Mats Hermansens spesialer

Forsvaret sikret tittelen

Real Madrid sikret sin 34. tittel på torsdag etter en perfekt oppstart. Madrid vant 10 kamper på rad og avsluttet sesongen i går med uavgjort mot Leganés. Nøkkelen ligger i forsvaret.

Det har vært snakket mye om Zidane sin taktikk og håndtering av stjernespillere. Madrid under Zidane spiller stort sett offensiv fotball, der både backer og Ramos ligger høyt på banen. Mange tenkte, spesielt etter at Zidane ga seg etter første runde som trener, at Zidane ikke tilførte laget noe annet enn kontroll i garderoben. Man kan gjerne tenke at det eneste som skal til for å lykkes i en klubb som Madrid er respekt fra spillerne, noe Zidane får gratis, men det skal mere til. Ville Bentiez eller Mourinho vunnet 3 Champions League på rad med samme tropp? Tvilsomt. Kunne Lopetegui og Solari vunnet årets ligatittel med årets tropp? Neppe. Men det er ikke bare pågrunn av Zidane sin legendestatus. Coronapausen ga Zidane muligheten til å finne løsningen på årets sesong.

Real Madrid sine offensive tall er svakere enn på lenge, spesielt siden Ronaldo sin overgang. Hazard skulle fylle noe av dette tomrommet denne sesongen, men det fungerte ikke. Bale har så vidt blitt prioritert, samt at Vinicius og Rodrygo har bidratt minimalt på scoringstatistikken. Benzema er ikke overraskende topscorer med sine 25 scoringer i alle konkurranser. Nummer to på listen er Sergio Ramos med 13 scoringer. Flere av Ramos sine scoringer er straffespark. Neste offensive spiller på listen er Rodrygo med 6 scoringer. Neste offensive spiller er Vinicius med sine 4 scoringer i alle konkurranser. Totalt har Madrid scoret 70 mål i ligaen denne sesongen. Det ligner veldig på forrige sesong da Madrid scoret 63 i ligaen, men veldig forskjellig fra sesongen før. I Zidane sin «siste» sesong leverte Madrid hele 94 scoringer. Det er altså 24 scoringer mer enn i år. Men det er ikke avgjørende for ligaen. Madrid slapp inn hele 44 mål i 17/18-sesongen og 46 mål i 18/19-sesongen. I år slapp de inn kun 25 scoringer. Zidane var nok ikke fornøyd med sin siste sesong i hans første runde som trener og så samme feil gjenta seg sesongen etter. Zidane forsto at det er de defensive tallene som har holdt Madrid tilbake og tok grep etter pausen.

Det viktigste aspektet å trekke fra dette er Mendy og Militao. De fleste, inkludert meg selv, var sikre på at Hazard skulle ta Madrid tilbake. Klarer han å erstatte noe av scoringene til Ronaldo, med litt drahjelp fra Vinicus og Rodrygo, er Madrid rett tilbake i tet. Slik ble det altså ikke, men ikke kun fordi Hazard var skadet for det meste av sesongen. Jovic skulle også bøtte inn scoringer. Derimot er det forsvaret som har sikret Madrid gullet. Mendy har spilt ca halvparten av kampene og har vist seg å være en bauta defensivt. Hans offensive ferdigheter kan forbedres, men han har blitt mere komfortabel med dette mot slutten av sesongen. Militao var god i kampene mot Bilbao og Alaves. Han har vist at han kan ta unna dersom Varane og Ramos må hviles. Det hjelper også at Courtois har vært i storform, spesielt i avslutningen. Men han får heller ikke mye skudd på seg. Madrid har blitt flinkere til å holde på ballen enn tidligere og tar færre sjanser når de har ledelsen. Dette er en mere kynisk taktikk enn tidligere under Zidane. Madrid vant også ligaen under Zidane i 16/17-sesongen. Den gangen noterte de seg med hele 106 scoringer, men slapp inn 41 mål. Differansen er altså 16 færre baklengsmål og hele 36 færre scoringer. Hva betyr mest i dette tilfellet? Det defensive. Zidane har skjønt at det er forsvaret som vinner kamper og dette kommer til å bli viktigere fremover. Zidane har dermed vist flere sider av seg selv og at han kan tilpasse seg situasjonen. Velkommen til Zidane 2.0.

Legg inn en kommentar