Denne artikkelen ble skrevet av Thomas Landrø.
Hva har skjedd med Real Madrids talentutvikling? Har José Mourinho all skyld?
Talentsatsningen hos Real Madrid er noe de fleste Madridistas er opptatt av og engasjerer seg i. Enten det er Castilla i Liga Adelante eller Benjamin-lagene for barn mellom 9 og 10 år, har alltid La Fábrica vært interessant. Men siden José Mourinho ankom klubben som manager for førstelaget sommeren 2010, har mange satt spørsmålstegn ved portugiserens holdning ovenfor talentene i Canteraen. Er det derimot bare Mourinho som må ta skylden?
Tilliten erkerivalen FC Barcelona har vist sine talenter de siste årene, må vel kunne sies å ha gjort Madridistas noe misunnelig. For faktum er vel at det ikke står på mangelen på talenter i La Fábrica, men på tillit – og da spesielt fra Castilla til førstelaget. Spillere som Jesé, Álex Fernández, Derik Osede, José Rodríguez og Denis Cheryshev kan alle ha potensialet til å bli juveler hos Real Madrid en gang i fremtiden, men uten at de får prøve seg på førstelaget, får man vel aldri helt svaret på det.
Spesielt Jesé har vist svært lovende takter for Castilla og den spanske U19-landslaget de siste par årene, og mange frykter at stortalentet vil se seg om etter en ny klubb dersom han ikke får spilletid på førstelaget. Med klubber som Manchester United, Manchester City og Bayern München liggende på lur, trenger ikke 20-åringen å bekymre seg for tilbud i sommer. Og med den gamle canteranoen Juan Manuel Mata som storspiller i Chelsea, kan man skjønne Real Madrid-fansens frustrasjon.
At det spekuleres i at en konflikt mellom manager José Mourinho og Castilla-trener Alberto Toril som setter en stopper for Jesés sjanser på førstelaget, settes svært lite pris på av fansen. Jesé gikk forøvrig ut i media selv og sa at ha var lei av å vente på førstelagsspill. At spillere tar opp mangel på spilletid med media, er ikke Mourinho veldig fan av, og det er mulig at driblefanten har gjort det vanskeligere for seg selv med den type uttalelser.
Les også: – Jesé på førstelaget
Les også: Jesé uttrykker sin frustrasjon
– Jeg har ikke ødelagt tradisjonene
Dermot Corrigan, journalist for ESPN og bosatt i Madrid, skrev i november 2012 en artikkel om hvorfor La Fábrica ikke blir høyere prioritert av José Mourinho. Til tross for å gitt 17 spillere fra akademiet sin førstelagsdebut siden 2010, har Mourinho måttet tåle mye kritikk. På pressekonferansen foran returoppgjør Copa del Rey-oppgjøret mot Alcoyano på Bernabéu, stilte Mourinho med et ferdigskrevet notat med følgende budskap:
– Fra 1993 til 2003 gjorde 17 spillere sin debut for førstelaget: Carlos Aranda, Rolando Zárate, Óscar Miñambres, Raúl Bravo, Francisco Pavón, Javier Portillo, Valdo, Ruben… Av alle disse var det Raúl Bravo og Pavón som fikk de beste karrierene. Senere, med mr. Pellegrini, debuterte tre unggutter hvor de tre fikk til sammen 90 minutter. Før det, Miguel Torres hadde 25 kamper, og før det Riki, Nunez… Det var ikke jeg som ødela denne tradisjonen, heller det motsatte. Jeg ønsker at spillere skal få sine debuter og spille for førstelaget, ikke bare for å gjøre listen lengre – i så fall hadde listen inneholdt nesten 30 spillere.
Mourinho føler ikke han har ødelagt Real Madrids talentsatsning.
Mourinhos ord var et tydelig svar til de som mente han burde bruke Nacho Fernández fra Castilla da Marcelo, Fábio Coentrão og Álvaro Arbeloa var ute med skade. Portugiseren valgte istedet å spille med Michael Essien som venstreback, blant annet i flere Champions League-kamper i høstsesongen. Mange så på dette som en fornærmelse mot klubbens ungdomssystem, La Fábrica.
‘The Special One’ kritiserte også den gang Real Madrids talentarbeid de siste 10 årene, hvor han mente at klubben ikke hadde klart å produsere gode nok spillere som senere kunne fått en rolle på førstelaget.
Noen av Real Madrids talenter har forsvunnet fra idretten, men det er også mange som har en solid karriere i La Liga, som for eksempel Valdo hos Levante, Aranda og Javier Paredes hos Real Zaragoza, Riki hos Deportivo La Coruña og Alberto Bueno hos Real Valladolid. Mer enn 30 tidligere Castilla-spillere spiller i øyeblikket for 10 andre La Liga-klubber. De er kanskje ikke Real Madrid-kvalitet, men de er langt ifra dårlige fotballspillere.
Med rette var folk raskt ute å poengtere at Mourinho ikke hadde Iker Casillas, verdens beste keeper, på sin liste – Casillas som alltid har vært Real Madrid-gutt og som kom til klubben da han var ni år. I tillegg valgte Mourinho å overse Juan Mata (Chelsea), Roberto Soldado (Valencia), Javi García (Manchester City), Juanfran (Atlético Madrid), Borja Valero (Fiorentina) og ikke minst Diego López som måtte forlate Bernabéu for å få spilletid. Álvaro Negredo (Sevilla) var innom Castilla fra 2005 til 2007 før han ble solgt videre til Almería. Så har vi José Callejón og Álvaro Arbeloa, som begge måtte dra fra Real Madrids akademi for å få en sjanse på et førstelag, men som nå er tilbake i klubben og er blitt viktige medlemmer av stallen.
At Real Madrid kvitter seg med spillere uten å få det beste ut av dem, ser ut til å være et problem. Et eksempel på det er Borja Valero. Spanjolen, som nå tjener sine penger i italienske Fiorentina, var en av spillerne som ble linket til Real Madrid forrige sommer. I november 2012 ga han et intervju i avisen El País hvor han fortalte om hvorfor han valgte å forlate Real Madrid til fordel for Mallorca:
– Jeg klatret steg for steg i akademiet helt fra jeg var 11 år, men da jeg skulle klatre opp det siste steget, fortalte de meg at jeg ikke kunne komme lengre opp – jeg måtte finne en annen klubb hvor jeg kunne fortsette utviklingen. Det var vanskelig på grunn av den harde konkurransen og kravet om å vinne hvert år. En gutt på 18 eller 20 år trenger tålmodighet, men hos Real Madrid er tålmodighet en umulighet.
Ruben De la Red og Juan Manuel Mata.
Videre skriver Dermot Corrigan at på grunn av utskiftingene av presidenter og sportsidrektører som alle har tatt med seg sine egne menn inn i klubben, har kontinuitet på akademipolitikken vært en mangelvare siden 2003. Siden den gang har La Fábrica hatt fem direktører. I tillegg har managerene for førstelaget vært nødt til å ha umiddelbar suksess for å unngå sparken, noe som har gjort at managerene har gitt tilliten til seniorspillerne med mer erfaring, enn unge, uerfarne talenter. Den siste canteranoen som har klart å etablere seg på førstelaget er Iker Casillas, som gjorde sin debut i 1999 under manager John Toshack.
Corrigan mener at på grunn av utålmodigheten fra fans, managere og presidenter, har La Fábrica blitt en kilde for inntekter, ikke nye spillere til førstelaget. Forrige sommer mottok Real Madrid 11 millioner euro for spissen Joselu (til Hoffenheim) og Dani Carvajal (til Bayer Leverkusen). Nå skal det sies at sistnevnte har hatt en fantastisk sesong for Leverkusen, og det er veldig sannsynlig at Real Madrid vil utløse tilbakekjøpsklausulen i sommer for å få han tilbake. Å selge en spiller, la han etablere seg på et høyt nivå for så å hente han tilbake, ser det ut som Pérez og Mourinho har lyktes med.
Talentene står i kø (f.v Jesé, Casado, Jesús, Joselu (solgt), Nacho og Mejías).
Nye 7 millioner euro ble satt inn på konto etter salget av Esteban Granero til Queens Park Rangers. Det var faktisk den andre gangen Granero har blitt solgt fra Real Madrid. Poteten, som ble en del av La Fábrica allerede som åtteåring, ble i 2008 solgt til Getafe, kjøpt tilbake i 2009 og solgt til QPR i 2012. Samme dag som El Pirata ble solgt til engelsk fotball, ble Michael Essien hentet på lån fra Chelsea. Dette var det mange i Madrid som ikke helt forstod. Folks øyebryn ble ytterligere hevet da José Mourinho ga unggutten Pedro Mendes debut mot Ajax i Champions League, selv om han ikke engang var et førstevalg hos Alberto Toril og Castilla.
Spørsmålstegn ble også satt i etterkant av Mourinhos signering av Hamit Altintop fra Bayern München sommeren 2011. Altintop viste seg å bli en skikkelig bomsignering, og man mente at Mourinho heller burde gitt talenter spilletid istedet for en aldrende tyrker (Altintop fikk 12 kamper og scorte ett mål for Real Madrid).
For å sette ting i perspektiv ser man gang på gang at Barcelona, som det er mest naturlig å sammenligne seg med, lar unggutter som Martín Montoya, Cristian Tello, Marc Bartra, Gerard Deulofeu, Kiko Femenía og Sergi Roberto få spilletid i La Liga, Copa del Rey og Champions League. Marc Bartra så vi også i aksjon i begge kampene mot Bayern München i semifinalen i Mesterligaen forleden.
Flere kan forsvinne
Sesongen går mot slutten, og det blir sommer og et nytt overgangsvindu. Allerede har Juanfran bestemt seg for å forlate Castilla og bli Real Betis-spiller fra sommeren av. Casemiro kom i januar på lån fra São Paulo til Castilla, men til tross for å få 90 minutters spilletid i sin debut mot Betis på Santiago Bernabéu, mener noen han er en unødvendig signering og håper han returnerer.
Som nevnt er også Jesé en ettertraktet spiller, og får han ikke signaler om at han vil satses på neste sesong, vil han nok finne en ny arbeidsgiver. Denis Cheryshev fikk sin debut for det russiske landslaget i en vennskapskamp mot USA i november 2012, og noen dager senere også for Real Madrids A-lag mot Alcoyano i Copa del Rey. I januar var engelske Reading med russisk eier nære ved å signere Denis, skal vi tro ryktene. Anton Zingarevich kan derimot måtte se talentet glippe ettersom Reading skal spille i Championship neste sesong. Denis’ far fortalte til ESPN tidligere i år at både Spartak Moskva og Zenit St. Petersburg snuser på 22-åringen.
Til slutt spekuleres det i at Real Madrid ønsker å gjøre det samme med Álvao Morata som med Dani Carvajal: Selge ham til en klubb han får spilletid, la han utvikle seg og hente ham tilbake. Ryktene sier at Tyskland er aktuelt også for Morata.
Denis Cheryshev og José Mourinho.
Hva mener fansen?
Real Madrid-fansen har gang på gang uttrykt misnøye med José Mourinhos tillit til ungguttene i klubben. For å finne ut mer om hva fansen mener om situasjonen rundt klubbens akademi, har undertegnede tatt seg en prat med Bendik Eftang, Arilas Berg Ould-Saada og Ruben Skjerping, som alle tre er svært opptatt av klubbens talenter.
Hvordan er nivået på La Fábrica sammenlignet med andre akademier?
Eftang: – Jeg mener at vi har en av de aller beste akademiene i verden. Selv om vi ikke har fått opp så altfor mange til Real Madrid de siste årene, er det en haug av klassespillere som har kommet ut fra akademiet. Mata, Soldado og Negredo er bare noen. Nå skal det sies at det også er vanskelig å få plass på et lag som ønsker å være verdens beste til en hver tid.
Skjerping: Real Madrid er helt i toppen når det kommer til talentutvikling. Klubben er godt representert på aldersbestemte landslag og produserer stadig flere lovende talenter. Det kryr riktignok ikke av egenproduserte spillere på A-laget, men dette har mer med talentsatsingen enn nivået på talentene å gjøre.
Ould-Saada: – Det er en kjent sak at Real Madrid blir kritisert på grunn av mangelen på egenproduserte spillere på førstelaget. Denne kritikken har klubben gjort seg fortjent til, men skyldes – etter min mening – ikke et dårlig ungdomsakademi. La Fábrica produserer mange store talenter, men politikken i klubben fører til at altfor få slår gjennom på førstelaget. Et godt eksempel er Juan Mata, som ble solgt gratis til Valencia og erstattet av Royston Drenthe.
Hvordan synes du tilliten til canteranos de fem siste årene har vært?
Eftang: – Ikke særlig god. Mange unggutter har fått noen minutter, men dessverre langt i fra nok til å vise hva som virkelig bor i dem.
Skjerping: – Skremmende dårlig. Álvaro Morata og Nacho Fernández har heldigvis fått litt spilletid etter at man gav opp gullet i desember og begynte å sende rene andrelag på banen i flere ligakamper, men totalt sett har tilliten vært fraværende.
Ould-Saada: – Tilliten til canteranos har vært altfor dårlig de siste årene, noe som har skapt mye diskusjon – spesielt når det gjelder Jesé Rodríguez denne sesongen. Mourinho kan skryte av at han har latt mange egenproduserte unggutter debutere, men slike tall betyr ingenting dersom talentene får sjansen I ti minutter av én kamp, for så å bli kastet ned på reservelaget igjen.
Hvem må ta skylden for den dårlige trenden?
Eftang: – Det er det vanskelig spørsmål og jeg mener ingen kan ta den skylden alene. Alle Madrid-fans ønsker at ungguttene skal lykkes på A-laget, men på den andre siden ønsker man at laget skal være verdens beste til en hver tid. Jeg tror «alle» må dele skylden; den kravstore fansen, administrasjonen og treneren.
Skjerping: – Det er mange faktorer inne i bildet her, men treneren tar ut laget og har dermed hovedansvaret. Samtidig er det vanskelig for en Real Madrid-trener å fokusere på talentutvikling når selv et ørlite feilskjær kan koste ham jobben. Det enorme presset fra media, fansen og ledelsen fører til en kortsiktig og lite gunstig tankegang.
Ould-Saada: – Det er vanskelig å si. Et vanlig svar kunne vært José Mourinho, men det var ikke overveldende mange egenproduserte talenter som fikk sjansen før hans tid heller. En viktig faktor, I hvert fall når det gjelder de siste to årene, kan være det kompliserte forholdet mellom Mourinho og reservelagstrener Alberto Toril. At klubbens politikk bygger på umiddelbar suksess og kjøp av etablerte stjernespillere hjelper heller ikke når det kommer til å utvikle egne talenter.
Hva føler du må gjøres?
Eftang: – Det er et vanskelig spørsmål jeg skulle ønske jeg hadde svaret på, men disse to forslagene er i hvertfall en begynnelse; 1. Istedenfor å fylle opp troppen med utenlandske, middelaldrene, halvmotiverte spillere burde heller disse plassene vært kapret av canteranos. F.eks Jesé istedenfor Kaka, som jeg dessverre mener er langt i fra god nok mer. 2. Når vi først har et supertalent må han få tillit. Bare se på Juan Mata, vi lot han gå gratis til Valencia og valgte heller å kjøpe Drenthe. Blir flau av å tenke på det.
Skjerping: – Sesongen er lang, så det skal ikke være noe problem å la klubbens største talenter slippe til i de letteste kampene, selv med en bred tropp. På lang sikt ville det optimale være å innføre en definert spillestil på førstelaget og spre filosofien nedover i ungdomssystemet. På denne måten ville ikke overgangen fra Castilla til A-laget blitt for stor.
Ould-Saada: – Jeg tror klubben må hente en trener som først og fremst bryr seg om Real Madrid og ikke sine personlige bragder. Hvis man endrer litt tankegang og prøver å hente en mer stabil trener som kan bli i fem eller ti år og at man tenker mer langsiktig enn kun neste sesong, tror jeg utviklingen av egne spillere vil blomstre. Det er åpenbart et enormt potensiale I La Fábrica, men for å utnytte det til sitt fulle er man nødt til å gjøre endringer I klubbens policy.
Til slutt: Hvem ser du på som de mest lovende talentene i akademiet per dags dato?
Eftang: – Jeg tror de to neste som får A-lagskontrakt blir Jesé og José Rodriguez. Enorme talenter som mest sannsynlig kommer til å dominere europeisk fotball i fremtiden.
Skjerping: – Jesé Rodríguez er det soleklart største talentet. Álvaro Morata og Nacho Fernández har allerede spilt en del på førstelaget, men aldri i sine naturlige posisjoner, så de er nok bedre enn hva folk har fått inntrykk av. Ellers er det verdt å nevne José Rodríguez, Derik Osede, Álex Fernández, Cristian Benavente og Denis Cheryshev. Spillere på lag lavere enn Castilla har jeg ikke grunnlag til å uttale meg om.
Ould-Saada: – Jeg, som de fleste andre, har stor tro på Jesé Rodríguez, som forhåpentligvis slår gjennom på førstelaget neste sesong. Ellers er José Rodríguez, Derik Osede, Raúl de Tomás spillere jeg har sansen for.
José Rodríguez spås en stor fremtid. 18-åringen har allerede debutert i La Liga, Copa del Rey og Champions League.
Et spørsmål som dukker opp er hvorfor FC Barcelona har lyktes med talentarbeidet samtidig som de har klart å kjempe i toppen av Champions League, La Liga og Copa del Rey? Barça og Real Madrid må vel sies å være nokså like klubber med tanke på målsetninger, ressurser, nivået på akademiene, nivå på spillerne og så videre. Ruben Skjerping mener Barcelonas røde tråd gjennom akademiet spiller en viktig rolle:
– Det er viktig å huske på at katalanerne ikke alltid har vært eksemplariske på talentfronten. Vi ikke må veldig mange år tilbake for å finne et Barcelona-lag som stadig kjøpte nye stjerner og nedprioriterte talentene. De siste årene har de riktignok gjort det meste riktig. Deres berømte spillestil er godt implementert i klubben og akademispillerne lærer seg å spille ”tiki-taka” allerede fra niårsalderen. I tillegg til dette har man selvsagt vært heldige med den nåværende generasjonen. Uansett hvor godt talentarbeidet er hender det svært sjeldent at så mange fantastiske spillere dukker opp på så kort tid, men når det først skjer er det lettere å bygge videre på de positive erfaringene man har skaffet seg.
Real Madrid går en veldig spennende tid i møte – både med tanke på en eventuell ny manager, et spennende overgangsvindu og ikke minst har klubben flere talenter som med tillit og tålmodighet kan bli morgendagens helter på Santiago Bernabéu. Talentutviklingen har blitt en svært viktig del av den moderne fotballen, som jo gjenspeiler seg i de voldsomme summene for eksempel Manchester City bruker på et helt nytt anlegg for talentsatsningen. De siste årene har La Masia, Barcelonas akademi, vært på alles lepper. Vi kan bare krysse fingerene for at La Fábrica trår ut av skyggen og viser sin storhet i årene som kommer.