William Gromstads spesialer

Kroos og Tyskland

11. juni starter EM, og Real Madrid har syv spillere involvert på fem lag. Dette er del 4 av artikkel-serien som presenterer Frankrike, Kroatia, Østerrike, Tyskland, og Belgia.

I forrige VM viste storheten Tyskland tegn til et fall lignende Spania, Italia, og Nederlands dårlige perioder, men landet som har vunnet VM fire ganger og EM tre ganger er alltid blant favorittene når det er mesterskap. Årets EM er intet unntak, men formen er ikke helt slik den burde være, da eksemplifisert i 6-0-kampen mot Spania. I dødens gruppe er tyskerne avhengige av å prestere på ypperste nivå om de i det hele tatt skal ta seg videre til sluttspillet. Ringrevene Thomas Müller og Mats Hummels er tilbake, og tar med seg både kvalitet og rutine inn i en tropp full av kvalitet, men der enkelte mangler erfaring på den største scenen. Possession-orienterte Tyskland maler motstanderne i senk med hardt arbeid, og blir ofte beskrevet som et velfungerende maskineri, men i Russland i 2018 var det lite som gikk tyskernes vei.

Gruppe F: Frankrike, Portugal, Tyskland, Ungarn. Tysklands gruppe er beinhard. Sjelden har «dødens gruppe» vært mer passende, med tre av turneringens aller beste lag i samme gruppe. Verdensmesterne i 2014, de europeiske mesterne i 2016, og verdensmesterne i 2018 er sannsynligvis tidenes tøffeste gruppe i et EM. Her er det veldig åpent, og det eneste man kan være ganske sikker på, er at Ungarn ikke vil avansere, og at det blir noen fantastiske oppgjør mellom de tre storlagene.

MATCHVINNER: Toni Kroos scorer det avgjørende målet som sikret 2-1 mot Sverige i VM 2018. Seieren ble Tysklands eneste.

 Troppen

Keepere: Bernd Leno (Arsenal), Manuel Neuer (Bayern Munich), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt).

Forsvarsspillere: Matthias Ginter (Borussia Monchengladbach), Robin Gosens (Atalanta), Christian Gunter (Freiburg), Marcel Halstenberg (RB Leipzig), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Leipzig), Robin Koch (Leeds United), Antonio Rudiger (Chelsea), Niklas Sule (Bayern Munich).

Midtbanespillere: Emre Can (Borussia Dortmund), Serge Gnabry (Bayern Munich), Leon Goretzka (Bayern Munich), Ilkay Gundogan (Manchester City), Kai Havertz (Chelsea), Jonas Hofmann (Borussia Monchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern Munich), Toni Kroos (Real Madrid).

Angrepsspillere: Thomas Muller (Bayern Munich), Jamal Musiala (Bayern Munich), Florian Neuhaus (Borussia Monchengladbach), Leroy Sane (Bayern Munich), Kevin Volland (Monaco), Timo Werner (Chelsea).

Nøkkelspiller(e): Manuel Neuer og Serge Gnabry. Tyskland har matchvinnere i begge ender. Neuer er til tider så dominerende at Tyskland kan spille et dårlig mesterskap, men likevel komme langt, dersom keeperen er i toppform. I et lag som tapte mot både Mexico og Sør-Korea i VM, blir det svært viktig å ikke slippe inn enkle mål i jakten på suksess. Der Neuer skal hindre mål er det Gnabry som skal score dem på andre banehalvdel. Han har det meste man ser etter i en angrepsspiller, og er nok deres største trussel offensivt, med god konkurranse fra Thomas Müller. 15 mål på 20 landskamper sier sitt.

CENTURION: Toni Kroos har spilt 102 kamper for det tyske landslaget.

Styrker: Veteranene. De gamle er fortsatt best, og returen til Müller og Hummels er nok det mest positive for Tyskland for øyeblikket. De fleste spillerne i troppen kommer til EM etter stor suksess med sine respektive klubblag, så selv om Tyskland som landslag kanskje sliter med selvtilliten, har spillerne liten grunn til å tro noe annet enn at de kan gå hele veien. Kvaliteten er skyhøy, med spillere i storklubber som Manchester City, Chelsea, Bayern München, og Real Madrid.

Svakheter: Uforutsigbarhet. Tyskland tar med seg problemene fra VM inn i sommerens EM. De mangler en fast startellever, en fast formasjon, en klinisk spiss (Gnabry er vanligvis kant), og en naturlig leder på banen. Dette er vanskelige problemer å løse, spesielt så tett opp på mesterskapet, så Tyskland må gjøre sitt beste for å skjule manglene deres på banen, og så kan de eventuelt rettes på frem mot VM i Qatar.

Tysklands muligheter: Tysklands første utfordring blir å komme seg videre fra gruppespillet, men har en fordel ved at de spiller på hjemmebane på Allianz Arena. Vanligvis tippes tyskerne til minimum en semifinale, men formen de siste årene tilsier at de ikke klarer det i år, og personlig tror jeg de ryker i gruppespillet på bekostning av Frankrike og Portugal.

Legg inn en kommentar