Martin Helleruds spesialer

Hva skal gjøres med Jesé?

Blir han lånt ut? Blir han solgt? Blir han værende? Hva velger Real Madrid å gjøre med Jesé?

13. desember 2011 debuterte en 18 år gammel Jesé på Real Madrid. Spanjolen erstattet Cristiano Ronaldo i Copa del Rey-kampen mot Ponferradina og fikk drøyt ti minutter på banen i debuten sin.  Samme sesong fikk han også enda en sjanse, da han ble byttet inn i 5-2 seieren mot Real Sociedad, 24. mars 2012. Etter dette tok det nesten ett og et halvt år før gutten fra Gran Canaria fikk vise seg foran Santiago Bernabéu-publikumet, da han ble byttet inn i hjemmeseieren mot Athletic Bilbao, 1. september 2013. Det var også denne sesongen Jesé fikk sitt virkelige gjennombrudd i Real Madrid-drakten.

Etterhvert så økte sjansene for Jesé, han begynte også å score for Real Madrid. Spanjolen fikk sitt første mål i Real Madrid-drakt i selveste El Clásico, da han scoret reduseringsmålet i 2-1 tapet 26. oktober 2013. Heretter gikk det virkelig oppover for Jesé. Med hans ekstreme fart, fantastiske dribleferdigheter og knallharde skudd så tok han La Liga med storm. Etter tre kamper uten Jesé så ble han byttet inn i hjemmekampen mot Almería. Før den kampen hadde han aldri fått mer enn et kvarter på banen for Real Madrid, men i denne kampen fikk han en drøy halvtime. Denne brukte han godt og svarte med to assist, til Karim Benzema og Isco. Noen kamper etter så scoret han også vinnermålet i bortekampen mot Valencia. Daværende Real Madrid-manager, Carlo Ancelotti så potensialet i en 20 år gammel Jesé, og når han fikk starte tre kamper på rad, mot henholdsvis Athletic Bilbao, Villarreal CF og Getafe så fikk han virkelig vist seg frem. Etter disse tre kampene så sto Jesé bokført med tre mål og én assist.

Vendepunktet for Jesé kom da han startet Champions League-kampen mot Schalke, 18. mars 2014. På dette tidspunktet var Jesé inne i landslagsdiskusjonen for VM i Brasil, men etter en tøff takling så røk den unge spanjolen korsbåndet i det høyre kneet. Denne skaden holdt han ute i over åtte måneder, og det virker som Jesé fortsatt ikke helt er tilbake i den formen han var i før skaden. Før spanjolen røk korsbåndet, så sto han oppført med 31 kamper, 8 mål og 6 assist. Etter han kom tilbake fra skade, i 2014/15 sesongen så fikk faktisk Jesé spille hele 23 kamper, hvor han scoret fire mål og fikk med seg to assist. Men faktisk så startet spanjolen bare tre av disse kampene. Under forrige sesong så spilte Jesé 38 kamper for Real Madrid, hvor han scoret 6 mål og fikk med seg 8 assist. Men av disse 38 kampene så startet Jesé faktisk bare 11 kamper. Etter strålende prestasjoner av landsmannen Lucas Vázquez så har Jesé etterhvert måtte innse at han nå er bak den hurtige spanjolen i køen om spilletid.

Under sommerens pre-season må virkelig Jesé overbevise. Spanjolen sin allsidighet har vært en stor bonus. Jesé kan spille på begge vingene, samt som midtspiss, men han er hovedsakelig venstreving og liker seg best på venstresiden. Men ettersom Álvaro Morata er tilbake i klubben, og Lucas Vázquez har imponert Zidane så begynner mulighetene å bli begrenset for spanjolen. Det å spille annenfiolin bak Cristiano Ronaldo er ingen drømmerolle, ettersom portugiseren spiller så godt som hver eneste kamp, hele kampen ut. Zinedine Zidane har blant annet uttalt at dersom han var Jesé sin venn, og ikke hans trener så ville han kanskje rådet han til å få spilletid et annet sted. Ettersom franskmannen ikke kan garantere Jesé en viktig rolle hos Los Blancos.

Jesé er nå 23 år gammel, og det har vært spekulert i at Jesé blir lånt ut til en annen klubb, samt at det er mulig at Real Madrid selger han på permanent basis, dog med tilbakekjøpsklausul. Dermed så er Jesé en av spillerne som virkelig må overbevise denne sommeren. Det spekuleres i at Jesé kommer til å få en viktig rolle under sommerens pre-season, fordi Cristiano Ronaldo er skadet. Men det snakkes også om at Zidane vil velge en type 4-4-2, og mønstre Álvaro Morata og Karim Benzema sammen på topp. Vil Jesé passe like godt inn i en venstre midtbane-rolle, kontra en venstre ving-rolle?  Vi har tatt en titt på lagene som burde vurdert Jesé, dersom Zinedine Zidane velger å låne han ut eller selge han.

Arsenal: Selv om Arsenal har nok av vinger så er det tallene som taler i Jesé sitt favør. Sett bort i fra Alexis Sanchez, så har spanjolen faktisk både større scoringsprosent (0,53%), større skuddpresisjon på mål per kamp (0,89), flest skapte sjanser per kamp (2,43) og flere vellykkede driblinger per kamp (2,01) enn noen av de nåværende vingene til The Gunners. Selv om han i tillegg har fått færre minutter enn både Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain og Joel Campbell. Jesé vil få spille på et høyt nivå og kjempe om PL-tittelen, samt få med seg spill i Champions League. Det er dog ikke sikkert at han vil bli noen fast inventar på grunn av alle vingene Arsenal har. Jesé vil også være langt billigere enn Riyhad Mahrez, som er i søkelyset til laget fra Nord-London.

Fenerbache: Selv om det kanskje høres litt rart ut, så kan dette være riktig for Jesé. Fenerbache solgte nylig sin stjerne-ving, Nani til Valencia og er dermed en ving for lite. I den tyrkiske storklubben vil Jesé få lov til å være den store stjernen, være ubestridt førstevalg samt at den tyrkiske ligaen både har noen svært gode lag, samt noen ikke fullt så gode. En annen bonus er dersom Fenerbache kommer til Champions League, da vil også Jesé få mer Champions League-fotball på CV-en hans,

Valencia: Nylig så signerte Nani for Valencia, men han er en direkte erstatter for Sofiane Feghouli. Med Pablo Piatti på vei ut av klubben, samt at Santi Mina stadig ryktes bort så kunne Jesé vært den perfekte makker til Nani. Samtidig så vil det føre til at Jesé lånes ut til en annen La Liga-klubb, og at han dermed vil få matche seg mot samme motstandere som Real Madrid. Valencia hadde en svak sesong forrige sesong, og havnet på 12. plass i La Liga, og skal dermed ikke ut i Europa kommende sesong. I tillegg så lånte Valencia nylig ut Álvaro Negredo, og det faktum at Jesé også kan spille midtspiss kan være noe som får Valencia til å hente spanjolen.

Everton: Merseyside-klubben har akkurat fått nye eiere, og ny manager. Så langt dette overgangsvinduet så har det meste dreid seg om å beholde klubbens store stjerner som John Stones og Romelu Lukaku. Everton sin nye manager, Ronald Koeman er kjent for å bruke en spillestil hvor vingene har mye ansvar. Et av de beste eksemplene på dette er Sadio Mané, som ble solgt til Liverpool for rundt €40 millioner tidligere i sommer. En trio på topp bestående av Jesé – Lukaku – Deulofeu, kan skremme de fleste Premier League-forsvarene.

Wolfsburg: Etter at Wolfsburg nylig solgte Andre Schurrle til Borussia Dortmund, så trenger Wolfsburg en erstatter. I Wolfsburg til Jesé bli satset på, samtidig som at han har en annen spanjol i klubben, nemlig Borja Mayoral som også er lånt ut til den tyske klubben fra Real Madrid. Samtidig så har Wolfsburg de økonomiske musklene til å kjøpe Jesé på permanent basis. Real Madrid har hatt stor suksess med å sende spillere til Tyskland, kanskje Jesé blir enda en spiller som får fart på karrieren i Bundesliga?

Southampton: Etter salget av både Sadio Mané og Graziano Pellé så må Southampton finne erstattere. Som nevnt, så kan Jesé spille på begge vingene, samt som midtspiss. Jesé har potensialet til å få Southampton-fansen til å glemme hvem Sadio Mané var. Southampton er kjent for å være gode med unge spillere, og en nøkkelrolle i et stadig spennende Southampton-lag kan være lykken for den hurtige spanjolen.

Paris Saint-Germain: Den franske storklubben med sin nye manager, Unai Emery skal ønske Jesé. I vinterens overgangsvindu så solgte PSG argentinske Ezequiel Lavezzi til Kina, og Laurent Blanc valgte ofte å bruke Cavani på venstre ving. I år er Zlatan borte, og det er ut som Emery vil satse på Cavani som spiss, og dermed er vingen ledig. Selv om PSG har spillere som Lucas Moura og Angel Di María, så er disse primært høyrevinger. Di María har spilt venstre ving på landslaget, men allikevel så skal Emery ønske å hente Jesé. Jesé pryder forsiden på flere av de franske storavisene i dag, ettersom at Emery ønsker å hente spanjolen til den franske hovedstaden.

Jesé sin kontrakt går ut etter kommende sesong, altså i slutten av juni 2017. Real Madrid skal dermed ønske å fornye kontrakten til spanjolen, og deretter låne han ut. Dersom Real Madrid selger han med tilbakekjøpsklausul, så er det mulig de ikke kan hente han tilbake før sommeren 2018, ettersom det ser ut som Real Madrid går en registreringsnekt i vente.

Hva mener du Real Madrid bør gjøre med Jesé?

Legg inn en kommentar