Mikael Jensens spesialer

Kulthelten: Thomas Gravesen

Gjennom tidens gang har publikummet på Santiago Bernabéu fått se flere av verdens beste spillere, men med jevne mellomrom har det riktignok blitt gjort enkelt-overganger få har skjønt noe av.

Thomas Gravesen er en av de mer merkelige overgangene Real Madrid har gjort de siste tjue årene. Ikke for at han var en direkte dårlig fotballspiller, men hans status og ferdigheter var ikke helt av det kaliberet som oftest ikler seg den helhvite drakten. Han kom riktignok fra Premier League, men han ble kjøpt fra Everton og ei heller spesielt ung. De gangene Real Madrid først importerer spillere fra Premier League så tenker man gjerne på typer som David Beckham, Ruud van Nistelrooy og Cristiano Ronaldo. Hans nordiske opphav kunne nok gi gode assosiasjoner til kjennere av spansk ligafotball, men han var på langt nær noen Laudrup. Gravesen går inn i en heller lei rekke av spillere de fleste supportere peste av lettelse i det de dro ut portene på Bernabéu, men de fleste trekker godt på smilebåndet når de tenker på danskens noe korte opphold sammen med «los Galácticos»

Født og oppvokst i Veijle i hjerte av Danmark, en by som for oss nordmenn er mer kjent for å være en siste tissepause i fra Legoland enn for gode idrettsutøvere. Her startet den da unge Gravesen sin fotballkarriere i Veijle Boldklub, hvor han gikk gradene i klubbens ungdomssystem. Som 19-åring fikk han sin debut for førstelaget i dansk superliga, hvor han i samme sesong etablerte seg som regelmessig starter. Etter 8 mål på 30 kamper og ellers gode prestasjoner for den lille, men tradisjonssrike danske klubben i sin andre sesong kom interessen fra det store utland. Som så mange landsmenn før han gikk turen til nabolandet Tyskland, til en klubb ikke mange utkantspostene i fra den dansk-tyske grensen.

Keegen-ruta 

Hamburger Sport-Verein snappet den da unge og lovende dansken opp etter hans gode spill i VBK, hvor han sesongen i forkant hadde vært med på å ta seriesølv i den danske superligaen. I den tyske storbyen fikk dansken tidlig tillit, og i sin første sesong i Bundesliga ble det hele 26 kamper. Hans all-rounder egenskaper på midtbanen ble satt stor pris på av klubbens supportere. Det ble med ytterligere to sesonger i HSV, før han etterhvert mistet tillit. Gravesen tok en motsatt Keegen og dro fra Hamburg til Liverpool, byen ikke fotballaget etter at HSV sportsdirektør hadde uttalt at Gravesen måtte selges all den tid han ikke var i nærheten av god nok for å kjempe om plassen på midtbanen den kommende sesongen.

Everton betalte 30 millioner kroner for det midtbane-allrounderens tjenester i år 2000. Etter tre sesonger i Bundesliga, hadde Gravesen rukket å blitt fast inventar på det danske landslaget. Overgangen til den blå Merseyside-klubben kom i kjølvannet av Europamesterskapet i Belgia og Nederland. Den temperamentsfulle dansken ble raskt en supporter-favoritt i Everton, og etterhvert også en nøkkelspiller for klubben. I de første årene for Everton var klubben i hovedsak en middelhavsfarer, som vekslet mellom nedre og øvre halvdel av tabellen fra år til år. I sin siste sesong for klubben, greide imidlertid å røske med seg en fjerdeplass. Dansken var en viktig del av kanon-sesongens første halvdel, før han noe overraskende forsvant ut av klubben på utgående kontrakt januar 2005.

Paniske tilstander på styrerommet

Det er nå en gang slik at når lille hund og store hund har ligger riktig i forhold til karlsvogna, samtidig som Neptun er synlig fra Tellus så kan de mest merkverdige ting forekomme. 14.januar 2005 og  dagene i forkant må ha vært dager alle stjernebilder lå i riktig modus for kuriose hendelser, for dette var dagen dansken sto presentert med en Real Madrid-drakt i handen. Overgangssummen var ikke all verden, all den tid det hårfåttige rivjernet var på utgående kontrakt i Everton.

En smule fremtungt Real Madrid lag hadde hatt en noe trøblete start på sesongen, og sommersigneringene hadde på langt nær slått til. Jonathan Woodgate spilte dårlig og lite, rekordkjøpet Walter Samuel leverte aldri i nærheten av det som var forventet av han og Michael Owen slet med hjemlengsel samtidig som han konkurrerte om plassen med spillere som var antatt bedre enn seg selv. Noen sesonger i forveien dro Claude Makélélé til Chelsea og levnet et tomrom på størrelse med Sahara, hans understudy i Estaban Cambiasso dro i samme tidsrom til Inter. Ingen av disse ble på noe tidspunkt prøvd erstattet, og nå begynte den sportslige ledelsen å kjenne på bakrusen den nonchalante tankegangen hadde satt de i. Offensive spillere som Beckham, Guti og Solari ble prøvd i pivote-roller, uten stort hell. Klubben måtte nå se seg om etter alternativer sentralt på midtbanen, og mye tyder på at forarbeidet var av det spake slaget. Dermed ble Gravesen i en alder av 29 år signert på utgående kontrakt fra Everton.

Den hardtkjempende midtbane-terrieren slo aldri helt til i Real Madrid, og hans sportslige bidrag for klubben har blitt forbigått i stillhet. Selv om han i enkeltkamper gjorde gode prestasjoner, blant annet en strålende kamp mot Barcelona. Det ble med 49 kamper og 1 mål gjennom halvannen sesong for klubben. Noen minneverdige øyeblikk ble det , mange riktignok av det mer humoristiske slaget. Ved ett kjapt søk på den vide weben på «Gravesinha»  vill det dukke opp noen artige videoklipp fra en ikke helt ukjent streamingside, her vill du finne en video som på mange måter oppsummerer danskens Real Madrid karriere. Gravesinha er forøvrig tilnavnet på  den unike finten Gravesen utviklet og revolusjonerte under sitt korte opphold i den spanske hovedstaden, og ja den er av det spektakulære og særdeles grasiøse slaget.

Dansken dro videre til skotske Celtic etter oppholdet i Real Madrid, hvor han leverte en god sesong. Det ble med ett år i Glasgow, før han nok en gang vendte tilbake til Everton. Hans siste opphold i Everton inneholdt skarve 13 kamper, før han la opp etter sesongen i en alder av 32 år

Fra brasiliansk-tanntrekker til luksusliv i syndens by

Danskens karriere har utvilsomt bydd på en del erfaringer få forunt, og i så måte har nok midtbanekrigeren opplevd mer enn de fleste i miljøet rundt fotballen. Flere tidligere lagkamerater har snakket svært varmt om Gravesens gode humør og ablegøyer, mens andre ikke husker han på bare godt. Hans personlighet kunne visstnok være noe voldsom til tider, selv om det meste var gjort med gode intensjoner.

Ronaldo, den brasilianske varianten husker nok i alle fall dansken svært godt. En treningsøkt lekesloss de to sammen, noe som skal ha resultert i at Gravesen skal ha sparket ut en tann fra Ronaldos munn. Visstnok med et uhell. En annen brasiliansk ballkunstner, denne gang Robinho fikk også kjenne på Gravesens noe røffere kanter. Under en treningsleir sommeren 2006 smelte Gravesen den da unge brasilianeren rett ned ved en takling, hvor de i situasjonen i etterkant kastet knyttnever etter hverandre. Bildene fra treningen viste en illsint Gravesen, som var nært å grisebanke en spe og spinkel Robinho. Fabio Capello var på tidspunktet nyinnsatt Real Madrid trener, italieneren har vært kjent som en hardhaus som ikke har problemer med å kontrollere en spillergruppe sa følgende etter hendelsen:“He’s just a little bit particular. I don’t mess with him, he works well tactically. His behaviour is like this, and I don’t like it, everything has to be done like he wants it to be done”.  Ikke mange ukene etter hendelsen var Gravesen sendt avgårde til Glasgow, om dette var årsaken er ikke kjent. All den tid Gravesen aldri overpresterte i Real Madrid- drakt.

Årene etter fotballkarrieren har Gravesen levd et veldig anonymt liv langt vekk fra medias søkelys, frem til det siste året hvor han nylig har lansert en ny bok kalt «Mad Dog». I årene med god lønn som fotballproff har Gravesen vært en dyktig investor, samtidig som en dristig gambler. Gode avkastninger på næringsliv investeringer og poker-spill har det blitt, og i dag er dansken god for over 1 milliard kroner. Han lever for øyeblikket i Las Vegas, og er sammen med en tidligere supermodell som nå jobber i byens eiendomsbransje. Gravesen selv tilbringer dagene for det meste rundt pokerbordet, eller nyter dagen i sin villa som er lokalisert i en av Las Vegas beste strøk. Hvor han forøvrig er nabo med blant andre Nicholas Cage og tennis-legenden Andre Agassi.

Gravesinha, se og nyt!

Legg inn en kommentar