Retroartikler

Mye mer enn en assistenttrener

Zinedine Zidane får flere nøkkelroller i Real Madrid fremover.

En ny æra har begynt i Real Madrid, og et nytt liv har begynt for Zinédine Zidane. De to hendelsene er nært knyttet til hverandre. Spilleren som bar draktnummer 5 i den spanske hovedstadsklubben mellom 2001 og 2006 spiller nemlig en nøkkelrolle i prosjektet som ble innledet av Florentino Pérez da han ble gjenvalgt som klubbpresident i begynnelsen av juni.

Zidane kommer til å spille to forskjellige roller i det nye Madrid-eventyret. Den ene er, som Carlo Ancelotti med entusiasme annonserte under sin offisielle presentasjon som ny Real Madrid-trener den 26. juni, rollen som assistenttrener sammen med engelske Paul Clement.

– Zizou var en fantastisk spiller. Nå har han bestemt seg for å bli trener. Han kommer til å sitte ved siden av meg på benken, og vil bli en svært god assistent. Det eneste problemet er at han ikke kan spille, sa Ancelotti.

To forskjellige assistenter

Zidane og Clement kommer begge til å ha samme posisjon i Real Madrid-hierarkiet, men med vidt forskjellige ansvarsområder. Før offentliggjøringen av Ancelottis ankomst, møttes italieneren og Zidane for å definere assistentenes arbeidsoppgaver. Zidane ønsket å spille en svært aktiv rolle uten å forstyrre hovedtrenerens privilegier. Og slik blir det.

– Paul Clement vil først og fremst få ansvar for det fysiske og taktiske aspektet, mens jeg vil ta meg av det tekniske og humane, uttalte Zidane til France Football kort tid etter Ancelottis offisielle presentasjon som Real Madrid-trener.

Ro etter Mourinho-stormen

Styret i Real Madrid setter mye av sin lit til Zidane for å forenkle integreringen til Carlo Ancelotti i en garderobe som er sterkt preget av tre år under José Mourinhos regime. Etter stormen – Mourinhos regjeringstid – blir Zidanes oppgave å roe ned, rekonstruere og remobilisere gruppen. Eller, med andre ord, å starte fra grunnen av igjen.

Få har mer påvirkningskraft enn Zinédine Zidane i Real Madrid. I tillegg til å være beundret av hele garderoben, har fransk-algerieren hatt nær kontakt med spillerne på førstelaget de siste årene. Zizou er derfor den ideelle mannen for å skape et bånd mellom spillergruppen og det nye trenerteamet, noe som blir en av hans hovedoppgaver som assistenttrener i sesongoppkjøringen.

Oppdrag Cristiano Ronaldo

Men assistenttrener-rollen blir ikke Zidanes eneste i det nye Real Madrid-prosjektet. Han kommer også til å lede den sportslige politikken i klubben, blant annet når det kommer til rekruttering. Zidane nyter stor respekt og legitimitet i klubben etter at det var han som anbefalte å kjøpe Raphaël Varane (10 M€ fra Lens i 2011). Få kjente på den tiden til midtstoppertalentet, som denne sesongen har eksplodert og kjempet seg til en plass i startelleveren til Los Blancos.

Zidane har allerede denne sommeren vært aktiv i sin rolle som rådgiver i klubbens sportslige prosjekt. Først ved å overtale president Pérez til ikke å selge Jesé Rodríguez, men isteden tilby ham en plass i førstelagstroppen. Deretter, og kanskje først og fremst, spilte verdensmesteren fra 1998 en nøkkelrolle i signeringen av Isco. Den unge ballkunstneren fra Málaga var på nippet til å signere for Pellegrinis Manchester City da en telefonsamtale med Zidane fikk ham til å velge Real Madrid isteden.

Denne evnen til å overtale er høyt verdsatt hos Florentino Pérez, som skal ha gitt Zidane ansvar for å overtale Cristiano Ronaldo, som er en stor beundrer av Zizou, til å binde seg til klubben på lang sikt. For øyeblikket har portugiseren fortsatt ikke forlenget kontrakten sin, som går ut i juni 2015, noe som gir grunn til bekymring i den spanske hovedstaden. Kanskje er noen velvalgte ord fra forrige generasjons største Real Madrid-spiller det som skal til for å få denne generasjonens største Real Madrid-spiller til å slå seg til ro?

Fire år tidligere…

Siden Florentino Pérez sitt comeback i 2009, har Zidane spilt en mer eller mindre viktig rolle i klubben. I begynnelsen fikk han oppdrag knyttet til representasjon, noe som ikke passet han. Deretter ble han utnevnt som rådgiver for presidenten, før han i 2011, etter ordre fra Mourinho, tok rollen som ”førstelags-direktør”. Portugiseren forventet at Zidane skulle fungere som moralsk støtte i media for hans angrep mot dommere og Barcelona. Dette var en rolle som Zidane ikke støttet, da han ikke ønsket å være en del av Mourinhos gerilja-strategi.

Da han innså at Mourinho ikke brukte han på grunn av hans tekniske kvaliteter, men bare på grunn av hans image, trakk Zidane seg tilbake og fokuserte på klubbens ungdoms-akademi. Det var da han fikk øyet opp for å bli trener, og han begynte derfor å studere i Limoges i Frankrike for å oppnå et diplom som sports-manager. Nå er han assistenttrener i Real Madrid, og mange forventer å se han innta rollen som Real Madrids hovedtrener i fremtiden.

Zidane har kommet en lang vei bare siden intervjuet med France Football for ett år siden, der han innrømte at han fortsatt var på jakt etter en ny mening med livet etter den celebre fotballkarrieren. Konverteringen er aldri enkel for en så stor fotballspiller. Men, syv år etter at han la opp som fotballspiller, er det en mann full av motivasjon og glød som gjør sitt comeback i rampelyset. I verdens største fotballklubb.

Skrevet av Arilas Ould-Saada.

Legg inn en kommentar