Shayan Jalilians spesialer

Hva brukte Real Madrid 355 millioner euro på?

I mars 2019 måtte klubbpresident Florentino Pérez overtale Zinedine Zidane til å gjøre comeback som Real Madrid-trener. Ansettelsen av Julen Lopetegui hadde vist seg å være en skivebom, og heller ikke Santiago Solari klarte å styre skuta slik man forventet.

På litt over en uke røk Real Madrid ut av Copa del Rey og Champions League, og håpet om å ta gull i LaLiga var også lagt i grus.

Skal man tro rapportene som kom ut i etterkant av Zidane-ansettelsen, måtte Pérez gi franskmannen lovnader om at han ville få inn flere nye spillere, slik at han kunne få Real Madrid-skuta på rett kjøl igjen. Eder Militão og Rodrygo Goes var allerede signert for henholdsvis 50 og 45 millioner euro og skulle etter planen slutte seg til troppen sommeren 2019. Real Madrid-presidenten holdt det han hadde lovt Zidane, og i løpet av sommeren kom Eden Hazard (115m), Luka Jovic (63m) og Ferland Mendy (48m) også inn portene på Bernabéu.

Halvannet år har gått siden Real Madrid øste ut penger for å hente disse nye spillerne.

Vi har nå kommet til desember 2020, og Real Madrid har en svært, svært viktig uke foran seg med kamper mot Gladbach og Atlético Madrid, som på mange måter vil være med på å definere sesongen til Real Madrid. De hvitkledde fra den spanske hovedstaden har ikke hatt en god sesong til nå, og står i reell fare for å ryke ut av gruppespillet i Champions League. I LaLiga er de også allerede nå seks poeng bak Atlético Madrid, og det med en kamp mer spilt.

Real Madrid har slitt med dårlige resultater denne sesongen.

Mange har forsøkt å finne ut hvorfor Real Madrid har slitt denne sesongen. Laget fikk ikke anledning til å gjennomføre pre-season på en optimal måte, skadene har kommet på rekke og rad, og i tillegg er kampprogrammet knalltøft med kamper hver tredje dag. Noe annet folk nevner i Zidanes forsvar, er at franskmannen ikke fikk muligheten til å forsterke troppen i sommer.

Det er et godt poeng. Dette Real Madrid-laget er rett og slett ikke bra nok sammenlignet med de beste i Europa, og laget skriker etter mer kvalitet, spesielt offensivt i banen. Men hva med de 355 millioner euroene som ble brukt før 19/20-sesongen? Hvordan har Zidane benyttet seg av de spillerne, som skapte store forventninger i den spanske hovedstaden? Vi kjører en liten analyse.

Eden Hazard – 115 millioner euro – 28 kamper, 3 mål og 7 målgivende pasninger

Vi starter med det som var 2019s største signering. Endelig hentet Pérez en «galactico» til den spanske hovedstaden, og forventningene var enorme etter det Hazard hadde levert i en årrekke i Premier League for Chelsea. 29-åringen regnes av mange som en av de beste spillerene som noensinne har spilt i den engelske toppdivisjonen, og var en spiller Real Madrid hadde på ønskelista i mange år. Hele 50 000 supportere møtte opp på Bernabéu for å hylle klubbens kjøp.

Dessverre har signeringen av Hazard vist seg å være en fiasko. Det har vært så krise, at mange prater om han som en av de største «floppene» i fotballhistorien med tanke på forventninger og summen som ble betalt for belgieren, som kun hadde ett år igjen av kontrakten.

Skader har spolert mye av tiden i Real Madrid for Eden Hazard

Den belgiske superstjernen har spilt flere gode kamper i Real Madrid-trøyen, men har dessverre ikke vært en spiller klubben kan stole på. Det er helt utrolig hvor skadeutsatt han har vært etter at han kom til Real Madrid, og 29-åringen har gått glipp av over 40 (!) kamper siden han ankom Madrid sommeren 2019. Hans utfordringer har vært alt fra at han har vært overvektig og dårlig trent, til alvorlige ankelskader og muskelskader. Han er per dags dato ute med skade, og det kan være han ikke blir klar for spill før etter nyttår.

Hazard har aldri lagt skjul på at hans største drøm i karrieren har vært å spille for Real Madrid, men dessverre har en rekke skader og noe mangel på profesjonalitet kostet han dyrt. Hazard ble hentet for en stor sum og hover inn med penger og god lønn. Kantspilleren blir 30 år i januar, og det må virkelig skje noe drastisk den neste tiden, for at han ikke skal gå inn i historiebøkene som et av de dårligste kjøpene i klubbens historie.

Luka Jovic – 63 millioner euro – 32 kamper, 2 mål og 2 målgivende pasninger

I 18/19-sesongen viste Luka Jovic seg frem som en av de mest lovende angrepsspillerne i Europa. Serberen spilte på et Frankfurt-lag som spilte glitrende angrepsfotball, og hele verden bet seg merke i spissen da han scoret fem mål i kampen mot Düsseldorf.

Den daværende 21-åringen hadde 21 fulltreffere og seks målgivende pasninger i Bundesliga, og kom også på andreplass på toppscorerlisten i Europa League med ti scoringer, ett mål bak Olivier Giroud. Det var mange klubber i Europa som ønsket seg hans tjenester, men det var Real Madrid som var mest ivrige og som til slutt sikret seg den lovende serberen.

Jovic har hatt en tøff tid i den spanske hovedstaden. Spissen spilte kun 420 minutter i LaLiga forrige sesong, og var andrefiolin bak Karim Benzema hele veien. Det har vært rykter om at han ikke helt har funnet seg til rette i Spania, og at han har utfordringer med språket. Benzema var også Real Madrids toppscorer og beste spiller forrige sesong, og da sier det seg selv at det har vært tøft for Jovic å få en fast plass i laget.

Luka Jovic har ikke hatt mye å juble for i den spanske hovedstaden.

22-åringen har også hatt sine episoder utenfor banen. Etter at fotballen stengte ned på grunn av COVID-19-pandemien, havnet han i klammeri med det serbiske politiet fordi han visstnok brøt karantenereglene. Han klarte også å skade seg selv mens han trente hjemme i Serbia, og denne sesongen har han også slitt med skader og COVID-19-sykdom.

Han har rett og slett ikke passet inn i Real Madrid, og de gangene han har spilt, har han stort sett kommet inn mot slutten av kampene. Kraftpluggen har heller ikke akkurat imponert de gangene han har fått tillit fra start. Det virker som at han trives best i tospann på topp, og de gangene han har spilt blir han litt for alene og isolert. Serberen klarer ikke å involvere seg i spillet, og flere ganger har man sett tegn på at lagkameratene har blitt frustrerte over måten han beveger seg på.

Real Madrid trenger en ny spiss neste sesong. Karim Benzema blir ikke akkurat yngre med årene, og høyt oppe på ønskelista til Pérez finner man nok navn som Kylian Mbappé og Erling Braut Haaland. Ifølge troverdige kilder ønsket Zidane å låne ut Jovic i forkant av inneværende sesong, men slik gikk det ikke. Det aller, aller meste tyder på at dette er 22-åringens siste sesong i Real Madrid. Bomkjøp.

Eder Militao – 50 millioner euro – 23 kamper, 0 mål og 0 målgivende pasning

I 2018/2019-sesongen ble Militao av mange regnet som den beste stopperen i portugisisk fotball. Høyvokst, men rask. God i lufta, svært aggressiv og intens i spillet og en personlighet som passet perfekt inn i Real Madrid-troppen. Fleksibel hadde han også vist seg å være, da han spilte flere gode kamper i Champions League som høyreback for Porto. Ingen språkproblemer heller.

Forrige sesong var han tredjevalg på stopperplassen i Real Madrid. Det er forståelig, og akkurat som forventet. Raphaël Varane og Sergio Ramos var – og er – det ubestridte stopperparet til Zidane, og Militao skulle være en signering for fremtiden. Brassen skulle på lang sikt bli Ramos’ erstatter i Real Madrid.

Midtstopperen har enda ikke overbevist Zidane.

Etter 23 kamper i Real Madrid-trøyen, må det være lov å si at han har levert noe under det man hadde håpet på. 22-åringen har spilt flere gode kamper, hvor han har fått vist sine gode kvaliteter, men han har også vært involvert i flere dårlige kamper. Han har tidvis vist mangel på konsentrasjon, tatt unødvendig med risiko i visse situasjoner og hans ferdigheter med ball har også vært noe under det som kreves. De gode kampene han har spilt har stort sett vært ved siden av Ramos, men sammen med Varane har det vært blanda drops.

Denne sesongen var han i en god stund satt ut med COVID-19-sykdom, og per dags dato er han fjerdevalg på stopperplassen, bak Nacho. Militao har ikke vist progresjonen man hadde håpet på, og må gjøre alt han kan hver gang han får sjansen for å vise at han fortjener en plass i Real Madrid de neste sesongene. Til hans forsvar, er han enda ung til å være stopper i Madrid, og det er vanskelig å få vist det han kan når han ikke spiller regelmessig. Dette er nok en spiller Real Madrid enda har tro på, så vil tiden vise om det var et godt kjøp eller ikke.

Ferland Mendy – 48 millioner euro – 45 kamper, 1 mål og 4 målgivende pasninger

Real Madrid måtte ha en ny venstreback sommeren 2019. Sergio Reguilón ble vist utgangsdøra av Zidane, og Los Blancos måtte hente inn en ny venstreback som kunne ta opp konkurransen med Marcelo.

Det ble aldri en reell konkurranse om den plassen etter at Mendy kom til klubben.

Ferland Mendy har rett og slett vært et kanonkjøp.

Mendy har nemlig vært en helt fantastisk signering! Real Madrid har en god statistikk med franskmannen på venstrebacken, og 25-åringen har raskt blitt en yndling i den spanske hovedstaden. Defensivt er det få, om noen, venstrebacker som holder et høyere nivå enn den tidligere Lyon-spilleren. Et fysisk beist, lynhurtig og meget god i den defensive posisjoneringen. Det er nesten ingen som klarer å komme seg forbi Mendy, og han skal ha mye av æren for at Real Madrid forrige sesong var det beste defensive laget i Europa.

Eneste kritikken mot Mendy er at enkelte hevder han ikke er god nok offensivt, men der er undertegnede uenig. Det så ikke bra ut offensivt i starten, men med tiden har han vokst og blitt en trussel også offensivt. Fryktelig vanskelig å stoppe når han kommer på de lange klyvene sine i kontringsspillet, og er også flink til å finne lagkamerater i boksen med sine typiske innlegg hardt langs bakken.

Mendy er den eneste av signeringene i sommeren 2019, som man kan kategorisere som et klassekjøp!

Rodrygo Goes – 45 millioner euro – 38 kamper, 8 mål og 7 målgivende pasninger

Rodrygo Goes ble hentet til Real Madrid som et ledd i klubbens nye overgangspolitikk, som skulle sørge for at de største talentene i Europa havnet i Real Madrid. Den purunge brassen var tiltenkt en rolle i Real Madrid Castilla i 2019/2020-sesongen, men det skulle ikke ta lang tid før han overbeviste Zidane om at han var verdig en plass i a-lagstroppen.

25.september 2019 fikk Rodrygo sin debut i LaLiga-kampen mot Osasuna, da han ble byttet inn drøye tjue minutter før slutt. Noe av det første han gjorde var å ta ned en langpasning, avansert med ballen og limte den i mål nede ved stolperota. Han skapte seg for alvor et navn da han litt over en måned senere noterte seg for hat-trick i Champions League-kampen mot Galatasaray.

Rodrygo Goes feirer etter å ha scoret sitt første mål i Real Madrid-trøyen.

Rodrygo er et spennende talent med veldig gode holdninger. 19-åringen har hele tiden fokuset på riktig sted og har flere spennende kvaliteter. Han jobber alltid knallhardt defensivt, og offensivt har han vist at han er kald og rolig i avgjørende situasjoner, og besitter gode avslutningsferdigheter. Utfordringen hans er at han tidvis blir veldig anonym på kanten og gjør lite ut av seg. Mange har flørtet med ideen om å se han i en spissrolle.

Det er ikke mange 19-åringer som får tillit i Real Madrid, men det har Rodrygo Goes fått. Han har vist at han er et spennende talent, og fremstår som et klokt kjøp av Pérez og de høye herrene i Madrid, så får man med tiden se hvor god han kan bli.

Dommen

Ifølge nettstedet Transfermarkt, brukte Real Madrid altså 355 millioner euro på disse spillerne. Det har nå gått halvannet år siden de gjorde sine innmarsj i den spanske hovedstaden, og jeg mener at Real Madrid har fått veldig lite valuta for pengene. Signeringen av Eden Hazard har vært fullstendig mislykket, og det samme kan man si om Luka Jovic. Eder Militao har Los Blancos fått fryktelig lite ut av enn så lenge, selv om han fortsatt kan bli en viktig spiller i fremtiden. Ferland Mendy derimot, har vist seg å være et fantastisk kjøp, som Real Madrid vil få mye nytte av de neste syv-åtte sesongene. Rodrygo Goes er også en å se opp for i fremtiden.

Legg inn en kommentar