Kristian Schoutes spesialer

Antonio Rüdiger – en perfekt signering

Real Madrid har gjort sin første signering før den nye sesongen. De nykronede Champions League-mesterne har gjort en strålende jobb med å hente inn Antonio Rüdiger.

For bare noen dager siden sikret Real Madrid den 14. Champions League-triumfen etter en av de mest utrolige sesongene vi har sett i turneringens historie. Det betyr likevel ikke at klubben ikke ser mot fremtiden, og allerede i går ble den første overgangen før neste sesong offentliggjort. Det har vært en dårlig bevart hemmelighet, men Antonio Rüdiger er klar for Real Madrid.

Rüdiger har vært strålende over flere sesonger for et Chelsea-lag som har sett sine opp- og nedturer. London-klubben vant Champions League for bare et år siden, og en av nøkkelspillerne i et strålende Chelsea-lag under Thomas Tuchel var Antonio Rüdiger. I løpet av bare de par siste sesongene har tyskeren vokst enormt, til den grad at han har blitt en av de beste midtstopperne i verden. Tidligere har prestasjonene hans vært preget av et høyt toppnivå, men også ustabilitet. Etter at Tuchel overtok har han altså tatt enorme steg, og det er derfor ikke overraskende at lag som PSG, Bayern München og Juventus var interessert å signere ham da det ble klart at han ikke kom til å forlenge kontrakten med Chelsea.

Til slutt var det Real Madrid som trakk det lengste strået i kampen om å signere Rüdiger, til tross for at det for bare noen måneder siden virket som at overgangen var fullstendig avskrevet for de spanske seriemesterne. Ifølge rapportene skal Champions League-kvartfinalen mellom Chelsea og Real Madrid ha endret mye for den tyske stopperkjempen, som etter de to oppgjørene hadde den spanske hovedstadsklubben som sin klare favorittdestinasjon. Han skal til og med ha gått med på å senke lønnskravet sitt for å slutte seg til Real Madrid, noe som ifølge rapportene hadde vært årsaken til at Pérez og co hadde lagt fra seg overgangen noen måneder før.

I løpet av vårsesongen har vi sett også blitt vitne til hvorfor nettopp Rüdiger er en sårt trengt forsterkning. I denne artikkel skal vi gjøre rede for årsakene til at den tyske stopperkjempen er en perfekt signering for Real Madrid.

Overgangsmodellen

La oss ta for oss de rent praktiske aspektene ved overgangen først. Antonio Rüdiger signerer for Real Madrid på utgående kontrakt, hvilket betyr at klubben ikke trenger å betale en overgangssum til Chelsea. Dette betyr på ingen måte at overgangen er gratis, og det er ingen tvil om at Real Madrid betaler store summer i både signeringsbonus, agenthonorarer og lignende. Likevel kan man ikke se bort ifra at Rüdiger, en av verdens beste midtstoppere i en alder av 29 år, trolig kunne generert en overgangssum på rundt 40-50 millioner euro. Når man ser slik på det virker Rüdiger-signering som for god til å takke nei til.

Saken fortsetter under bildet

NYSIGNERING: Real Madrid har bekreftet at Rüdiger slutter seg til klubben på utgående kontrakt.

Dersom man skal tro rapportene vil heller ikke den tyske Champions League-mesteren tjene de spinnville summene det var snakk om tidligere i år. Med en årslønn på rundt 9-10 millioner euro, står han betraktelig lavere enn David Alaba på lønningslisten. Det virker som at Rüdigers ønske om å spille for Real Madrid har gjort pengesummene i denne overgangen langt mer spiselige for klubben.

Rüdiger-overgangen passer også godt inn i Real Madrids overgangsmodell fra de siste årene. Klubben har ikke hatt pengene til å konkurrere med de statseide klubbene i Europa, og de har prøvd å manøvrere en økonomisk krevende coronasituasjon. Dermed har man sett seg rundt etter gode muligheter på overgangsmarkedet, hvor man kan få mye ved å betale så lite som mulig. David Alaba kom på en lignende måte i fjor sommer, og Eduardo Camavinga fikk man også på billigsalg på overgangsvinduets siste dag. På den måten passer Rüdiger perfekt inn i Real Madrids overgangsmodell.

Dybde i forsvaret

Real Madrid har i en rekke år hatt et luksusproblem i forsvar. For noen år siden kunne man velge mellom Sergio Ramos, Pepe og Varane på stopperplass, mens Danilo og Carvajal kjempet om høyrebacken. Nacho har alltid vært der og utfordret spillerne i alle posisjoner om en startplass. Årets sesong var kanskje den første sesongen hvor det har vært litt tynt i rekkene i forsvaret.

Alaba og Militão har fungert godt som stopperpar, men både Mendy og Carvajal har hatt perioder med skadeproblemer og svakere prestasjoner. Alaba har langt ifra vært skadefri, og fraværet hans var merket i returoppgjøret mot Manchester City. I tillegg har Militão leverte en rekke svake prestasjoner i vår, og det har vært tydelig at han hadde godt av litt hvile. Derfor er det ingen tvil om at Real Madrid trengte en forsterkning i forsvar.

I Antonio Rüdiger får Real Madrid en stopper som egentlig gir laget all den dybden de trenger. Jeg mener at fallet i nivå fra Militão og Alaba til Nacho har vært litt for stor gjennom denne sesongen, til tross for Nacho sin gode prestasjoner i enkelte storkamper. Dette løser Rüdiger-signeringen. Mange vil nok også si at den tyske stopperkjempen er bedre enn alle forsvarsspillerne Real Madrid har i laget nå.

Å ha Rüdiger som den fjerde midtstopperen i troppen fremfor Vallejo er en helt enorm oppgradering, og det gjør at laget vil klare seg mye bedre dersom en av stopperne skulle miste en viktig kamp med suspensjon eller skade. På en annen side vil det gi Ancelotti et tøft valg hvis alle forsvarsspillerne hans er skadefrie og han må velge en firer til en avgjørende kamp. Hvem står over da? Jeg tror at det blir nok av minutter på alle, men det er ingen tvil om at det kommer til å komme en situasjon i løpet av sesongen hvor den italienske treneren må ta valget om å droppe en av dem.

I tillegg gir Rüdiger-signeringen Ancelotti muligheten til å rotere på backene. Mendy har vært ganske skadeplaget de siste to sesongene, og det har vært perioder hvor Real Madrid-supporterne har vært svært bekymret over franskmannens skadesituasjon. Med Rüdiger i troppen blir det betraktelig lettere å flytte Alaba ut på venstrebacken, ettersom det ikke vil ikke gå ut over kvaliteten i midtforsvaret. Å bruke Alaba som venstreback er også et taktisk grep Ancelotti kan gjøre fra kamp til kamp.

Det har blitt tydelig at Mendy ikke er en særlig god offensiv back. Han er av de beste defensive backene i verden, men Real Madrid har nok til tider hatt godt av mer offensive produksjon fra backene sine. David Alaba har allerede vist sine offensive egenskaper fra stopperplass denne sesongen, og det er ingen tvil om at østerrikeren er bedre fremover i banen enn Mendy. Dette vil gi Ancelotti en mulighet til å tilpasse backen til kampbildet, som også kan gjøre Real Madrid mindre forutsigbare.

Fysikken og luftstyrken

Rüdiger gir ikke bare Real Madrid en sårt tiltrengt bredde på stopperplass. Den tyske stopperen har også en rekke egenskaper som laget har manglet denne sesongen. Det mest åpenbare er fart, fysikk og hodestyrke. Rüdiger viste selv hvilke problemer han kan skape for motstanderne sine på dødball da Real Madrid og Chelsea møttes i kvartfinalen av Champions League. Stopperen kom til hele tre avslutninger i løpet av kampen, og han scoret et av Chelsea sine tre mål i kampen. Problemene Real Madrid har med å forsvare innlegg i egen boks har vært et gjennomgående problem gjennom hele sesongen.

At Real Madrid sliter med å forsvare innlegg har nok også noe å gjøre med at Alaba sin store svakhet defensivt er posisjonering på innlegg og å vinne hodedueller i egen boks. Erstatteren hans Nacho er heller ikke særlig dominerende i luftrommet. I Antonio Rüdiger får Real Madrid en av Premier Leagues mest dominerende luftspillere.

Ingen har tapt færre hodedueller per kamp enn Rüdiger i Premier League i år av dem som har spilt mer enn ti kamper. Med sine 190 centimeter og vanvittige spenst ruver den tyske stopperkjempen over alle på dødballer, så det er ingen tvil om at han styrker Real Madrid på dette punktet. Bare se på disse tallene fra Squawka, som viser Rüdigers dominans i Chelsea-forsvaret etter at Tuchel ankom klubben:

https://twitter.com/Squawka/status/1532327718171418624

Rüdiger har også en annen egenskap som vil tjene Real Madrid godt. «Most final third entries» betyr at Rüdiger har vært Chelsea-spilleren som oftest har tatt ballen med inn i siste tredjedel, noe som tyder på at han er svært god til å avansere med ball. Real Madrid har tidligere denne sesongen slitt med å spille seg ut av høyt press, spesielt når Alaba ikke har vært tilgjengelig. I Rüdiger får de en stopper som kan sette på turboen og spurte gjennom flere pressledd. Man trenger ikke å se mange klipp av tyskeren i Chelsea-drakt for å se hvor god han er på nettopp denne delen av spillet.

I tillegg til å være fysisk god på det aller meste er Rüdiger også svært god med ballen i beina. Han spilte back for både Tyskland og Roma tidligere i karrieren, så han har hatt god trening fra det øverste nivået i offensive situasjoner. Som tallene over også viser er han spilleren med flest pasninger for Chelsea etter at Tuchel tok over, og han er også den spilleren som mottar ballen oftest.

Det er ingen tvil om at Rüdiger kommer inn for å starte fotballkamper i Real Madrid. Og det med god grunn. Ved å hente den tyske stopperkjempen har klubben sikret seg en av de beste midtstopperne i verden, og det blir spennende å se hva han kan levere i Real Madrid.

 

Legg inn en kommentar