Mikael Jensens spesialer

Historien bak:»Los Vikingos»

Det høres umiddelbart merkelig ut å kalle Real Madrid for vikinger, men kallenavnet har fulgt klubben i flere tiår og er bedre begrunnet enn man skulle tro.

Kjært barn har som kjent mange navn. Real Madrid er intet unntak og har gjennom årenes løp fått mange kjælenavn. Noen mer kjent enn andre, men det er et navn som har en tydelig skandinavisk appell. For blant ‘’Los Merengues’’, ‘’Los Blancos’’ og ‘’Los Galácticos’’, så finner man ‘’Los Vikingos’’. Et navn som er synonymt med nordisk kultur, men som har få naturlige koblinger til Spania. For å finne årsaken til dette tilsynelatende merkverdige kjælenavnet, må vi ta en dypdykk i historiebøkene. Navnet er langt fra et nytt fenomen. Vi må faktisk helt tilbake til 1960-tallet for å finne opprinnelsen.

1960: Den første invasjonen av Europa 

En av forklaringen på hvordan navnet oppstod kommer faktisk fra England. En journalist for The Times døpte Real Madrid nettopp ‘’Los Vikingos’’ etter den famøse 7-3 seieren over Eintracht Frankfurt i serievinnercupfinalen i 1960. Den britiske journalisten sammenlignet overhøvlingen av tyskerne i Glasgow med vikingenes invasjon av Europa.

1970: Dansk-Tysk invasjon 

En annen opprinnelse til ‘’Los Vikinogs’’ stammer fra 70-tallet. Det var personer i miljøet rundt vår byrival Atlético Madrid som begynte å kalle Real Madrid for ‘’Los Vikingos’’. Årsaken var daværende president Santiago Bernabéus stadige innkjøp av tyske og danske spillere. Spillere som Paul Breitner, Henning Jensen, Ulrich Stielike og Günter Netzer var Real Madrid spillere i dette tidsrommet. Altså store og blonde menn fra det høye nord, derav viking-referansen. Real Madrid supporternes motspill var å omdøpe Atlético Madrid til ‘’Indios’’ eller indianerne på norsk om du vill. Mye på grunn av deres gjentakende innkjøp av langhårete søramerikanske spillere. En populær vits fra 70-tallet forklarte videre at Atlético Madrid ble kalt ‘’Indios’’ på grunn av Vicente Calderóns beliggenhet langs elven, samtidig som deres leder var kalt ‘’Crazy Horse’’(President Jesús Gil). Verken ‘’Los Vikingos’’ eller ‘’Indios’’ var til å begynne med ikke positivt ladet, men de var heller ikke ment som støtende. Etter hvert som tiden gikk, omfavnet begge klubbene sine nye kallenavn.

1980: Emilio Butragueño og hans menn videreførte arven med nye herjinger ute i Europa 

Det legendariske Real Madrid laget kjent som ‘’ La Quinta del Buitre’’ . Fra tidlig på 80-tallet ledet an av Emilio Butragueño var også godt kjent for sine herjinger ute i Europa, selv om de aldri vant serievinnercupen. De vant likevel cupvinnercupen ved to anledninger på midten av 80-tallet, sammen med en drøss av ligagull. ‘’La Quinta del Buitre’’ var kjent for å spille nydelig offensiv fotball, spesielt på bortebaner ute i Europa. Denne generasjonen var også med å videreføre bruken av »Los Vikingos»over så mange år. For ordens skyld. Serievinnercupen er det første formatet av det vi kjenner i dag som Champions Leauge. Cupvinnercupen er det som nå er blitt Europa League.

Sammenhengen mellom det kongelige laget fra den spanske høysletten og vikingene fra det røffe nord

Man kan altså se en tydelig årsakssammenheng til ‘’Los Vikingos’’ navnet. Fra en sped start tidlig på 60-tallet, til økt bruk på 70-tallet og en videreføring på 80-tallet. I nyere tid er det andre kallenavn som har frekventert langt oftere, slik som eksempelvis ‘’Los Galácticos’’ og det mer tradisjonsterke »Los Merengues». For oss nordmenn som følger klubben tett er det likevel svært gøy at verdens største fotballklubb har en direkte link til en norsk kultur-arv. Sett i retrospektiv er kanskje ikke »Los Vikingos» rent unaturlig valg av navn, all den tid man er den klubben som har erobret Europa ved desidert flest tilfeller. Vikingene var også kjent  for å være et folk som var langt forut sin tid, i tillegg til å ha etterlatt seg spor over store deler av verden. Altså ikke helt ulikt klubbens hvordan klubben har fremstått gjennom alle disse tiårene. Historien har en tendens til å gjenta seg, så kanskje vill bruken av »Los Vikingos» gjenoppstå i årene som kommer.

Legg inn en kommentar