Martin Helleruds spesialer

Møter sin læremester

Real Madrid fikk en svært tøff motstander i Champions League, da Bayern München ble trukket opp av bollen i Zürich, og allerede neste uke møtes lagene til første kvartfinale i Champions League. Denne kampen vil bli spesiell av flere grunner. Real Madrid får et gjensyn med sin tidligere midtbanestrateg, Xabi Alonso, mens Bayern München får besøk av sin tidligere midtbanespiller Toni Kroos. Det gjensynet som kanskje blir mest spesielt er når Carlo Ancelotti og Zinedine Zidane tar hverandre i hånden og ønsker hverandre lykke til over de neste 180 minuttene med fotball.

Carlo Ancelotti hadde fått noen dager på seg til å planlegge trener-teamet sitt før han skulle presenteres som Real Madrid-spiller, og den eneste plassen han ikke hadde fylt in var hvem som skulle være hans andre assistenttrener. Han hadde allerede Paul Clement ved sin side, som hadde fulgt han i både Paris Saint-Germain og Chelsea. Ancelotti hadde en historie for å ønske seg en assistenttrener som hadde en tilknytning til klubben, og som snakket språket flytende. Under sin regjeringstid som Paris Saint-Germain-trener var det Claude Makélélé som dannet assistenttrener-par sammen med Paul Clement mens i Chelsea var det tidligere Chelsea-spiller, Ray Wilkins som fikk rollen som italienerens assistent.

Carlo Ancelotti hadde en rekke navn på blokka over mulige kandidater, men det var særlig et navn som skilte seg ut, nemlig klubblegenden Zinedine Zidane. Franskmannen hadde fungert som sportsdirektør under store deler av José Mourinho sin tid som Real Madrid-trener. Dette innebar i at han ofte var å se under pressekonferanser i Champions League, samtidig som at han ofte var å se på treningsfeltet sammen med José Mourinho og Aitor Karanka. Dermed kjente Zidane godt til spillergruppen, og han blant annet vært hovedmannen bak signeringen av Raphaël Varane i 2011. I tillegg til dette så kjente Zidane til Carlo Ancelotti fra før av, ettersom han hadde Ancelotti som manager under sin tid som Juventus-spiller. Dermed falt valget på den da 41 år gamle franskmannen, og 25. juni kunne Real Madrid annonsere at Carlo Ancelotti tok over Real Madrid, med Zinedine Zidane og Paul Clement som sine assistenttrenere. 

Kombinasjonen med Carlo Ancelotti, Paul Clement og Zinedine Zidane fungerte godt, og det kunne ofte seg ut som om Carlo Ancelotti og Zinedine Zidane begge var hovedtrenere, mens Paul Clement var assistenttrener. Et godt bilde på dette var at under kampene stilte både Carlo Ancelotti og Zinedine Zidane i dress, mens Paul Clement, sammen med resten av trenerteamet, stilte i treningstøy. Men det var aldri noen tvil om hierarkiet i Real Madrid, og Carlo Ancelotti var den ubestridte sjefen i Madrid. Det som hjalp italieneren var at han hadde den tidligere Real Madrid-spilleren Zinedine Zidane ved sin side, og franskmannen hadde et spesielt forhold til spillergruppen, noe han kunne ha ettersom han ikke var den som sto med hovedansvaret.

Det at Zinedine Zidane tilbragte et år sammen med Carlo Ancelotti har på mange måter formet franskmannen som i dag styrer Real Madrid. Da Zinedine Zidane ble ansatt som Real Madrid-manager 4. januar 2016 var det store spørsmålstegn om han ville takle det enorme presset det innebar å være Real Madrid-trener. Carlo Ancelotti var kjent for å være en svært karismatisk manager, og er svært få managere i Europa som tåler press like godt som 57-åringen. Dette er noe Zinedine Zidane har arvet fra sin tidligere kollega, og det er særlig tydelig når man ser hvordan franskmannen opptrer under sine pressekonferanser før kamp, hvor han svært ofte er i godt humør.

Da Carlo Ancelotti besluttet å hente inn Zinedine Zidane var franskmannen midt i trenerutdanningen sin og det var ingen tvil om at han ikke hadde store erfaringen fra treneryrket, men til tross for dette så skulle han altså hjelpe Carlo Ancelotti med å styre Real Madrid. Carlo Ancelotti tok vare på Zidane og var svært hjelpsom ovenfor hans kollega, noe som førte til at Zidane lærte enormt av den sympatiske italieneren.

Zinedine Zidane var utrolig ydmyk ovenfor sin sjef, noe som gjorde at samarbeidet fungerte godt, og dette viste seg ute på banen med et Real Madrid i god form. Under Carlo Ancelotti sin første sesong som Real Madrid-manager vant Real Madrid Copa del Rey etter en dramatisk finale mot Barcelona, i tillegg til at de hentet hjem det etterlengtede tiende Champions League-trofeet med 4-1 over Atlético Madrid i Champions League-finalen.

Sommeren 2014 ble det besluttet at Zinedine Zidane skulle ta over hovedansvaret for Real Madrid Castilla. Dermed mistet Carlo Ancelotti sin assistenttrener, og inn kom den tidligere forsvarsbautaen, Fernando Hierro. Carlo Ancelotti, Paul Clement og Fernando Hierro klarte aldri å gjenskape suksessen de opplevde da Zinedine Zidane var en del av trenerteamet. Zinedine Zidane ledet Castilla, men resultatene sto ikke til forventningene, og franskmannen opplevde krass kritikk for hvordan han ledet ungguttene. Sesongen endte med at Real Madrid verken vant LaLiga, Copa del Rey eller Champions League, og 25. mai 2015 kom bekreftelsen på at Carlo Ancelotti var ferdig som Real Madrid-manager, og Real Madrid måtte ut på manager-jakt.

Zinedine Zidanes navn ble nevnt av mange i diskusjonen om hvem som skulle bli den nye Real Madrid-manageren, men valget falt på tidligere Castilla-trener, Rafa Benítez. Real Madrid-fansen var allerede skuffet over at Carlo Ancelotti ikke lenger var Real Madrid-manager, og Benítez opplevde et massivt press allerede fra dag én som Real Madrid-manager. Spanjolen holdt ikke ut lenge i jobben, og etter noen svake resultater, og særlig et skuffende 0-4-tap mot Barcelona på Santiago Bernabéu, fikk Rafa Benítez sparken som Real Madrid-manager 4. januar 2016. Når avgjørelsen var tatt om at Benítez skulle få sparken, satte Florentino Pérez i gang med anskaffelsen av en ny manager umiddelbart. Da skal Real Madrid-presidenten ha ringt til Zidane og spurt franskmannen om han følte seg klar for en slik oppgave, svaret var et kontant ja. Kvelden mandag 4. januar ble Zinedine Zidane presentert som Real Madrid-manager sammen med familien sin på Santiago Bernabéu.

Nå skal Zinedine Zidane møte sin læremester, Carlo Ancelotti. Det vil bli et møte mellom to gode venner, to tidligere kollegaer, og to som nå styrer hver sin storklubb og som ønsker seg videre i Champions League.

Det vil bli 180 minutter med lidelse, spenning og broderlig kjærlighet. Og når dommeren blåser av kampen på Santiago Bernabéu, tirsdag 18. april kommer kampen til å være over, og det vil være klart hvem som går videre til semifinalen i Champions League.

Legg inn en kommentar