Historie

20 år siden genistreken som sjokkerte verden

På denne dag for 20 år siden kom en Comunicado Oficial fra Real Madrid der de bekreftet at de hadde hentet erkerivalens kaptein og satt ny overgangsrekord.

I skrivende stund befinner de aller fleste Real Madrid-spillerne seg på ferie etter å ha sikret klubben sin 34. LaLiga-tittel. Spillerne har fått en liten pust i bakken før de om kort tid samles for å forberede seg på den avgjørende Champions League-kampen mot Manchester City, som spilles i Lisboa 7. august klokken 21:00.

I den anledning er det tid for et tilbakeblikk. For på denne dagen for 20 år siden ble en viss portugiser med navnet Luís Filipe Madeira Caeiro, populært kalt bare Figo, klar for Real Madrid. Den portugisiske landslagskapteinen var også klubbkaptein i erkerivalen Barcelona, og hans overgang til Real Madrid var starten på en æra som fortsatt pågår den dag i dag.

VALGLØFTE: Da Florentino Pérez ble valgt inn som Real Madrid sommeren 2000 så var hans store valgløfte å hente Luís Figo til klubben.

For 17. juli 2000 ble det bekreftet at Florentino Pérez hadde vunnet presidentvalget i Real Madrid etter å ha mottatt 16469 stemmer. Et av valgløftene til den da 53 år gamle spanjolen var å hente Luís Figo til klubben, noe som virket umulig.

Underveis i valgkampen skal Florentino Pérez visstnok blant annet ha sagt følgende: Jeg vil bare si dere at hvis jeg blir Real Madrid-president, så blir Luís Figo Real Madrid-spiller. Et utsagn som skapte overskrifter, sjokk og vanntro verden over.

Kun en uke etter at Pérez kunne feire seieren i valget, så ble Luís Figo presentert på Santiago Bernabéu flankert av Pérez selv og klubbikonet Alfredo Di Stéfano. Spørsmålet store deler av verden satt med da var: Hvordan kunne dette skje?

Florentino Pérez oppførte seg som en slu rev, og planen for hvordan han skulle vinne valget kom visstnok under bryllupet til Lorenzo Sanz, som var mannen Pérez skulle slå i presidentvalget. Malula Sanz giftet seg sommeren 1998 med Míchel Salgado.

Som en del av Real Madrid-styret så var Pérez på gjestelisten, og her skal han ha forhørt seg med resten av Real Madrid-styret og klubbens medlemmer, om hvilken spiller de aller helst ville likt å sett i den helhvite drakten. Svarene var varierte, men en spiller gikk igjen: Luís Figo.

Sammen med resten av valg-strategien så ble Luís Figo utpekt som det store valgløftet, og våren 2000 skal et avgjørende møte ha funnet sted mellom portugiserens daværende agent, José Veiga og Florentino Pérez.

Legendeprofil: Luís Figo

Her skal Pérez ha forklart strategien til Veiga, og han ville komme frem til en avtale. Dersom han ikke vant valget skulle han personlig betale Figo en sum på pesetas 22 millioner euro.

Dersom han vant valget, og Figo ikke kom til Real Madrid så måtte han selv betale denne samme summen til Florentino Pérez for å komme seg ut av avtalen. Veiga og Figo så på dette som meget lettjente penger, da det så svært usannsynlig ut at en buisnessmann fra Madrid skulle bli valgt istedenfor Lorenzo Sanz, som ledet Los Blancos til to Champions League-titler over sine fem år som klubbpresident.

Florentino Pérez skal blant annet ha lovet under valgkampen at dersom han vant valget og ikke hentet Figo, så skulle han betale årskontigenten til Real Madrids 83967 medlemmer, en sum som også lå på omlag 22 millioner euro. Pérez hadde maktet å overtale Veiga og Figo, som hadde skrev under på kontrakten i god tro om at de hadde skutt gullfuglen.

6. juli 2000 kom nyheten og ryktet om at Luís Figo hadde skrevet under på en kontrakt med Real Madrid, med forbehold om resultatet av presidentvalget i hovedstadsklubben. Disse ryktene var imidlertid portugiseren raskt ute med å avkrefte, og han gikk ut i media og beskrev dette som oppspinn fra den spanske hovedstaden.

Figo
FINALE: Luís Figo i aksjon for Real Madrid under Champions League-finalen mot Bayer Leverkusen i mai 2002.

Da Florentino Pérez omsider vant presidentvalget så var noe av det første han gjorde som Real Madrid-president å sette seg på et privat fly, med destinasjon Lisboa. Pérez hadde gått knallsterkt ut, og måtte stå for det han hadde lovet. Den daværende Barcelona-kapteinen var visstnok meget misfornøyd med valgresultatet i den spanske hovedstaden.

Florentino Pérez ble visstnok møtt av en gretten Figo på luksushotellet Porto Cervo i Lisboa, og det første han gjorde da han så den nyvalgte Real Madrid-presidenten så skal hans første aksjon ha vært å fjerne det ene kameraet som befant seg i rommet, slik at det ikke skulle være noe bildebevis fra møtet.

Forhandlingene mellom Pérez og Figo og hans representanter skal ha vart i over 20 timer, og portugiseren måtte virkelig overbevises. Allikevel skal visstnok Figo ha tryglet Barcelona-president Joan Gaspart om å betale klausulen på 22 millioner euro, en sum alene som ville gjort han til en av verdens ti dyreste spillere, uten å ha byttet klubb. Gaspart nektet dette, og Figo ble Real Madrid-spiller.

Alfredo Di Stefano, Figo
PRESENTASJON: Alfredo Di Stéfano sammen med Florentino Pérez og Luis Figo under sistnevntes presentasjon som Real Madrid-spiller sommeren 2000.

24. juli 2000 kom Real Madrid med en velkjent Comunicado Oficial, da via faks. Der sto det at Real Madrid hadde hentet Luís Figo til klubben etter å ha utløst portugiserens utkjøpsklausul, som da lå på rundt 60 millioner euro. Dagen etter ble den portugisiske stjernen presentert på Santiago Bernabéu, flankert av en smilende Florentino Pérez og tidenes beste Real Madrid-spiller Alfredo Di Stéfano.

Overgangen sendte enorme sjokkbølger igjennom fotballverden, og Florentino Pérez hadde bare såvidt begynt. Inspirert av den legendariske Real Madrid-presidenten Santiago Bernabéu så hadde buisnessmannen bestemt seg for å gjenninnføre Bernabéu sin strategi som bragte enorm suksess til klubben på 1950-tallet.

Da hentet Los Blancos stjerner som Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás og Raymond Kopa. Snaut 50 år senere skulle disse navnene byttes ut med Luís Figo, Zinedine Zidane og David Beckham. Figos overgang ble starten på den berømte Galáctico-strategien, en strategi som har brakt Los Blancos enorm suksess både på og utenfor banen over de siste 20 årene, der Pérez har vært Real Madrid-president i 17 år.

Det er i dag 20 år siden Real Madrid bekreftet at Luís Figo offisielt var Real Madrid-spiller, og at Florentino Pérez’ genistrek hadde gått i boks. Real Madrid sjokkerte hele verden, og satte en ny kurs og standard innenfor verdensfotballen hva angikk overganger og overgangsstrategier.

Legg inn en kommentar