Spesialer

Historie, rivalisering og ultras

Storkampen mellom Real Madrid og Barcelona har helt siden lagene møttes for første gang i 1902, gått utover det sportslige aspektet. Phil Ball, forfatteren av Morbo: Historien om spansk fotball, skrev om kampen: “de hater hverandre med en intensitet som virkelig kan sjokkere utenforstående”

Oppgjøret har en betydelig politisk betydning, da Madrid er hovedstaden og den største byen i Spania, og Barcelona er hovedstaden og den største byen i regionen Catalonia, som lenge har hatt en uavhengighetsbevegelse. De to klubbene blir derfor identifisert med motstridende politiske posisjoner, der Real Madrid blir sett på som representant for spansk nasjonalisme og Barcelona blir sett på som representant for katalansk nasjonalisme. De to klubbene er samtidig blant verdens rikeste og mest suksessrike fotballklubber i verden.

Ultras og tilhengere
Nasjonalisme påvirker også tilhengerne av klubbene. I 1980 ble Ultras Sur grunnlagt som en høyreorientert Real Madrid-ultrasgruppe. Bare ett år senere ble høyreorienterte Barcelona-ultrasgruppen Boixos Nois etablert. Begge gruppene ble kjent for sine voldelige handlinger både under, før og etter kampene mellom lagene. Det gikk så langt i en periode, at tidligere Barcelona-ultras, Casuals, utviklet seg til å bli en kriminell organisasjon som skulle støtte oppunder katalansk stolthet og ære. Det var etter Causauls, at Boixos Nois ble grunnlagt.

Det store bildet
Siden 1902, har Real Madrid og Barcelona spilt mot hverandre hele 256 ganger. Første kampen endte i surt nederlag for Real Madrid, der de tapte 3-1 mot Barcelona. Siden den gang har Real Madrid vunnet 104 kamper og scoret 430 mål, i motsetning til Barcelona med 417 mål og 100 kamper vunnet. Den eneste turneringen der Barcelona har hatt overtaket, er i Copa del Rey med 16 seire mot Real Madrid sin 13. Tross totale seier i favør for Real Madrid, er El Claisco´s toppscorer Lionel Messi med 26 mål på 45 kamper, derav 18 i LaLiga. Alfredo di Stéfano følger etter med 18 mål på 28 kamper og Cristiano Ronaldo med 18 mål på 29. Sergio Busquest er spilleren med flest kamper på 48.

Dagens kamp
Begge lag har hatt en spennende sesong med ulike utfordringer underveis. Likevel, har lagene overgått dem og kommet et godt stykke i ulike turneringer.

Sist lagene møtte hverandre var i Supercopa finalen, der Real Madrid vant 4 – 1. Siden den gang har Real Madrid skaffet seg en 8-poengsledelse og vinner Los Blancos kampen i morgen, tar de et stort steg mot å bli kronet seriemestere.

Begge lagene har vært svært gode både offensivt og defensivt denne sesongen. De to faktorene som skiller på lagene, er initiering av farlig angrep (summen av forbi passert forsvaresspillere i tredje banehalvdel) og angrepsmål som er summen av 1v1 performance index, som innebærer at Real Madrid-spillerne har vært bedre, dersom vi sammenligner på assist, mål, forventet mål, initierte angrepsmål osv. Samtidig har Real Madrid flere mål scoret og bakkeduell vunnet, på motsatt side, har Barcelona vært bedre i gjevninningsfasen.

Real Madrid er representert av den lilla fargen og Barcelona av den grønne.

Hvem tror du kommer seirende ut av den 257-kampen?