Kristian Schoutes spesialer

Sesongens viktigste seier

På onsdag tar Real Madrid imot Liverpool på Santiago Bernabéu i Champions League. Avansement til kvartfinalen åpner mange dører.

Real Madrid har et best tenkelig utgangspunkt før den avgjørende åttendelsfinalekampen mot Liverpool på onsdag. De hvitkledde fra Madrid har med seg en tremålsledelse fra det første oppgjøret på Anfield, og på papiret virker oppgaven umulig for Jürgen Klopp og hans mannskap. Å slå Real Madrid på Santiago Bernabéu i Champions League er en tøff oppgave, men å gjøre det med minst tre mål virker nærmest umulig. Den anerkjente statistikknettsiden FiveThirtyEight kalkulerer Liverpools sjanser for avansement til stusselige 3%.

Men Real Madrid vet bedre enn noen andre at prosenter og sannsynlighet betyr lite når Champions League-hymnen spilles over høyttalerne. Har Liverpool en sjanse? Er 97% sannsynlighet for avansement nok?

Vi har sett nok av kollapser i Champions League opp gjennom årene. Barcelona har nærmest gjort det til vane å ryke på ydmykende måter i turneringen og PSG rakner ofte når de tilsynelatende har kontroll. I fjor ble vi også vitne til et Real Madrid-lag som snudde kamper mot de aller beste lagene i verden, til tross for at alle odds var imot dem. I sekundene før Rodrygo scoret det første målet mot Manchester City i semifinalen hadde Real Madrid 1% sjanse for avansement. Real Madrid vet veldig godt at ingenting er umulig.

Real Madrid har også klart å rote bort store ledelser tidligere. Mot Chelsea i fjor hadde Ancelotti og hans mannskap med seg en tomålsledelse fra Stamford Bridge, men da klokken viste 75 minutter ledet London-klubben 3-0 på Santiago Bernabéu. I 2018 ledet et Zidane-ledet Real Madrid 3-0 over Juventus etter det første oppgjøret, men også da lå de under med 3-0 på Santiago Bernabéu. Det gikk bra til slutt ved begge anledninger, men det er ingen tvil om at Real Madrid kan bli ukomfortable under slike omstendigheter.

Saken fortsetter under bildet

STORFAVORITTER: Real Madrid er storfavoritter til å avansere til kvartfinale av Champions League etter 2-5-seieren på Anfield

Da hjelper det nok heller ikke at vi bare for en ukes tid siden så Liverpool smadre formlaget Manchester United med hele 7-0. Klopps mannskap tapte riktignok mot Bournemouth i helgen, men det er tydelig at laget er kapable til å score veldig mange mål på kort tid. Og mot god motstand.

I tillegg har Liverpool fått tilbake flere nøkkelspillere før returoppgjøret. For det første vil Konaté bli en stor oppgradering i midtforsvaret. Han erstatter Joe Gomez, som så ut som en juniorspiller i duellene mot Vinícius Jr. og Benzema på Anfield. I tillegg er Thiago tilbake og klar til dyst. Spanjolen gir Liverpool sårt tiltrengt kreativitet på midtbanen, og er en stor forsterkning.

Å avansere fra åttendelsfinalen i Champions League kan fort vise seg å være sesongens viktigste seier for Real Madrid. Å forsvare seriegullet i LaLiga virker så godt som umulig, og laget har et dårlig utgangspunkt før returkampen i semifinalen av Copa del Rey. Uansett vil en Real Madrid-sesong der man kun vinner cupen nok bli sett på som en skuffelse. Det er Champions League som er Real Madrids håp for å vinne et stort trofé denne sesongen, det er det ingen tvil om.

Dersom Real Madrid går videre fra åttendelsfinalen åpnes mange dører. De regjerende mesterne vil da plutselig ha ganske gode muligheter for å komme langt i turneringen, basert på de andre lagene som fortsatt er med. Før onsdagens kamp har FiveThirtyEight Real Madrid som den tredje største favoritten til å vinne Champions League, kun bak Manchester City og Bayern München. Og det er kanskje ikke så rart når man ser på lagene som er igjen i turneringen.

Saken fortsetter under bildet

TO PÅ RAD?: Skal Real Madrid klare å vinne to Champions League-trofé på rad? Her fra seieren mot Manchester City i mai.

Bayern München regnes som favoritt til å vinne Champions League, og særlig etter at de tyske gigantene slo ut PSG. I tillegg til PSG røk Barcelona ut i gruppespillet og Manchester United var aldri med. Dersom Real Madrid går videre vil det være på bekostning av Liverpool. Dermed står man igjen med Bayern München, Manchester City, Napoli og Chelsea som de virkelig store utfordrerne. Det er mange gode lag med i Champions League fortsatt, men det er ingen tvil om at fraværet av lag som PSG, Barcelona, Liverpool og Tottenham gjør Real Madrids sjanser til å vinne betraktelig større.

Og så er det veldig mulig at Real Madrid trekker Bayern München i kvartfinalen. Eller Manchester City. Men med en litt heldig trekning vil Ancelotti og hans mannskap ha gode muligheter for å stå i en semifinale. FiveThirtyEight kalkulerer Real Madrids sjanser for å nå semifinalen til hele 55%, som faktisk er høyere enn Manchester City. Det er likevel ingen tvil om at avansement fra åttendelsfinalen mot Liverpool gir Real Madrid gode forutsetninger for å gjøre det bra i Champions League denne sesongen. 

Legg inn en kommentar