Casper Sivertsens spesialer

Hvilken plan har Thomas Tuchel lagt denne gang?

I kveld skal Thomas Tuchels Bayern Munchen stoppe Real Madrid. Vi har sett nærmere på formasjonen vi kan forvente Bayern stiller i.

I kveld entrer Los Blancos gressmatten på mektige Allianz Arena. Arenaen som er hjemmet til Tysklands soleklare mestvinnende klubb igjennom tidene.

Bayern Munchen er overhodet ikke et lag som Real Madrid fansen skal tenke er en lett motstander som står i veien for en finaleplass på Wembley 1 juni. Bayern Munchen er nesten en klonet versjon av Real Madrid.

Bayern er en klubb der kravene er skyhøye og man forventer sølvtøy i alle turneringer man deltar i, noe som vår trener Carlo Ancelotti fikk smertelig erfare under hans opphold hos laget fra Sør-Tyskland.

Thomas Tuchel er treneren som skal legge planen for å stoppe Real Madrid, og er det en trener som har hatt en god evne til å stoppe Real Madrid de siste årene så er det akkurat han.

Hvilken formasjon foretrekker Tuchel?

Denne sesongen har Tuchel landet på en 4-2-3-1 formasjon med Bayern Munchen. Det er en formasjon som gir laget en god stabilitet på midten når man angriper og forsvarer seg. Formasjonen gir også laget en god mulighet til å omstille seg fra forsvar til angrep på en utrolig rask måte.

Ved to dype sentrale defensive midtbanespillere som kan distribuere ballen på en god måte, så vil motstanderen måtte ta hensyn til om man ønsker å flytte opp presset for å ta ut en av disse eller la de til tider diktere tempoet i enkelte perioder under kampen.

Goretzka har i tillegg til å spre pasninger evnen til å ta med seg ball igjennom ledd hos motstander laget, så dette blir en viktig ting for Real Madrid med å finne ut hvem av distributørene man skal ta ut av kampen.

Utfordringen ved å flytte opp presset på disse er at da gir du mer rom mellom linjene bak midtbanen. Da må man også ta stilling til hvor mye rom man vil gi Bayern Munchen sin sentrale offensiv spiller Musiala i denne spillfasen.

Musiala er god på små flater, og har nokk av egenskaper til å skape defensivt hodebry for Real Madrid sitt forsvar, og her vet man jo hvilken spiller han har som hovedoppgave å fore med gode pasninger er.

De tre som spiller bak spissen i en slik formasjonen er med på å gi den offensive delen av spillet en god stabilitet og bredde på banen siste tredel. Sane og Gnabry vil nok prøve å skape mest mulig 2 vs 1 situasjoner mot Vazquez og Mendy, ved at backene til Bayern vil ofte ønske å komme på overlapp når vingen har ballen i angreps situasjoner.

Kane på topp med 42 mål i alle turneringer så langt denne sesongen tror jeg sier sitt til hvilke kvaliteter spissen har, og hvor god Bayern Munchen er til å ta de riktige offensive valgene i angrep.

Hvordan vil Tuchel sitt lag forsvare seg?

4-2-3-1 har en stor fordel at de to sentrale defensive midtbanespillerne enkelt kan droppe ned å ligge som et skjold foran sine forsvarspillere. Sane, Musiala og Gnabry vil også kunne falle ned så langt Bayern ønsker de skal falle på hjemmebane, med intensjonen om å hindre Real Madrid til å spille ballen inn sentralt.

Med tanke på Bellingham operer som en falsk nier, så vil man anta at Musiala vil få en større rolle i forsvarsspillet med å markere engelskmannen tettere under kampen.

De periodene Bayern Munchen blir liggende å forsvare seg, så vil man nok se at de fire på topp hos tyskerne vil sette inn press på ballfører når Real Madrid leter etter svakheter i Bayern sin blokk.

Tyskerne vil også kunne legge seg lavere for å få Real Madrid til å stå høyre med sin forsvarslinje, og jakte brudd i gunstige situasjoner der de kan kontre med en enorm hurtighet.

Det vil jo bli veldig interessant å se underveis i kampen hvordan Real Madrid blir å løse dette, for dette blir fort en kamp igjen der kampen om midtbanen blir nøkkelen til å låse opp et strukturert og disiplinert Bayern Munchen. Noe Arsenal hadde store utfordringer med på Allianz Arena.

En stram struktur i forsvaret, og en midtbane med stor forflytningsevne vil jo bli nøkkelen for å stoppe Los Blancos i angrepsspillet. Så vil det jo bli spennende å se hvilket kampbilde Tuchels menn legger opp til i kveld, men jeg tror vi blir å møte et Bayern som ønsker angripe kampen, og ta kontroll på banespillet.

Kamp mellom to historiske giganter

Selv om enhver motstander i en Champions League semifinale er et stort oppgjør, så føler jeg at det er noe ekstra spesielt når vårt kjære Real Madrid skal opp mot Bayern Munchen denne gangen. I motsetning til det jeg skrev i forkant av møte mot Manchester City, så er ikke dette et storoppgjør med en bismak.

Vi ser atter en gang at når det drar seg til så er det som regel de gamle historiske topplagene som klarer å ta seg så langt, uansett om noen av lagene har utfordringer i sin hjemlige liga.

Kultur er noe som man har, og bygger opp over lang tid. Det kan ikke kjøpes. Det er derfor at vi er klar for oppgjøret Bayern Munchen – Real Madrid i semifinale i årets Champions League sesong.

Hala Madrid!

Legg inn en kommentar