Bli bedre kjent med... Kristian Schoutes spesialer

Bli kjent med Eden Hazard

Vi blir bedre kjent med Real Madrids nye superstjerne, Eden Hazard.

Eden Hazard er endelig klar for Real Madrid, og belgierens ankomst til den spanske hovedstad er noe av det største som har skjedd i dette tiåret. Selv om vi i lang tid har vært relativt sikre på at den tidligere Chelsea-angriperen kom til å slutte seg til Real Madrid, var det veldig stort at overgangen endelig ble offentliggjort tidligere i kveld. Vi har tatt en nærmere kikk på vår nye superstjerne, og i denne artikkelen kan du bli bedre kjent med en av verdens aller beste spillere.

Hvem er Eden Hazard?

Eden Michael Hazard ble født 7. januar 1991 i den belgiske byen La Louviére, hvilket en er by i nærheten av grensen til Frankrike. Byen har i overkant av 80 000 innbyggere, og er derfor på størrelse med Kristiansand. Eden er den eldste sønnen til Carine og Thierry Hazard, og hans brødre heter Kylian, Ethan og Thorgan. Alle brødrene Hazard er også profesjonelle fotballspillere, men spesielt Thorgan har kommet langt i sin profesjonelle karriere. Han har spilt flere sesonger i Borussia Mönchengladbach, men for kort tid siden signerte Thorgan for Borussia Dortmund. Både Carine og Thierry Hazard var profesjonelle fotballspillere, og det er derfor tydelig at Eden Hazard har vokst opp i en ordentlig fotballfamilie.

Eden Hazard vokste opp i Braine-le-Comte, og foreldrene skal ha vært svært opptatte av å tilrettelegge for at alle de fire Hazard-brødrene kunne bli så gode som overhodet mulig. Det innebærer blant annet at familien ikke skulle bo mer enn «tre meter unna en fotballbane». Hazards store forbilde som ung fotballspiller var den franske midtbanemaestroen Zinédine Zidane, og nå får altså belgieren mulighet til å jobbe sammen med sitt største forbilde.

Klubbkarriere så langt

Eden Hazard startet sin fotballkarriere som ung spiller i den lokale klubben Royal Stade Brainois i en alder av fire år. Her spilte Hazard i åtte år, før turen gikk videre til Tubize. I 2005 ble en 14 år gammel Hazard klar for Lille i Frankrike. Han tilbragte to år på klubbens egen sportskole, men allerede i 2007 signerte belgieren sin første proffkontrakt med Lille. I en alder av kun 16 år ble Hazard hentet opp til reservelaget til Lille, til tross for at han fortsatt spilte en del kamper for U-18-laget til den franske storklubben. Allerede i november 2007 fikk Hazard sin første offisielle debut for førstelaget under Claude Puel, og han fikk fire innhopp i 2007/2008-sesongen. I forkant av 2008/2009-sesongen ble Hazard hentet opp til førstelaget på fast basis, og da begynte ting virkelig å skje for den belgiske unggutten.

I september av den sesongen scoret Hazard sitt første profesjonelle mål for Lille, og han ble svært viktig for den franske toppklubben i slutten av sesongen. Han var avgjørende for at Lille sikret plass i Europa League, og han ble kåret til sesongens unge spiller i Ligue 1, hvilket var første gang en utenlandsk spiller vant prisen. I de følgende sesongene ble Hazard enormt viktig for at Lille blant annet klarte å vinne sin første ligatittel siden 1954, og han ble også kåret til årets spiller i den franske ligaen i to sesonger på rad, hvilket kun hadde skjedd én gang tidligere. I tillegg vant Eden Hazard den franske cupen med Lille, før turen gikk videre til England og Chelsea.

Juni 2012 ble Eden Hazard klar for Chelsea, og signeringen gav raskt resultater for London-klubben. Allerede i sin første sesong i Chelsea scoret Hazard 13 mål for de helblåe, og allerede i sin tredje sesong i Chelsea-trøyen vant Hazard ligatittelen. Han ble også kåret til sesongens spiller i Premier League, og han ble samtidig kåret til sesongens Chelsea-spiller for andre sesong på rad. Hazard hadde et noe anstrengt forhold til José Mourinho under hans periode i den engelske hovedstaden, og det var ved flere tilfeller offentlige kommentarer som ble sendt frem og tilbake mellom dem. Etter en svak 2015/2016-sesong ble Antonio Conte ansatt som trener for Chelsea, og belgieren har sin den tid hatt sine beste år i den blå trøyen.

I sin første sesong som Chelsea-trener vant Antonio Conte ligatittelen med Chelsea, og Eden Hazard vant derfor sin andre Premie League-tittel med London-klubben. Årets sesong har vært vanskelig for Chelsea, men Eden Hazard har likevel vært en av ligaens aller beste spillere. Belgieren ble kåret til årets spiller av fansen, på tross av å ha kommet på tredjeplass med Chelsea i Premier League, bak to fullstendig dominerende lag. Hazard avsluttet også sesongen på best mulig måte da han ble helt avgjørende i Chelseas finale-seier mot Arsenal i Europa League. Hazard scoret to ganger for Chelsea, og han leverte også én målgivende, i en svært imponerende 4-1-seier. Hazard ble kåret til banens beste spiller, og i etterkant av kampen bekreftet belgieren at det hadde vært hans siste kamp en Chelsea-trøye. 7. juni kom nyheten om at Eden Hazard offisielt var klar for Real Madrid.

Landslagskarriere så langt

Eden Hazard har spilt for en lang rekke aldersbestemte landslag, og han har deltatt i både EM og VM for U17- og U19-lagene til Belgia. I 2008 ble Hazard kalt opp til seniorlaget for første gang, og han ble da den åttende yngste spilleren til å få sin debut for Belgia gjennom tidene, i en alder av 17 år og 316 dager. Belgia klarte verken å kvalifisere seg til VM i 2010 eller EM i 2012, og det skulle ta Hazard nesten tre år før han scoret sitt første mål på landslaget. De klarte dog å kvalifisere seg til VM i 2014, og det var i forkant av turneringen stilt store forventninger til et belgisk lag med mange unge og talentfulle spillere. Turneringen ble likevel en skuffelse, og belgierne ble slått ut av VM i kvartfinalen av Argentina, på tross av Hazard hadde levert to målgivende pasninger. Heller ikke EM i 2016 ble en stor suksess for Belgia, som ble slått ut av Wales i kvartfinalen. Hazard var kaptein for dette Belgia-laget, og han leverte også fire målgivende pasninger i turneringen, hvilket var delt flest med Aaron Ramsey.

Eden Hazard store høydepunkt som belgisk landslagsspiller kom i verdensmesterskapet i Russland i 2018. Angrepsspilleren var kaptein for et belgisk lag som knuste all motstand i gruppespillet, og som til tider spilte strålende fotball. Hazard ble avgjørende i at laget hans kom tilbake fra 0-2 mot Japan, som sendte Belgia til kvartfinale mot Brasil. I kvartfinale slo Eden Hazard rekord for flest gjennomførte driblinger i en VM-kamp noensinne, med ti av ti vellykkede driblinger. Frankrike ble et nummer for store i semifinalen, men Hazard var avgjørende for at Belgia sikret bronsemedaljen, da han scoret mot England i bronsefinalen. Hazard ble kåret til VMs nest beste spiller, kun bak sin nye lagkamerat Luka Modric. Hazard bidro med tre scoringer og fire målgivende pasninger for Belgia i mesterskapet.

Spillestil og ferdigheter

Eden Hazard er en fotballspiller som besitter tekniske ferdigheter fra aller øverste hylle. Han er lynrask, og han har en ballkontroll som få spillere i verden kan matche. I tillegg er Hazard svært habil foran mål, hvilket er tydeliggjort ved at han har scoret 85 mål i Premier League på syv sesonger. Hazard er glad i skjære inn fra en venstrekantposisjon, og benytte seg av sin fart og teknikk til å komme i gode avslutningsposisjoner. I tillegg er Hazard en svært kreativ spiller, som ofte tilrettelegger for sine lagkamerater og bidrar med målgivende pasninger. Belgieren hadde flest assist av samtlige spillere i Premier League denne sesongen, og han leverte over 30 målpoeng i den engelske ligaen, hvilket tyder på at Hazard er en svært produktiv spiller. Dette kan være akkurat det Real Madrid trenger, etter en sesong hvor laget har slitt med finne nettmaskene når Benzema har hatt en dårlig dag på jobb.

I tillegg er Hazard en svært fleksibel spiller, og han har blitt brukt i en rekke posisjoner på banen opp gjennom årene. Han har hovedsakelig blitt benyttet i en venstrekantrolle, men han også fint bekle en tierrolle like bak spissen. Han har da hatt en mer fri rolle, hvor han har fått muligheten til å utnytte rommet mellom midtbane og forsvar hos motstanderen. I tillegg har Hazard blitt brukt som ren spiss i Chelsea ved flere anledninger, men han skal selv ha uttalt at han ikke er veldig glad i å spille som spydspiss. Det vil bli svært spennende å se hvor Zidane velger å bruke den belgiske angrepsspilleren, i en angrepsrekke som allerede består av spillere som Benzema, Bale, Vinícius Jr. og Marco Asensio.

Kilder:

  • Transfermarkt.com
  • Premierleague.com

Legg inn en kommentar