Mikael Jensens spesialer

Christian Eriksen: Å kjøpe, bare for å kjøpe

Christian Eriksen har den siste tiden vært linket til Real Madrid for det som i dagens fotball er et mikrobeløp å regne, og det med en overgang allerede i januar.

La det ikke være noen tvil, vår danske venn og skandinaviske nabo Christian Eriksen er en fantastisk god fotballspiller. Han har vært toneangivende for et av tidenes beste Tottenham-utgaver gjennom de siste seks sesongene, men nå virker dansken overmoden for å bytte London med Madrid. Det spekuleres i en overgangssum på tjuefem millioner euro, noe som isolert sett ikke er veldig mye penger for en klubb som Real Madrid. Mine gode kollegaer i redaksjonen virker i alle fall med få unntak å være rimelige samstemte om at dette er en mulighet vi umulig kan la gå til spille. Om du ikke allerede så langt i teksten har lagt merke til det, så er jeg uenig. La meg utdype.

Du kjenner sikkert til følelsen av å ta deg en tur på kjøpesenteret. Den der følelsen når du går målrettet mot din favoritt klesbutikk forbi en rekke andre butikker du sjelden handler på, for du er i den heldige situasjonen at du vet akkurat hva du trenger. I lengre tid har du kjent på behovet etter en vinterjakke, for den du allerede er i besittelse av begynner å dra på årene og er blitt litt slitt. Gått litt av moten kan du si, og dessuten virker det som lokalklimaet blir tøffere og tøffere for hvert år som går. Endelig er du der, butikken du for lengst har sett deg ut. Du bruker litt tid på å saumfare hyllene, men du finner ikke helt det du var på jakt etter og du kommer på at den jakken du allerede har holder en stund til. Med halen mellom beina trasker du videre, men egentlig er følelsen litt god for du har ikke kjøpt noe du dyrt du egentlig ikke ville ha. Etter noen kjappe 60-metere så oppdager du at en butikk du tidligere har handlet mye på har storsalg, fristelsen blir for stor og selv om de bare har skjorter ikke jakker så løper du inn. Selvsagt finner du en skjorte ganske lik et par du allerede har før, men til en sterkt redusert pris. Tidligere har du vært vant å betale godt over tusen kroner for denne typen skjorte, men akkurat i dag koster den bare to hundre kroner. Fristelsen blir for stor og du er nødt til å trekke kortet. Allerede nå har skaden skjedd, du kom for å kjøpe en ny vinterjakke og endte opp med en ny skjorte. Attpåtil en skjorte du allerede har tre av i skapet hjemme, til og med i nesten samme farge. De fleste av oss har vært der og det er fort gjort, men det burde vært unngått. Skjorten blir brukt en del i starten, men etterhvert som ukene går er det langt fra den første skjorte du tenker på når du skal pynte deg litt ekstra. For meg er Eriksen akkurat denne skjorta, den gjør seg langt fra bort, men jeg trenger den egentlig ikke.

På tross av min oppfatning av situasjonen, så har det likevel vært mange argumenter brukt for å hente nettopp dansken. La oss ta en nærmere titt.

Luka Modrić

Luka Modrić har jeg sett flere brukt som et argument for å hente Eriksen, kanskje ikke så rart med tanke på at kroaten ikke har lenge igjen på toppnivå. I tillegg påpeker flere at situasjonen ikke er helt ulik fra når vi hentet nettopp Modrić fra akkurat Tottenham. Totalt ulikt er det ikke, men i mine øyne er den største likheten draktnummeret og klubben spilleren potensielt skal hentes fra. For mens kroaten ble hentet to år yngre for å konkurrere om spilletid med Sami Khedira, Mesut Özil  og Michael Essien, så blir Eriksen i et gitt tilfelle hentet inn noe eldre for å konkurrere mot Kroos, Modrić, Isco, James og Valverde.

Som spillertyper er de ei heller like, selv om du finner flere likehetstrekk her enn i resonnementet over. Eriksen er undervurdert i det defensive spillet, og akkurat her er han nok en liten oppgradering i forhold til Isco og James. For Modrić  er derimot svært god i det defensive spillet, og er på toppen av det hele er undervurdert i den delen av spillet selv om bidragene absolutt anerkjennes. Når det kommer til en type som eksempelvis Valverde, så er nok de defensive bidragene dag og natt i forskjell i forhold til vår danske venn.

Han tilfører noe nytt, og noe vi trenger

Akkurat dette argumentet er kanskje det som i mine ører gir aller mest mening, men jeg stiller meg noe kritisk til om det gir nok mening til å kvalifisere som et nødvendig kjøp. Det han tilfører blir i så fall å være en offensiv midtbanespiller med noe mer frekvens i beina enn de vi allerede har, samtidig som han er noe bedre defensivt skodd. Sårt tiltrengte egenskaper vi allerede ser slå ut i full blomst hos en annen spiller vi eier, nemlig ikke helt ukjente Martin Ødegaard som inntil videre mellomlagres i Real Sociedad.

Samtidig som vi allerede har en lignende spillertype på utlån i Baskerland de to neste sesongene, så har James vist at han tidvis kan være mer enn nok løpsvillig og god til å bidra i det defensive arbeidet. Uansett, så blir min oppfatning at dersom man skal prioritere det defensive, så burde Valverde eller Modrić spilles sammen med Kroos og Casemiro på midten. Selv om dette argumentet er godt, så føler jeg det samtidig utelukker helt å bruke penger og resurser på dansken.

Midtbanen vår skriker etter mål

Det er langt fra bare midtbanen som skriker etter flere mål, og egentlig er det i langt større grad et kollektivt problem enn et enkeltspiller problem. I all hovedsak så er det ikke merkelig at laget merker en mangel på mål, for før sist sesong mistet man  en spiller som nærmest garanterte like mange mål som Tottenham Hotspurs scorer på en god Premier League-sesong.

I utgangspunktet mener jeg at laget burde ha nok målscorere, men inntil videre har det ikke løsnet. Kanskje kan Valverdes ferske tilstedeværelse føre til at Kroos og Casemiro kan score enda flere mål, for begge de er i utgangspunktet veldig undervurdert inne i motstanderens boks . I tillegg bør det forventes at Bale og Hazard kommer til å bidra i større grad i målprotokollen etterhvert som sesongen drar seg til, selv om de per nå ser ut som en skikkelig tungstartet dieselmotor en iskald januardag nord for polarsirkelen.

I tillegg har vi to offensive midtbanespillere til som har ett og annet mål i seg i løpet av en sesong, nemlig de to som potensielt blir Eriksen hovedkonkurrenter i James og Isco. Dansken har et rykte på seg for å være en skikkelig poengspiller som bidrar med både mål, målgivende i tillegg til å kunne by på en utmerket dødballfot. Real Madrid trenger uten tvil mer mål fra akkurat denne posisjonen, og spesielt trenger de en spiller som er flink til å fylle opp inne i motstanderens boks. Derfor burde det første spørsmålet man burde stille seg før man går til et potensielt innkjøp av Eriksen være: Kommer han til å bidra med mer mål og målgivende enn de vi allerede har, og tilfører han egentlig noe vi ikke har?

Jeg har sett nærmere på tallene, for de skal som kjent ikke lyve all verdens. Fordelen Eriksen har på sine to latinske motstykker er faktumet av å ha et helt lag som er bygd rundt seg, mens de andre to i større grad har vært en del av rotasjonssystemer med varierende tillit. De tallene jeg har sett nærmere på er hvor mange mål og målgivende de tre ulike individene bidrar med, samtidig som jeg også har sett på hvor målene scores og på hvor mange minutter de tellende bidragene er utført på.

Christian Eriksen

 • Spilte minutter: 15 810
 • Utenfor 16-meteren: 20
 • Mål: 43
 • Innenfor 16-meter:  19
 • Målgivende: 53
 • Innenfor 5-meter : 4
 • Mål i åpent spill: 36
 • Målpoeng per minutt: Hvert 164. minutt
 • Firspark/straffer: 7

James Rodríguez

 • Spilte minutter: 8119
 • Mål: 43
 • Utenfor 16-meteren: 14
 • Målgivende: 42
 • Innenfor 16-meteren: 20
 • Mål i åpent spill: 37
 • Innenfor 5-meter: 9
 • Frispark/straffer: 4
 • Mål med hodet: 6
 • Etter corner: 2
 • Målpoeng per minutt: Hvert 95. minutt

Isco 

 • Spilte minutter: 8951
 • Mål: 27
 • Utenfor 16-meteren: 4
 • Målgivende: 33
 • Innenfor 16-meteren: 18
 • Mål i åpent spill: 26
 • Innenfor 5-meter  : 5
 • Frispark/straffer: 1
 • Mål med hodet: 1
 • Målpoeng per minutt: Hvert 149. minutt

Statistikken tar utgangspunkt i seriespillet de siste seks sesongene.

Den endelige konklusjonen

Eriksen har selvfølgelig noe å bidra med, men som jeg har gått gjennom så vil han bidra med mye vi allerede har fra før. Han er ikke spesielt mye bedre offensivt enn de vi allerede har i stallen, faktisk kan det argumenteres for at vi har en som burde være kapabel til levere enda mer en dansken. Han kommer uansett ikke til å bli hentet inn som en defensiv ressurs, så egentlig er ikke den minimale forbedringen verdt bryet. Selv om det er likhetstrekk med Modrić, så kan det på langt nær forventes at han skal ha samme utviklingsmønster som kroaten rent defensivt. Det vil på mange måter være som å vinne i lotto to ganger.

Temaet økonomi har jeg så langt ikke vært all verdens innom. I utgangspunktet ser han ut som en rimelig investering, man utelukkende burde kjøpe på grunn av at han er billig. Det som er fort gjort å glemme i en slik ligning, det er nemlig kostnadene på sikt. For når man skal tenke på økonomi så kan man ikke bare tenke på innkjøpspris, men også driftskostnader og plass. Spesielt i disse FFP-tider, et reglement klubben virker å ta seriøst. For med en så lav overgangssum, så vil nok dansken og hans agent forlange en monsterlønn som vil gjøre han til blant klubbens best betalte spillere. Kontraktslengden kommer heller ikke til å være av det korte slaget, og det vil være rimelig å anta at han vil forlange en femårs kontrakt. Dersom han ikke skulle bli noen ubetinget suksess, og heller ligne mer på et Coutinho-kjøp så vil han bli en stor verkebyll i årene som kommer. For med de store kontraktene som er ute å går, så er det vanskelig å finne beilere for vrakgodset. Noe klubben allerede senest i sommer erfarte med James og Bale. I tillegg vil han okkupere en plass i troppen ene og alene på grunn av lønnen, og med tanke på at har en anelse av navn så vil han få mye spilletid på grunn av politiske årsaker. Noe som igjen vil føre til at han kan blokkere nye og bedre egnede midtbanesigneringer, samtidig som han potensielt kan stå i veien for de yngre talentene vi allerede har på gang.

Alt i alt så ser jeg liten grunn til å ta seg bryet med å hente Eriksen, faktisk ser jeg få grunner til å hente han gratis til sommeren. Her håper jeg klubben holder seg for god til et impulskjøp i kategorien for godt til å være sant. 

Legg inn en kommentar