Retroartikler Ruben Skjerpings spesialer

Et lag blottet for stolthet

Kan lagets formsvikt denne sesongen virkelig skyldes mangel på innsats? Ruben Skjerping kommenterer.

Så langt har denne sesongen vært et mareritt for alle Real Madrid-tilhengere. Laget ligger hele 13 poeng bak Barcelona etter helgens runde, og spillet har vært langt under pari i nesten samtlige kamper. Man har maktet å plukke med seg en del poeng på veien, men svært sjeldent på den fantastiske måten som førte til seriegull forrige sesong.

De fleste vil si at det hele toppet seg i sluttminuttene av gårsdagens kamp mot Espanyol, men undertegnede hadde skrevet ned hovedpoengene til denne kommentaren allerede tidlig i andre omgang. Årsaken til de mange feilskjærene hadde åpenbart seg lenge før Juan Ángel Albíns utligning.

Di Marías plutselige gjenoppstandelse

Da Ángel Di María kom inn fra benken og umiddelbart holdt lekestue med gjestenes forsvar, måtte jeg stille meg selv noen spørsmål. Hvordan kunne denne mannen, som har vært så grusomt svak hele sesongen, plutselig komme inn og herje mot Espanyol? Det var så lett, som om han hadde skrudd på en usynlig knapp.

Enigheten var stor blant supporterne. De fleste ante at managerens ord hadde motivert argentineren til å slå tilbake og vise hva han er god for. Etter kampen mot Celta Vigo innrømte nemlig José Mourinho at han var spesielt skuffet over en spesiell spiller, som ifølge portugiseren ikke hadde ønsket å spille en så ”uviktig” kamp.

Alt tydet på at Di María var spilleren han snakket om, og det er dette som opprører meg. Kan argentinerens formsvikt denne sesongen virkelig skyldes mangel på innsats? Og desto viktigere, har resten av laget underprestert av samme grunn?

Det ser utrolig nok sånn ut. I en klubb som Real Madrid er dette intet mindre enn en skandale. Spillerne tjener vanvittige summer i uka, og bare tanken på at seriemesterne fra forrige sesong rett og slett ikke gidder å prestere opp mot sitt beste gjør meg illsint. Er det én ting Real Madrid har stått for gjennom historien, så er det alltid å gi 100%, uansett situasjon.

Katastrofekampen mot Celta Vigo

Copa del Rey-oppgjøret mot Celta Vigo i midtuken er et prakteksempel på problemet man står ovenfor. Et stjernespekket Real Madrid-mannskap trasket rundt på Estadio de Balaídos som om det var den verste jobben i verden, selv om man møtte La Liga-motstand og trengte en opptur.

To spillere skilte seg riktignok ut, og det var Pepe og Cristiano Ronaldo. Sistnevnte scoret og kjempet som alltid til siste slutt, mens Pepe virkelig tok kapteinsjobben på alvor og prøvde å fyre opp lagkameratene (spesielt Di María). Stopperkjempen gikk virkelig foran og viste hvordan hver eneste Real Madrid-spiller burde opptre på banen.

Dessverre ser det ut til at laget hele tiden har underprestert grunnet mangel på innsats og pågangsmot. Dette er utilgivelig. En spiller som ikke kjemper for laget fortjener ikke å bære den kongehvite drakten, spesielt ikke når laget bare har én vellykket sesong bak seg og ikke på noe måte har grunn til å være mettet av suksess.

Hvem må ta skylden?

José Mourinho har allerede uttrykt sin misnøye over spillernes innsats, men hvem må ta skylden? Det er tross alt managerens jobb å motivere spillerne, og det har Mourinho helt tydelig ikke maktet denne sesongen. Enkelte spillere har klaget på behandlingen portugiseren har gitt dem, og nevner blant annet en uheldig favorisering av portugisiske spillere i garderoben.

Samtidig virker det urettferdig å legge all skylden på manageren. 49-åringen regnes som en av verdens beste motivatorer innen fotballen, og hvem skal klare å få spillerne til å løpe igjen, når ikke engang selveste José Mourinho klarer det? Kanskje må bare spillerne ta et oppgjør med seg selv, før klubben bytter dem ut med noen som faktisk ønsker å gi alt for Real Madrid.

En god idé kan være å la flere egenproduserte spillere få sjansen. De er kanskje ikke like gode fotballspillere som de største verdensstjernene på førstelaget enda, men de kommer garantert til å løpe sokkene av seg gjennom hele kampen, og det er nettopp dét dette laget trenger nå.

Mette verdensmestere

Sid Lowe kom med et godt poeng i går kveld. I Porto, Chelsea og Inter hadde Mourinho alltid et talentfullt mannskap, men få spillere hadde fylt troféskapet hjemme. Slik er det ikke i Real Madrid. Ikke bare kom Mourinho til et lag med store karrierer bak seg, men enkelte av dem var også rykende ferske verdensmestere.

Mye tyder på at Mourinho denne sesongen har hatt vansker for å motivere disse spillerne, som ikke biter på portugiserens ord om at hans måte å spille på er den eneste riktige. Dette byr naturlig nok på problemer, og teorien kan dessuten forklare hvorfor spillerne gjentatte ganger har mistet konsentrasjonen på defensive dødballer. Innsatsen og spillegløden er rett og slett ikke til stede.

Det er liten tvil om at spillerne kan når de vil, og bare tanken på at Real Madrid nå ligger 13 poeng bak Barcelona på grunn av dårlige holdninger gjør meg kvalm. Som madridista føles det som at laget har spyttet meg og resten av supporterne i ansiktet.

Legg inn en kommentar