Bli bedre kjent med... Kristian Schoutes spesialer

Bli kjent med Courtois

Real Madrid har hentet ny keeper, og vi skal i den anledning prøve å bli bedre kjent med Courtois.

Onsdag kveld ble det klart at Thibaut Courtois endelig var klar for Real Madrid etter en lang sommer med spekulasjoner og rykter. I den anledning skal vi forsøke å bli bedre kjent med vår nye belgiske stjernekeeper ved å se på hans karriere så langt, samt hans ferdigheter og keeperstil.

Hvem er Courtois?

Thibaut Nicolas Marc Courtois ble født den 11. mai 1992 i den lille byen Bree i Belgia. Bree ligger i den nord-belgiske provinsen Flanderen, som grenser til Nederland i nord, og hvor også nederlandsk er det offisielle språket. Thibaut er sønn av Gitte og Thierry Courtois. Gitte, moren til Courtois, er av flamsk opprinnelse, altså fra den nordlige, nederlandskspråklige delen av Belgia. Faren til Thibaut er fra sør i Belgia og tilhører den vallonske folkegruppen hvor fransk er hovedspråket. Dette betyr at Courtois snakker både nederlandsk og fransk, samt spansk og engelsk. Courtois har også to søsken: broren Gaetan Courtois og søsteren Valérie Courtois. Valérie er en profesjonell volleyballspiller, noe som neppe er tilfeldig. Begge foreldrene til Thibaut, Gaetan og Valérie er nemlig tidligere semiprofesjonelle volleyballspillere.

Thibaut skal i barndommen har vært et kjent ansikt hos legen ettersom han ofte var uheldig og skadet seg mye. Han har selv sagt at han aldri var en helt i gymnastikk og han har fortalt om en gang da han utilsiktet taklet gymnastikklæreren sin på skolen. Courtois har også selv to barn i dag; en datter ved navn Adriana og en sønn som heter Nicolás. Mor til Courtois’ barn er hans tidligere kjæreste, spanske Marta Domínguez. Begge barna til Courtois, som i dag er tre og ett år gamle, bor i Madrid, og dette skal ha vært en viktig faktor til hvorfor Courtois ønsket å spille for Real Madrid.

Klubbkarrieren så langt

Courtois gjorde det ganske tidlig klart for sine foreldre at han ikke ønsket å spille volleyball og at fotball var sporten for ham. Han startet i den lokale klubben Bilzen V.V, hvor han spilte venstreback. I en alder av syv år begynte Courtois å spille for Racing Genk, en av de største klubbene i Belgia. Dette var forøvrig også klubben der Manchester City-stjernen Kevin De Bruyne startet sin profesjonelle karriere. Courtois ble i Genk omplassert og endte opp som målvakt. Her spilte Courtois i akademiet til Genk i ti år og jobbet seg oppover i systemet. Allerede i en alder av 16 år fikk Courtois sin debut på førstelaget til Genk. Innen to sesonger etter sin debut var Courtois førstevalg mellom stengene for Genk og han ble en av lagets aller beste og viktigste spillere. I sesongen 2010-2011 vant Genk ligaen med Courtois som førstekeeper. Courtois klarte å holde rent bur i 14 kampen denne sesongen, og han slapp kun inn 32 mål på 40 ligakamper. Han ble også kåret til sesongens beste keeper i Belgia, samt sesongens beste spiller i Genk.

Påfølgende sommer ble Courtois klar for Chelsea, som følgelig lånte Courtois ut til Atlético Madrid innen få uker. I Madrid gjorde Courtois sakene sine svært bra. I løpet av sine tre sesonger i Atlético, spilte han 37 kamper i hver av tre sesongene i La Liga. Han var svært delaktig i å gjøre Atlético Madrid til en av de store maktfaktorene i både spansk og europeisk fotball. I løpet av denne perioden var Courtois det klare førstevalget i Atlético, og han vokste fram som en av de beste keeperne i verden. I 2012 ble Courtois også Europa League-mester med Atlético da han holdt nullen i en 3-0-seier i finalen. Courtois slapp inn færrest mål pr. minutt i La Liga i 2013 og i 2014, og han ble i 2014 også kåret til årets keeper i La Liga. I Courtois’ siste sesong som Atlético-spiller nøt også klubben en helt strålende sesong, hvor de ble seriemester over Barcelona og Real Madrid, samt kom helt til finalen i Champions League etter, blant annet, å ha slått ut Barcelona og Chelsea på veien. I finalen møtte de storebror Real Madrid, og Courtois var kun sekunder unna å vinne Champions League, før Sergio Ramos utlignet på overtid. Courtois slapp deretter inn tre mål i ekstraomgangene. Dette avsluttet likevel et strålende treårig låneopphold i den spanske hovedstad, og han returnerte til Chelsea før påfølgende sesong.

Før 2014/2015-sesongen returnerte altså Courtois til Chelsea. Også i Chelsea ble Courtois en umiddelbar suksess. Allerede i første sesong ble Courtois førstevalget på keeperplass foran Petr Cech, selv om også keeperlegenden fikk nok av minutter på banen. Første sesongen i Chelsea ble en stor suksess for Courtois. Chelsea ble seriemester i England i Courtois første sesong i klubben og han sto totalt 32 av 38 kamper i Premier League den sesongen. Courtois ble også kåret til årets belgiske idrettutøver dette året for sin innsats i Atlético Madrid og starten på sesongen i Chelsea. Påfølgende sesong ble en stor skuffelse for både Chelsea og Courtois da London-klubben ikke klarte å følge opp den gode foregående sesongen og havnet på tiende plass i Premier League. Sesongen etter skulle igjen bli en stor suksess for Courtois og Chelsea. Chelsea vant Premier League i Antonio Contes første sesong i klubben, og Courtois var en svært viktig faktor i dette. Han holdt 16 rene bur i Premier League den sesongen og vant Golden Glove, prisen for flest rene bur i løpet av en sesong. Chelsea holdt også nullen i seks kamper på rad på et tidspunkt i sesongen, hvor Courtois sto mellom stengene i alle kampene. Courtois’ siste sesong i Chelsea ble preget av ustabilitet i resultater for laget og mangel på tilstrekkelig bredde i troppen. Chelsea kom på femteplass i Premier League og kvalifiserte seg til Europa League før 2018/2019-sesongen. Courtois var fortsatt svært viktig for Chelsea den siste sesongen. 8. juli ble det klart at Courtois skulle bli Real Madrid-spiller etter en lang sommer med spekulasjoner.

Landslagskarriere så langt

Courtois fikk sin debut på det belgiske A-landslaget i oktober 2011 og han ble den yngste belgiske keeperen gjennom tidene til å spille på landslaget. Det tok ikke lang tid før Courtois var førstevalg også på det belgiske landslaget. Han spilte alle kampene i kvalifiseringen til VM 2014 i Brasil. Før verdensmesterskapet var han det klare førstevalget for Belgia og han sto samtlige kamper i mesterskapet. Belgia tok seg helt til en kvartfinale i VM, før de ble slått ut av tapende finalist Argentina. Også før EM i 2016 var Courtois ubestridt som Belgias landslagskeeper. Han en en stor del av det som kalles den gylne generasjon i Belgia som blant annet består av spillere som De Bruyne, Hazard og Lukaku. Likevel ble EM en skuffelse for de belgiske spillerne. Belgia slet med å overbevise og de endte opp med å ryke ut i kvartfinalen mot Wales. Courtois har senere uttalt at dette var den største skuffelsen i hans karriere.

Det som kan sies å være Courtois’ høydepunkt så langt i karrieren er verdensmesterskapet i Russland i 2018. Courtois sto alle kampene for et belgisk lag som tok en historisk tredjeplass i VM. Dette var Belgias beste plassering i et verdensmesterskap noensinne. Courtois gjorde flest redninger i hele mesterskapet og han var helt avgjørende for at Belgia kom så langt som de gjorde. Courtois ble også tildelt Golden Glove for mesterskapet, altså VMs beste keeper. Han fikk også en plass på VMs beste lag publisert av FIFA.

Keeperstil og ferdigheter

Courtois er en moderne keeper med svært få svakheter. For det første er belgieren 1.99 meter høy og han besitter derfor et helt enormt rekkevidde. Dette har vist seg å være en av Courtois’ fremste styrker ettersom han ofte kan redde velplasserte skudd nede i hjørnet eller høyt i krysset. Samtidig har Courtois en svært god reaksjonsevne, noe som var svært tydelig i årets verdensmesterskap hvor han gjorde en rekke imponerende reaksjonsredninger. Disse evnene gjør Courtois til først og fremst en fantastisk skuddstopper. Høyden som Courtois besitter gjør han også til en god keeper i feltet og han har en god tilstedeværelse i boks. Han skal også være svært god til å kommunisere med forsvarspillerne sine og de rundt ham.

Courtois’ rekkevidde og reaksjonsevne gjør han også til en keeper som er veldig god én mot én, altså situasjoner der en motstander kommer alene med Courtois og han må ut fra streken for å avverge scoring. Den ene tingen som kanskje står fram som Courtois svakhet, er at han ikke er like god med ball i beina som en del andre keepere. Dette er fordi han kan ha en tendens til å bli litt stresset når han blir presset mens han har ball. Samtidig har han fantastiske utkast og han kan ved hjelp av dette være et angrepsvåpen i seg selv. Dette så vi et godt eksempel på i VM da han raskt satte i gang kontringen som førte til den avgjørende scoringen mot Japan i åttendelsfinalen.

Legg inn en kommentar