Sjur Tveitos spesialer

Kåring: De ti største floppene under Pérez andre periode

Skribent i realmadrid.no, Sjur Tveito, har kåret de ti største floppene siden Florentino Pérez tok over som president for andre gang, sommeren 2009.

Real Madrid er en klubb som stort sett treffer bra på spillere som blir hentet til klubben. Og spesielt under Florentino Pérez har overgangsmarkedene vært veldig suksessfulle.

Men også Pérez har sine svin på skogen. Her kommer en kåring av de ti største floppene under Pérez sin andre periode som president i Real Madrid, som startet sommeren 2009. Husk at listen er subjektiv, og at det er flere faktorer som spiller inn for at en spiller kan bli kalt en flopp. Listen tar ikke for seg spillere som fortsatt er tilknyttet Real Madrid.

10) Michael Essien

Den ghanesiske midtbanespilleren ble hentet på lån fra Chelsea helt på slutten av overgangsmarkedet sommeren 2012. Mye av grunnen til at han kom til Madrid var José Mourinho. På pressekonferansen da Essien ble presentert som Real Madrid-spiller uttalte Mourinho at Essien var som en sønn for han, og Essien sa at Mourinho var som en far for ham. Midtbanespilleren slet i Real Madrid med å finne tilbake til toppnivået han viste i Chelsea, mye på grunn av tidligere skadeproblemer. Da Essien inviterte klubbkameraten sine til sin 30-årsdag møtte bare en håndfull av spillerne opp, noe som skal ha fått Mourinho til å rase. Da sesongen var over forlot både Mourinho og Essien klubben. Michael Essien spiller for tiden for Sabail i den aserbajdsjanske toppserien.

9) Pedro León

Den spanske kantspilleren ble hentet fra Getafe sommeren 2010, for 10 millioner euro. I Getafe hadde Pedro León vært en svært viktig spiller, men slik ble det ikke i Los Blancos. Spanjolen slet med å få spilletid av Mourinho, noe som gjorde Pedro León svært misfornøyd. «Jeg følte meg ydmyket i Madrid. Jeg gjorde ingenting galt. Jeg gjorde alt jeg kunne, var profesjonell og jobbet hardt», uttalte Pedro León om oppholdet sitt i Madrid. Da Mourinho fikk spørsmål fra pressen om hvorfor Pedro León ikke fikk mer spilletid svarte han slik: «Dere snakker om Pedro León som han er Zidane eller Maradona eller Di Stefano. I fjor spilte han for Getafe! Jeg trenger ikke rettferdiggjøre at han ikke får spille». Etter en sesong hos Real Madrid ble han solgt tilbake til Getafe, etter bare 6 seriekamper for Los Blancos.

8) Hamit Altıntop

Tyrkeren ble overraskende hentet fra Bayern München sommeren 2011 gratis. Altıntop ble regnet som en god fotballspiller, men de fleste hevet øyenbrynene da han ble klar for Los Blancos. Han kom riktignok fra Bayern München, men på det tidspunktet var den tyske storklubben nede i en bølgedal, og ikke i nærheten av like gode som de er nå. Det var uklart hvilken rolle Altıntop kom til å fylle i Madrid, og han ble aldri mer enn en spiller som kom inn der det trengtes når noen måtte hvile. Og til og med det skjedde ikke så ofte. Det ble totalt bare 12 kamper for Real Madrid den ene sesongen han fikk. Sommeren 2012 ble han solgt til Galatasaray, hvor han tilbrakte fem sesonger. Hamit Altıntop var en spiller ingen skjønte hvorfor ble hentet til Madrid, og ingen savnet da han forlot klubben.

7) Theo Hernandez

Franskmannen ble hentet til Real Madrid på en kontroversiell måte. Starten av sommeren 2017 trigget Los Blancos utkjøpsklausulen på 24 millioner euro, og Theo gikk fra Atletico Madrid til Real Madrid. Venstrebacken hadde nettopp lagt bak seg en imponerende sesong på lån i Alavés, og ble regnet som et veldig stort talent. Pérez håpet nok at han hadde sikret seg den fremtidige erstatteren til Marcelo. Slik ble det ikke.

Theo Hernandez fikk ikke mange muligheter til å vise seg fram, men han tok heller ikke vare på de sjansene han fikk. Det var tydelig at spillestilen til Real Madrid ikke passet franskmannen, og man kunne se at han var et hav bak de tekniske kvalitetene som Marcelo kan vise til. At Theo ikke slo til i Real Madrid svir nok litt ekstra for Florentino Pérez, med tanke på at han ble hentet fra byrival Atletico. Etter en sesong i Los Blancos ble Theo sendt på lån til Real Sociedad, før han denne sommeren ble solgt til AC Milan.

6) Danilo

I mars 2015 ble det annonsert at Danilo var blitt kjøpt av Real Madrid fra Porto for 31,5 millioner euro. Danilo ble regnet som en god all-round høyreback, som skulle tatt fatt på kampen om høyrebackplassen med Carvajal. Danilo fikk en god mengde spilletid, men at Carvajal sin posisjon som førstevalg på høyrebacken ble truet, kan man vel egentlig ikke si. Danilo har gått ut og sagt at mengden med kritikk fra pressen som han fikk var vanskelig: «En feil, uansett hvor liten, går viralt».

Danilo
SKUFFELSE: Danilo da han ble presentert som Real Madrid-spiller på Santiago Bernabeu.

Brasilianeren sine prestasjoner ble ofte til frustrasjon for fansen, og i 2015/2016-sesongen spilte han hvert eneste minutt av alle kampene Real Madrid tapte. Det virket som at Danilo aldri helt fant seg til rette i Los Blancos, og når han ble solgt i 2017 var det vel egentlig ikke så mange så kom til å savne han.

5) Asier Illarramendi

Illarramendi ble hentet fra Real Sociedad i 2013 for 32,2 millioner euro, som da var den høyeste prisen Real Madrid hadde betalt for en spanjol. Den dyptliggende midtbanespilleren hadde et bra år bak seg for La Real, og var en viktig del av U21-landslaget til Spania som vant EM. Illarramendi ble hentet til Santiago Bernabeu som en langsiktig erstatter for Xabi Alonso, og han ble regnet som en framtidig stjerne for Spanias midtbane. Han ble dessverre ingen av delene. Ifølge GOAL slet baskeren med hjemlengsel og kultursjokk etter å ha flyttet til Madrid. Han slet også med å gjøre en forskjell når han fikk sjansen på banen. Det virket som om Ancelotti slet med å gi Illarramendi tillit i rollen til Alonso, og når Alonso forlot klubben ble han på ingen måte noen erstatter. Illarramendi fikk likevel en del spilletid, men mest som innbytter. Etter to sesonger i Madrid vendte han snuten hjemover til San Sebastian, der han fortsatt spiller den dag i dag. Han ble solgt tilbake for 16 millioner euro, mindre enn halvparten av hva Los Blancos betalte for han. «Han vil bli husket som en av de dårligste signeringene til Real Madrid gjennom historien» har GOAL beskrevet baskeren.

4) Sergio Canales

Etter gjennombruddet for Racing Santander som 18-åring ble Sergio Canales en del av en signeringskrig mellom Real Madrid og Barcelona. Madrid vant denne krigen, og kjøpte midtbanespilleren for 4,5 millioner euro i 2010. Han startet Real Madrid-karrieren friskt, med å henvise Mesut Özil til benken i sesongen første kamp. Men så veldig mye mer spilletid ble det egentlig ikke. Han spilte bare 518 minutter for Los Blancos i den ene sesongen han var der. Canales er ikke den første unge og lovende spanjolen som ikke har slått til i Madrid, men grunnen til at Canales regnes som en skikkelig flopp er de enorme forventningene til han. Han ble sett på som den neste Guti, men dessverre så visnet Canales helt ut. Og når man legger til at Madrid vant signeringskrigen mot Barcelona, svir det nok litt ekstra for Pérez at Canales vil bli husket som en flopp. Nå har Canales heldigvis fått karrieren på rett kjøl igjen i Real Betis, og man kan jo bare drømme om hvor god den mannen egentlig kunne blitt for Real Madrid.

3) Lucas Silva 

Lucas Silva er mannen som ble hentet til Real Madrid vinteren 2015 i lag med Martin Ødegaard. Den brasilianske midtbanespilleren kostet rundt 14 millioner euro, og kom fra Cruzeiro. Lucas Silva var et relativt ubeskrevet blad da han signerte for Real Madrid, men han var blant annet kåret til sesongens beste defensive midtbanespiller i den brasilianske serien da Madrid hentet han. Det var mange som var usikre på hva denne mannen kunne tilby midtbanen til Real Madrid, og svaret ble som følger; ingenting. Vårsesongen 2015 fikk han 8 kamper for Los Blancos, og 424 minutter med spilletid. Da sommeren kom og overgangsmarkedet åpnet på nytt, ble Lucas Silva ikke overraskende sendt på utlån. Heller ikke et utlån i Marseille ble en høydare (Marseille prøvde faktisk å sende han tilbake til Madrid i jaunar), og den neste sommeren ble han sendt på lån tilbake til Cruzeiro i Brasil. Og i hele fiaskoen av en Real Madrid-karriere, fikk Lucas Silva påvist hjerteproblemer som kunne truet karrieren hans. Midtbanespilleren var faktisk Real Madrid-eiendom helt fram til september 2019. Da ble han og klubben enig i at det beste for begge parter var å terminere kontrakten, og hele Lucas Silva-sagaen var da over for Real Madrid.

2) Nuri Şahin

Etter heftige rykter ble det i mai 2011 offisielt at Nuri Şahin hadde signert for Real Madrid. Tyrkeren kom fra Borussia Dortmund hvor han hadde storspilt i flere sesonger, for 10 millioner euro. «Şahin kommer til å være en av de beste midtbanespillere i Europa i løpet av få sesonger», uttalte den tyske legenden Paul Breitner, da Şahin signerte for Madrid. Og Şahin var med på å vinne La Liga i sin første sesong for Los Blancos, men han kunne egentlig ikke bidratt mindre til suksessen enn han gjorde. Rett før Nuri Şahin signerte for Los Blancos pådro han seg en kneskade. Da han ankom Madrid var han fortsatt ute av form, og ble raskt en del av skadelisten. Ikke før november var han tilbake i trening. En Şahin som var ute av form fikk bare 24 minutter med spilletid i La Liga før jul. Real Madrid gjorde det såpass bra den sesongen og hang med i alle turneringer, så Mourinho så det aldri som en mulighet å spille Şahin i form. Tyrkeren endte sesongen med bare å ha spilt 640 minutter og 10 kamper totalt. Neste sesong ble Şahin sendt på lån til Liverpool, og han spilte aldri mer for Real Madrid. En skadeplaget Nuri Şahin innfridde aldri forventningene som så mange hadde til han da han signerte for verdens største klubb.

1) Kaká 

Magikeren Kaká signerte for Real Madrid sommeren 2009, som verdens nest dyreste spiller gjennom tidene. Han hadde tilbrakt noen utrolige år i AC Milan og var regjerende gullballen-vinner. Å fortsette å beskrive hvor god Kaká var er ikke vits, for da kunne man holdt på i evigheter. Men sannheten om hans karriere i Real Madrid var at han gikk fra gullballen-vinner til benkevarmer. Flere sammenlignet Kakás overgang til Real Madrid med Zinedine Zidane sin overgang fra Juventus til Madrid. Dessverre endte sammenligningene der. Mens Zizou blir husket som kongen av den første Galactico-æraen, blir Kaká husket som en enorm skuffelse, som aldri levde opp til prislappen sin. Mye av grunnen til dette var skader, Mesut Özil og José Mourinho. Skadene var en stor hindring for Kaká i Madrid. I 2010 var han ute i åtte måneder på grunn av en kneskade, og han slet senere med hyppige skadeavbrekk. Siden Kaká slet med skader hentet Pérez Mesut Özil. Da Kaká var tilbake fra skade hadde han mistet plassen til en Özil som storspilte. Og den plassen vant han aldri tilbake. Kaká beskriver årene i Madrid best selv; «jeg mistet litt av gleden med å spille fotball i Real Madrid».

Hva synes du om lista? Er det noen du savner eller er det noen som ikke burde vært med?

Legg inn en kommentar