Kristian Schoutes spesialer

Kan Real Madrid vinne LaLiga?

(Kommentar): Sesongstart i LaLiga nærmer seg, men for Real Madrid sin del går man inn i den nye sesongen med mange spørsmål. Er dette Real Madrid-laget godt nok til å vinne LaLiga?

Pre-season og treningskampene fra USA er over, og sesongstart i LaLiga nærmer seg med stormskritt. Om under en uke spiller Real Madrid sin første kamp i årets sesong – en tøff bortekamp mot Athletic Club på San Mamés.

Men der pre-season ofte er en tid for å få svar på hvor favorittlaget sitt står før den nye sesongen, har treningskampene i USA tvert i mot skapt flere spørsmål for Real Madrid-supportere. Og mange lurer nok på om dette Real Madrid-laget i det hele tatt er godt nok til å utfordre Barcelona og Atlético Madrid for ligatittelen i årets sesong.

Og så er det selvsagt slik at sommeren nok en gang har vært preget av den endeløse overgangssagaen rundt Kylian Mbappé. Alt ligger til rette for at en overgang endelig kan materialisere seg i løpet av august, men så langt er det ingenting annet enn rykter. Real Madrid har ingen kontakt med PSG, det er ikke lagt inn noe bud og kilder innad i klubben sier at en overgang denne sommeren blir vanskelig. Dette betyr på ingen måte at en overgang er utelukket, men med under en uke til sesongstart må man også begynne å planlegge for en sesong uten den franske spissen.

Man skal selvsagt være litt forsiktig med å legge for mye i treningskamper av typen Real Madrid har spilt i USA denne sommeren. I realiteten er det show-kamper, som er skapt for å underholde et publikum som vanligvis ikke får sett favorittlagene- og spillerne i levende live. Det er tid for å teste nye formasjoner og taktikker, gi en sjanse til unge spillere og bygge opp form for de etablerte stjernene. Men det er samtidig ingen vil om at man kunne se trender hos Real Madrid som mildt sagt er bekymringsverdige.

Real Madrid spilte fire treningskamper denne sommeren. De to første kampene, mot Milan og Manchester United, endte med seier, men både El Clásico i Dallas og det siste oppgjøret mot Juventus ble tap. I alle disse fire kampene brukte Ancelotti sitt nye system: 4-4-2 med diamant på midtbanen og Jude Bellingham i en fri rolle bak de to spissene. Laget har spilt underholdene fotball og skapt mye målsjanser, men slitt med å sette ballen i mål. I de to kampene mot Barcelona og Juventus scoret Real Madrid kun ett mål til tross for å ha produsert 40 avslutninger. Dette er et enormt problem.

Saken fortsetter under bildet

INNEFFEKTIVE: Joselu og resten av Real Madrids angrepsspillere har slitt med å sette ballen i mål i treningskampene denne sommeren.

Det var også et forutsigbart problem. Laget mistet sin fremste målscorer da Benzema forlot klubben i juni, men også svært målfarlige Marco Asensio er borte. Til sammen sto de to for 43 mål forrige sesong – 43 mål som nå må erstattes av spillere som Brahim Díaz, Joselu, Rodrygo, Bellingham og Vinícius Jr. Alle er gode spillere, noen ypperste verdensklasse, men kun Joselu er en utpreget målscorer. At dette ikke kom til å være nok var egentlig tydelig lenge før pre-season i det hele tatt startet.

Men det er ikke bare fremover i banen at Real Madrid har slitt. I de samme to kampene, mot Barcelona og Juventus, scoret motstanderne seks mål. Til sammen hadde de kun 17 avslutninger. Laget spilte veldig bra i begge kampene, men fotball handler først og fremst om å score mål og å hindre motstanderen i å score mål. Real Madrid har ikke vært gode på noen av delene i pre-season.

Til slutt må man også nevne det evigvarende backproblemet i Real Madrid. For å virkelig lykkes med et såpass smalt system som en diamant på midten er man helt avhengig av gode backer som de mest utpregede breddeholderne i laget. Det er fire backer i troppen som kan kjempe om spilletid, men kun én av dem er god nok i dette systemet. Fran García har virkelig imponert, men både Mendy, Carvajal og Vázquez har vist at behovet for forsterkninger på backene fortsatt er stort. Det skjer nok ikke denne sommeren, og vi må derfor forberede oss på nok en sesong hvor Carvajal blir rundingsbøye for raske og tekniske vinger.

Men det har også vært mange lysglimt i pre-season. Jude Bellingham har vært akkurat så god som vi hadde håpet på, om ikke enda bedre. Han har trivdes svært godt i den frie rollen i diamanten, og han virker allerede å være på god bølgelengde med lagkameratene sine. Engelskmannen er en unik spiller som kommer til å gi Real Madrid-supporterne mye glede denne sesongen, slik han allerede har gjort i pre-season.

I tillegg har Aurelién Tchouaméni vært strålende i treningskampene. Etter en skuffende vårsesong for franskmannen har han vist seg fra sin beste side igjen nå i sommer, og han kommer til å bli en avgjørende brikke i det nye systemet til Ancelotti. En Tchouaméni i form er viktig!

Saken fortsetter under bildet

STORSPILT: Aurelién Tchouaméni har imponert mange i pre-season og vært blant Real Madrids beste spillere.

Gode individuelle prestasjoner har vært gjennomgående også denne sommeren. Vinícius har scoret mål og leverte fantastiske øyeblikk, Kroos har spilt pasninger ingen trodde var mulig og Bellingham og Joselu har scoret praktmål. Real Madrid har verdensklassespillere i alle ledd, og veldig ofte kan det være nok til å dekke over selv de største manglene i en spillerstall. Det kan skje denne gangen også. Real Madrid kommer til å score flere mål enn de klarte i pre-season, rett og slett fordi angrepsspillerne er for gode til å ikke gjøre det. Joselu kommer til å stille inn siktet, Rodrygo vil finne formen og Bellingham blir nok bare mer og mer komfortabel i sin nye rolle.

Spørsmålet er om laget klarer å være stabile nok foran mål og i de siste avgjørende øyeblikkene uten Karim Benzema. Uten en avslutter i ypperste verdensklasse. For å lykkes over en ligasesong med 38 kamper trenger man denne stabiliteten foran mål, slik Benzema har gjort i så mange år og slik Cristiano Ronaldo gjorde før ham. Om Rodrygo, Joselu og Vinícius klarer å levere denne stabiliteten er et stort spørsmålstegn.

Og så er det slik at hele denne diskusjonen kan endre seg i løpet av de neste ukene. Dersom Kylian Mbappé til slutt havner i den spanske hovedstad vil nok det løse de aller fleste problemene i angrep. Han er en spiller som kan levere 30-40 mål i løpet av en sesong, og han er på mange måter akkurat det Real Madrid trenger. Men med under en uke til seriestart og kun tre uker igjen av overgangsvinduet må man også tenke på hvordan troppen ser ut i dag, og hvordan den kommer til å prestere over en hel sesong. Og med dagens tropp er det rett og slett litt for mange store spørsmålstegn.

1 comment

  1. Takk for gode artikler og fine podcaster. Det er vanskelig å spå inn i fremtiden, og det blir spennende å se hvordan RM utvikler seg denne sesongen. Åpenbart at tapet av Benzema for denne sesongen, og tapet av Casemiro i fjor blir/var tunge å bære. Og det er bekymringsfullt uten en topp midtspiss, og hvem skal score målene. Jeg hadde håpet at Harry Kane kom, og tror han hadde sklidd inn på en fantastisk bra måte sammen med Vinicius, Bellingham, Kroos og Modric.
    Vinicius har nok talentet til å bli en ny superspiss. Han har egentlig de samme egenskapene som Mbappe, men trenger litt tid til å gå inn i rollen. Minuset er at forsvarsspillere tar han hardt, og han preges av det. Rodrygo mener jeg er for lett og veik foreløpig selv om han har en strålende nærteknikk og blikk for spillet.
    Blir også hardere konkurranse på midtbanen, og Valverde havner fort på benken til fordel for Bellingham, eller at Valverde og Rodrygo blir rullert. Kanskje Valverde til og med kan spille høyreback. Kanskje RM vil bruke to ulike midtbanekonstallasjoner for å sikre spilletid for alle?
    Forsvaret vil vel bli som i fjor med tilvekst for Fran Garcia på venstre back. Tipper også at Camavinga vil spille venstre back som i fjor da midtbanen er booket opp (Kroos, Modric, Tchouaméni, Bellingham), og at han løste denne rollen godt bortsett fra mot Manchester City hvor han for ofte kom ut av posisjon. Jeg synes vel ikke at Carvajal er så dårlig som det fremstilles. Han er en fremragende ballspiller med meget lang erfaring, er ofte veldig god i store kamper, men enig i at han blir for treg mot lynraske angrepsspillere som Mbappe, som jeg ikke tror kommer i år. Mot lynraske motspillere så trenger han hjelp fra Valverde, og da er det meningsløst å ha Rodrygo på banen (jf kampen mot Manch City) fordi det defensive blir for svakt uten Valverde som dekker hele høyresiden på en fremragende måte.
    Det blir spennende å følge RM i sesongen, og ser fram til gode kampanalyser, andre analyser og innholdsrike podcaster.

Legg inn en kommentar