Martin Helleruds spesialer

«Bomkjøpene»

Flere Real Madrid spillere har blitt stemplet som bomkjøp, og deretter blitt en viktig brikke for Los Blancos.

I år er det James og Danilo, i fjor var det Bale og året før der var det Casemiro. Flere spillere som har blitt hentet til Real Madrid, har fått stempelet «bomkjøp». Det er flere faktorer som spiller inn for å kunne kalle en spiller et «bomkjøp»; det er pris, tidligere klubb og tidligere prestasjoner.  Vi har tatt en titt på noen av de som har blitt stemplet som et bomkjøp.

Luka Modrić

Det kanskje beste eksempelet av alle er Luka Modrić. Kom fra Tottenham i forkant av 2012/13 sesongen for hele €30 millioner, og etter strålende prestasjoner for London-klubben, var forventningene skyhøye. I en periode hvor midtbanen besto av Xabi Alonso, Mesut Özil og Sami Khedira, var det ikke enkelt for kroatiske Modrić å få seg en plass i laget.

Etterhvert som Modrić fikk plass i laget, klarte han ikke å overbevise verken daværende Real Madrid-manager José Mourinho eller den kravstore Real Madrid-fansen. Modrić klarte ikke å levere annet enn svake prestasjoner, og det virket som Real Madrid hadde gjort en kjempebom i å signere den kroatiske ballkunstneren. Det beste minnet fra Modrić sin debutsesong for Los Blancos, må være den avgjørende scoringen mot Manchester United på Old Trafford, noe som også på mange måter markerte starten på oppturen for teknikeren. Mot slutten av 2012/13 sesongen begynte kroaten å levere bedre prestasjoner. Etter at Carlo Ancelotti tok over roret på Santiago Bernabéu, Mesut Özil ble solgt og Sami Khedira slet voldsomt med skader, åpnet det seg plutselig en mulighet for at kroaten kunne få en fast plass i startelleveren til Real Madrid. Resten er historie.

Casemiro

Som 21-åring ble det brasilianske talentet Carlos Henrique Casemiro hentet til Real Madrid fra brasilianske São Paulo for €6 millioner. Casemiro skulle fullføre 2012/13 sesongen med spill for Castilla, for deretter å ta steget opp på a-laget, der han skulle utvikle seg til å bli en viktig del av Real Madrids fremtidige suksess. Casemiro leverte gode prestasjoner på Castilla og så klar ut til å ta steget opp.

Hans første sesong på a-laget ble ingen suksess. Etter flere svake opptredener, ble det begrenset med spilletid på brasilianeren. I løpet av hele 2013/14 sesongen startet Casemiro bare 4(!) kamper for Real Madrid, og fikk med seg 21 innhopp. I Champions League finalen mot Atletico Madrid var ikke Casemiro engang i troppen.  Løsningen ble et utlån til Porto. Casemiro startet alle unntatt to kamper for den portugisiske storklubben. I løpet av denne perioden fikk Casemiro med seg 41 kamper, scoret 4 mål og fikk med seg 3 assist.

Denne sesongen har Casemiro virkelig fått sitt gjennombrudd i Real Madrid-drakta, spesielt under Zinédine Zidane. Casemiro har vært Zidanes egne lille åpenbaring. Med sine defensive ferdigheter har han holdt midtbanen sammen og latt spillere som Toni Kroos og Luka Modrić boltre seg i angrep. Casemiro står så langt denne sesongen bokført med 32 kamper, 1 mål og 4 assist for Los Blancos, og blir garantert en viktig brikke i de gjenstående kampene denne sesongen.

Gareth Bale

Etter en god debutsesong, var det i fjorårssesongen at det virkelig begynte å storme rundt Gareth Bale. I sin første sesong fikk waliseren med seg 22 mål og 19 målgivende på 44 kamper, med blant annet scoringer i både Champions League-finalen og Copa del Rey-finalen. Men med en prislapp på ca. €100 millioner, var det ikke rart at både media og Real Madrid-fansen var sånn passe kravstore.

Fjorårssesongen var preget av skader og dårlige prestasjoner for Bale. Et bilde som kanskje best oppsummerte det, er et bilde fra sesongoppkjøringen. Her kunne man se et bilde fra en av hans siste kamper i Tottenham-drakt sammenlignet med et bilde fra en treningsøkt på Valdebebas i Madrid. Man kunne tydelig se at han hadde vokst og økt muskelmassen, og kanskje var dette uvant for han? Han hadde ikke smidigheten han en gang hadde, og følte seg ikke tilfreds. Da de dårlige prestasjonene kom, gjorde det ikke saken noe bedre. Bale fikk med seg 17 mål og 12 assist på 48 kamper i denne «dårlige» sesongen.

James Rodríguez

En av spillerne som sliter denne sesongen, er colombianske James Rodríguez. Etter at han ble hentet fra franske AS Monaco for €75 millioner sommeren 2014 og i tillegg hadde en god debut-sesong, var det mange som forventet at James skulle trylle på midtbanen til Real Madrid denne sesongen. Men grunnet hans defensive svakheter, har han ikke fått tillitten, og når han først har fått sjansen, har han ikke utnyttet den bra nok.

Nå spør folk seg om det var riktig avgjørelse å hente colombianeren i utgangspunktet. Et godt eksempel på dette var El Clásico-tapet i november. Rafa Benítez stilte med en midtbane bestående av Modrić, Kroos og James. Dette endte med at Barcelona ødela hele midtbanen til Real Madrid, og de fleste madridistas husker hvordan den kampen endte. Slik som Bale i fjor, kan James svare med kjempeprestasjoner neste sesong, men det spørs om Real Madrid-styret velger å selge dem mens de ennå har muligheten til å få i nærheten av det de ga for han for to år siden.

Danilo

Den kanskje mest utskjelte Real Madrid-spilleren denne sesongen, er brasilianske Danilo. Brassen ble hentet fra portugisiske Porto før denne sesongen for €31,5 millioner, og han skulle virkelig gi Dani Carvajal kamp om plassen på høyrebacken. Danilo har til gode å overbevise skikkelig i Real Madrid-drakta. Flere Real Madrid-fans mener at signeringen av Danilo er blant Real Madrids største tabber på overgangsmarkedet de siste årene og at han ikke er i nærheten at Real Madrid-nivå.

Det som kanskje best oppsummerer Danilo sin debut-sesong i Real Madrid, er bortekampen mot Wolfsburg, hvor tyske Julian Draxler lekte med brassen og begge målene kom fra Danilos høyreside. Men det skal sies at Danilo er den forsvarsspilleren i La Liga som har flest målgivende pasninger, med seks assist. Men hvem vet? Kanskje Danilo om 2-3 år har utviklet seg til å bli en av Real Madrids beste spillere?

Legg inn en kommentar