Spesialer

Real Madrids tradisjonsrike Ballon d’Or-historie

Om ikke lenge skal den 65. versjonen av Ballon d’Or deles ut, hvor man altså kårer verdens beste fotballspiller for det kalender året som har vært. Vanligvis pleier Real Madrid å ha mange nominerte til den prestisjetunge kåringen, men i år er det kun Karim Benzema og Luka Modric som har fått plass blant de 30 beste. Likevel er det gode muligheter for at gullballen havner i den spanske hovedstaden. Klubben har siden kåringens oppstart preget den i stor grad, og her får du en gjennomgang av Real Madrids Ballon d’Or-vinnere siden første pris ble delt ut i 1956.

Alfredo Di Stéfano

Real Madrids første vinner av Ballon d’Or er en av klubbens største spillere gjennom tidene, nemlig Alfredo Di Stéfano. Under Real Madrids storhetsperiode i europeisk fotball på slutten av 50-tallet tok han med seg prisen både i 1957 og i 1959. I 1957 scoret angriperen hele 36 mål, og var kanskje lagets viktigste spiller på deres vei mot det andre trofeet i den europeiske cupen på rad og deres femte LaLiga-tittel. Han ble matchvinner i finalen mot Fiorentina som fant sted på Santiago Bernabéu, og ble også toppscorer i turneringen det året. I 1959 var han like viktig for laget som samme år tok sin fjerde tittel i den europeiske cupen på rad. Her ble han også toppscorer i turneringen, og noterte seg totalt for 33 scoringer i 1959. Det er liten tvil om at den argentinsk fødte spanjolen er blant Real Madrids beste spillere gjennom tidene, og han rakk også å bli blant kun ti spillere som har vunnet Ballon d’Or mer enn en gang.

Raymond Kopa

Raymond Kopa
BALLON D’OR: Raymond Kopa poserer med Ballon d’Or-trofeet som han vant som Real Madrid-spiller i 1958.

For de aller fleste vil nok Raymond Kopa være den minst kjente av Real Madrids Ballon d’Or-vinnere opp gjennom. Selv om franskmannen kanskje har kommet litt i skyggen av blant annet nevnte Alfredo Di Stéfano og Ferenc Puskás ble han i 1958 den tredje spilleren til å vinne den prestisjetunge prisen. Han bidro sterkt til å sikre Real Madrids tredje trofé på rad i den europeiske cupen med tre mål på syv kamper. Real Madrid vant også sitt sjette LaLiga-trofé samme år.

Luís Figo

Fra 1959 og Alfredo Di Stéfano sin andre pris skulle det gå hele 41 år før en Real Madrid spiller igjen skulle vinne gullballen. Det var Luís Figo som brøt årrekken uten en pris for hovedstadsklubben. Portugiseren hadde bare noen måneder tidligere blitt verdens dyreste fotballspiller da han forlot Barcelona til fordel for erkerival Real Madrid, noe som naturligvis ikke gikk upåaktet hen. Figo noterte seg for 23 målpoeng i LaLiga kalenderåret 2000, og vant prisen foran henholdsvis Zinedine Zidane og Andriy Shevchenko.

Ronaldo Nazário

Ronaldo Nazário, Real Madrids neste Ballon d’Or vinner i rekken, meldte i likhet med Luís Figo overgang til Real Madrid samme året som gullballen ble vunnet. Brasilianeren kom fra en sesong som bar preg av mye skader i Inter, men ble til gjengjeld tungen på vektskåla i Brasils VM-triumf i 2002 med hele åtte mål. Ronaldo ble en stor suksess i sin første sesong som Real Madrid-spiller, og vant i 2002 Ballon d’Or foran landsmann og daværende lagkamerat Roberto Carlos.

Fabio Cannavaro

I likhet med Luís Figo og Ronaldo Nazário ble Fabio Cannavaro hentet til Real Madrid i kjølvannet av et godt mesterskap. Som kaptein ledet han i 2006 det italienske landslaget til sin fjerde VM-tittel, og ble altså belønnet med en overgang fra Juventus til den spanske storklubben. Cannavaro ble en stor suksess i Real Madrid og var en sentral del av laget som skulle vinne serien de påfølgende årene. Mange omtaler italieneren som blant de bedre forsvarsspillerne som har spilt i den spanske hovedstaden i nyere tid.

Cristiano Ronaldo

Etter at Kaká vant Ballon d’Or i 2007 skulle fotballverdenen bli vitne til en dominanse av to spillere vi aldri hadde sett før og som vi mest sannsynlig aldri kommer til å se igjen. I skrivende stund har Lionel Messi vunnet gullballen seks ganger, mens Cristiano Ronaldo står med sine fem. Den første vant han som Manchester United-spiller i 2008, mens han de resterende gangene vant prisen som Real Madrid-spiller. I 2013 brøt han en fireårig dominanse av sin argentinske rival, og fulgte opp med å vinne prisen også i 2014. I 2016 og 2017 sikret han sin henholdsvis tredje og fjerde gullball som Real Madrid-spiller. Det er liten tvil om at portugiseren er den beste spilleren som har ikledd seg den helhvite Real Madrid-drakten, og fire Ballon d’Or-priser på ni år i klubben er et godt bilde på dette.

Luka Modric

Luka Modric
BALLON D’OR: Luka Modric poserer med Ballon d’Or-trofeet etter å ha blitt den første til å vinne trofeet siden Kaká som ikke heter Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo.

Luka Modric ble den første spilleren på ti år som ikke heter Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo til å vinne gullballen. Han var i 2018 blant lagets beste spillere da Champions League-trofé nummer 13 og det tredje på rad ble sikret i finalen mot Liverpool. I tillegg tok han som kaptein sitt Kroatia til en overraskende VM-finale, og ble også kåret til turneringens beste spiller i Russland. Den elegante midtbanespilleren har gjennom sine prestasjoner over det siste tiåret befestet sin status som en Real Madrid-legende til evig tid.

Karim Benzema?

Karim Benzema har hatt et helt fantastisk 2021 og er av den grunn blant de heteste favorittene til å vinne årets Ballon d’Or. Franskmannen har notert seg for hele 36 målpoeng i LaLiga dette kalenderåret, og har denne høsten vært i sitt livs form. Til sommerens EM-sluttspill var han også tilbake på landslaget etter mange års utestengelse, og scoret fire mål på et skuffende Frankrike-lag. I høst var han også sterkt delaktig i at Frankrike vant Nations Leagues. Hans hovedkonkurrenter Lionel Messi og Robert Lewandowski kan også skilte med gode kandidaturer, men det hadde vært gøy om franskmannen endte opp med å trekke det lengste strået.

Det skal også sies Zinedine Zidane, Michael Owen og Kaká er Ballon d’Or-vinnere med fortid i Real Madrid, men disse vant prisen for henholdsvis Juventus, Liverpool og AC Milan, og er derfor ikke med her.

 

Legg inn en kommentar