Harald Natviks spesialer

Zinedine Zidane som assistent?

Hvem blir assistenttrener i Real Madrid hvis Carlo Ancelotti blir hovedtrener?

Det er strengt tatt ikke lengre et spørsmål om Carlo Ancelotti blir ny Real Madrid sjef, det er et spøsmål om når han blir ny hovedtrener i den spanske hovedstad. PSG ønsker 5-7.5mil euro for å slippe italieneren til Madrid og det er ventet at man finner en løsning i løpet av få dager. Derfor er plutselig spørsmålet om hvem som blir assistenttrener i Real Madrid mer interessant enn hvem som blir hovedtrener.

Carlo Ancelotti behersker flere språk (italiensk, fransk og engelsk) og dermed vil kommunikasjon med spillerne neppe bli et stort problem i Madrid. Spansk og italiensk har et såpass likt ordforråd at italienere pleier å klare seg greit i Spania og omvendt, innenfor rimelighetens grenser. Likevel vil det være naturlig for Carlo Ancelotti å ha en assistentrener i Real Madrid som behersker både italiensk og spansk (slik at assistenten kan fungere som et bindeledd mellom den italienske treneren og de spansktalende spillerne), og som har en fortid i klubben.

Før jeg kommer tilbake til en liste over aktuelle kandidater – ut i fra de forutsetninger jeg nettopp har forklart – kan det være interessant å se på hva Ancelotti har gjort tidligere.

I PSG har Ancelotti flere assistenttrenere inkludert hans assistent over flere år (fra tiden i Chelsea og nå også i PSG), den ukjente engelskmann Paul Clement. En tidligere gymlærer som Ancelotti så potensiale i i Chelsea. Likevel er det mer interessant å se at Ancelotti hadde Ray Wilkins som assistent i Chelsea; Wilkins som hadde spilt tre år i Milan og som behersket italiensk, altså en mann som var perfekt som et bindeledd mellom Ancelotti og de britiske spillerne. I PSG har Ancelotti også hatt Claude Makélélé som assistenttrener, en som fungerer som et bindeledd mellom franskmenn og spansktalende spillere som Javier Pastore, Maxell m.fl.

Carlo Ancelotti har derfor i stor grad gjort det samme som de fleste hovedtrenere gjør når de tar over en klubb hvor troppen i stor grad snakket et annet språk enn hva du selv behersker godt. Derfor kan vi forvente at italieneren også i Madrid vil vurdere å ansette en person som behersker italiensk og spansk, samt har en fortid i klubben.

Hvilke kandidater kan være aktuelle i så fall?

Zinedine Zidane vil være en aktuell mann av ulike grunner og det er vel få som tror noe annet enn at han vil være publikumsfavoritten. Zidane holder på med trenerkurs i disse dager og det er mulig han vil være aktuell for en slik rolle. Det kan være at Zidane selv føler at dette i så fall skjer et år eller tre for tidlig, men vi skal ikke utelukke det. Zidane spilte flere år i Juventus i Italia og hadde også Carlo Ancelotti som trener i Torino-klubben. Zizou er en legende i Real Madrid og behersker som kjent begge språk flytende.

Clarence Seedorf er en annen gammel kjenning som kan være aktuell for en assistentrolle i Real Madrid under Carlo Ancelotti. Seedorf spilte flere år under italieneren i AC Milan og har også flere sesonger bak seg i Real Madrid. I følge italiensk media er Seedorf overraskende nok faktisk mer aktuell per dags dato som ny hovedtrener i Milan, med Paolo Maldini som assistent. Allegri skal visstnok være klar for AS Roma og dermed vil neppe Clarence Seedorf altså ta en assistentrolle i stedet for en mer attraktiv hovedtrener-rolle.

En italiener som kunne vært veldig aktuell er Christian Panucci, men den tidligere Real Madrid backen med en fortid i Milan er nå assistenttrener i Russland og derfor neppe aktuell. Da velger jeg derfor heller å inkludere Luís Figo sitt navn på listen over aktuelle personer. Figo har ikke en fortid som spiller under Carlo Ancelotti, men han kjenner Real Madrid godt og behersker både spansk og italiensk (spilte for Inter fra 2005 til 2009).

Andre tidligere Real Madrid spillere – som nå er ledige på markedet og som behersker begge språk – er folk som Iván Helguera, Fabio Cannavaro, Roberto Carlos, Fernando Redondo og Iván Zamorano. Ellers kan jeg slenge inn interessante navn fra Carlo Ancelotti sin tid i Juventus og Milan: Cafú og Gianluca Zambrotta – samt kanskje portugiseren Manuel Rui Costa, som aldri har spilt i Spania.

Hvem som til slutt får jobben av Carlo Ancelotti og klubben er vanskelig å si noe om nå, men ikke bli overrasket om flere av de nevnte personene sitt kandidatur blir luftet i AS og Marca de neste ukene.

Legg inn en kommentar