Martin Helleruds spesialer

Galáctico-profetien

Trenger Real Madrid å hente inn en ny Galáctico?

Vi er godt i gang med sommerens overgangsvindu. Snart går vi inn i august og oppkjøringen til neste sesong er for alvor i gang. Flere av de europeiske storlagene har allerede hentet inn sommerforsterkningene sine. Bayern München skaffet seg Mats Hummels og Renato Sanches allerede i mai, mens Barcelona nå har hentet Lucas Digne, Samuel Umtiti og Denis Suárez. I Manchester United har Zlatan Ibrahimovic, Henrikh Mkhitaryan og Eric Bailly entret portene på Old Trafford. Atlético Madrid har hentet Nico Gaitán og Sime Vrsaljko mens Sevilla har forsterket med Ganso, Franco Vázquez, Joaquín Correa og Matías Kranevitter. På andre siden av byen  har Real Madrid kun hentet tilbake Álvaro Morata. Los Blancos har vært kjent for sin Galáctico-profeti, men hva kjøper man til en mann som allerede har alt?

Da Florentino Pérez ble Real Madrid president i 2000, innførte han en Galáctico-profeti. I grunn var dette ganske enkelt, Real Madrid skulle hente verdens beste spiller, hver sommer. Dette ville heve klubbens omdømme, skape enorme inntekter i draktsalg og gjøre Real Madrid til et enda større sponsorobjekt. Den første sommeren som president hentet Pérez Luís Figo fra Barcelona, for over €60mill. Sommeren etter ble Zinedine Zidane hentet til klubben, for det som da var tidenes dyreste overgang, nemlig €73,5 millioner. Sommeren etter dette ble brasilianske Ronaldo hentet, etter det var det David Beckham og slik fortsatte det. Real Madrid hentet inn et stort navn hver eneste sommer.

Etter at Pérez trakk seg som president i 2006 ble ikke dette lenger fulgt opp. Selv om store navn som Arjen Robben, Pepe, Ruud van Nistelrooy, Gonzalo Higuaín og Wesley Sneijder ble hentet til klubben så var det ingen av disse spillerne som ble betraktet som verdensstjerner på samme hylel. Da Pérez igjen ble president i Real Madrid i 2009 svarte han med å hente inn Kaká for €65 millioner. Brasilianeren hadde da vunnet Ballon d’Or i 2007 og var en svært viktig del av et AC Milan som blant annet vant Champions League. Ikke nok med Kaká, men presidenten hentet også en 24 år gammel Cristiano Ronaldo til klubben. Real Madrid måtte ut med €94 millioner, som da var tidenes dyreste overgang. I tillegg til disse overgangene, så hentet også Pérez Xabi Alonso og Karim Benzema for en samlet sum på rundt €70 millioner i det samme overgangsvinduet.

Da Real Madrid hentet Ronaldo var det ikke fordi han hadde imponert utrolig i et eller annet mesterskap, slik som blant annet James Rodríguez gjorde i VM i 2014. Cristiano Ronaldo hadde levert godt i Manchester United over lengre tid, og ville klart gå inn å styrke Real Madrid. Ronaldo ville gi Real Madrid en annen dimensjon i spillet sitt, og de ville i tillegg tjene utrolige penger på dette via sponsorer samt draktsalg. Finnes det noen spillere i dagens marked som ville gått rett inn i en startellever i Real Madrid og styrket laget? N’Golo Kanté var heftig ryktet til Real Madrid tidligere i sommer, men det franske midtbaneankeret endte opp i Chelsea. André Gomes som ryktes til Los Blancos er tiltenkt en rolle for å avlvaste Luka Modric. Det er altså snakk om spillere som skal være med på å rotere laget, ikke gå rett inn i startelleveren og heve nivået. Valencia skal ha gitt beskjed om at de krever rundt €60 millioner for portugiseren. Dette er kun €5 millioner mindre enn Real Madrid betale for Kaká i 2009, en av verdens beste spillere på den tiden. Og selv om André Gomes er en fantastisk fotballspiller, så er han foreløpig ingen verdensklasse midtbanespiller som Kaká var da han signerte for Los Blancos.

Robert Lewandowski og Paul Pogba er andre navn som har blitt ryktet til den spanske hovedstaden denne sommeren. Bayern Münchens polske spiss scoret 42 mål og fikk med seg 7 assist på 51 kamper forrige sesong. Dette gir han et scoringssnitt på 0,82 mål per kamp. I forhold til Karim Benzema som scoret 28 mål og la opp til 8 på sine 36 kamper. Dette gjorde at franskmannen fikk et scoringssnitt på 0,77 mål per kamp. Når man da i tillegg har Cristiano Ronaldo som scorer 50 mål eller flere hver eneste sesong, trenger Real Madrid å bruke €85 millioner på Robert Lewandowski?

I følge transfermarkt.com så er markedsverdien til polakken på rundt €75 millioner, og dersom Real Madrid skulle sikret seg spissen så måtte de nok punget ut mellom €80-€90 millioner. Paul Pogba er en annen som har blitt ryktet til Real Madrid denne sommeren. Etter enda en strålende sesong hos Juventus virket det som om Los Blancos skulle sikre seg den karakteristiske midtbanespilleren. Men etter et noe skuffende EM så har ikke Pogba overbevist Florentino Pérez. Dersom Real Madrid skulle sikret seg Pogba må de mest sannsynlig overgå enda en overgangsrekord, noe som vil si at Real Madrid vil ha kjøpt de tre dyreste spillerne i verden, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og Paul Pogba. Juventus skal visstnok kreve rundt €120 millioner for franskmannen, og er det verdt det når man allerede har en indreløpere som Toni Kroos og Luka Modric?

Som nevnt, Galactico-profetien var å kjøpe verdens beste spiller, hver sommer. Men når verdens beste spillere befinner seg på enten Real Madrid eller Barcelona, hva skal gjøres da? Det er dessverre ikke slik at Real Madrid kan re-signere Cristiano Ronaldo eller Gareth Bale. Samtidig som at spillere som Lionel Messi, Luis Suárez og Neymar ikke ser ut til å havne i den spanske hovedstaden med det første. I de siste åtte årene har Ballon d’Or gått til enten Ronaldo eller Messi.  Etter Real Madrid sin første trening i Montreal stilte Zidane opp på pressekonferanse, hvor sommersigneringer naturligvis ble et tema. Men som godeste Zizou sa, «Det er ikke lett å forbedre et lag som akkurat har vunnet Champions League«. Mange føler at Real Madrid MÅ kjøpe en Galactico i løpet av sommervinduet. I fjorårets vindu ble både Danilo og Mateo Kovacic hentet til klubben for store summer, men ingen av dem kan stemples som en Galáctico. Real Madrid var minutter unna en David de Gea-overgang, men ettersom den ikke ble noe av så sto Los Blancos igjen uten sommerens tradisjonelle Galáctico-signering.

Når det gjelder spillere som har blitt hentet som Galácticos etter strålende mesterskap så er dette veldig likt det som skjer med spesielt Paul Pogba om dagen. Real Madrid var for eksempel interessert i både James Rodríguez og Toni Kroos før VM i 2014, men etter at, spesielt førstnevnte leverte et fyrverkeri av et mesterskap førte det til at Florentino Pérez bladde opp det som trengtes for colombianeren. Ettersom verken Robert Lewandowski eller Paul Pogba leverte noe særlig ekstraordinært i løpet av sommerens EM så har interessen til Real Madrid dabbet litt av. Når man da i tillegg må ut med summer som sprenger rekord på rekord så har, foreløpig ikke Real Madrid ønsket å betale det som kreves. Kanskje dette hadde vært annerledes dersom Lewandowski ble toppscorer i EM, Paul Pogba ble turneringens spiller eller scoret det avgjørende målet i EM-finalen?

Real Madrid kommer sannsynlig til å kjøpe flere spillere denne sommeren. Men det kan godt hende at kjøpene handler like mye om bredde og dybde i stallen, i forhold til en stjerne som skal skape overskrifter. Manchester United er den klubben som, sammen med Real Madrid har vært mest interessert i Paul Pogba. Fotballfans ønsker alltid mer. Dersom Pogba går til de røde djevlene vil nok en god del Real Madrid-fans tenke; han burde gått til oss. Selv om de også ser at i det lange løp, så er det kanskje ikke verdt å sette overgangsrekord for å sikre seg midtbanespilleren.

Én ting er i alle fall helt sikkert. Når overgangsvinduet stenger i slutten av august så kommer verdens beste spillere til å være i Real Madrid og Barcelona. Der var de også var før sommeren.

Mener du Real Madrid bør hente inn en ny Galactico?

Legg inn en kommentar