Kristian Schoutes spesialer Taktiske analyser

Et taktisk blikk på Champions League-finalen

Den store Champions League-finalen nærmer seg med stormskritt. I denne artikkelen tar vi for oss de viktigste taktiske aspektene ved kampen mellom to av verdens beste lag.

Den store finalen i Paris nærmer seg med stormskritt. Real Madrid og Liverpool skal gjøre opp om det gjeveste trofeet i klubbfotball, og nervene er i høyspenn hos supporterne fra begge lag. De fleste holder de rødkledde fra Merseyside som knappe favoritter etter en strålende sesong i alle turneringer, men Real Madrid har noe spesielt i denne turneringen som gjør at man aldri kan avskrive dem helt. Alt ligger til rette for at dette skal bli en finale for historiebøkene.

Real Madrid skal forsøke å vinne turneringen for 14. gang, noe som vil gi dem dobbelt så mange Champions League-trofé som noen annen klubb. Liverpool på sin side vant verdens gjeveste klubbturnering i 2019 etter å ha tapt i finalen mot nettopp Real Madrid året før. Lørdagens finale i Paris vil også være scene for flere av de aller beste spillerne i verden. Karim Benzema er storfavoritt til å stikke av med gullballen, mens begge lag har keepere i ypperste verdensklasse. Salah, Modric, Mané, Van Dijk og Kroos er spillere som har vært med på leken i mange år, mens yngre spillere som Vinícius, Rodrygo, Alexander-Arnold og Valverde er ivrige etter å etablere seg som legender i sine klubber.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på det taktiske aspektet ved Champions League-finalen. Vi kommer i aller størst grad til å analysere Liverpool og se på hvilke styrker og svakheter de har, men vi skriver også om hva Real Madrid må gjøre for å på best mulig måte kontre disse styrkene og svakhetene. Til slutt tar vi for oss noen av de viktigste duellene i kampen, og ser på hvordan de til slutt kan bli avgjørende for resultatet.

Saken fortsetter under bildet

FEMTE FINALE: Karim Benzema skal spille sin femte Champions League-finale for Real Madrid i Paris på lørdag.

Hva kan vi forvente fra Liverpool?

Kontringspress

Det som kjennetegner Jürgen Klopps Liverpool mer enn kanskje noe annet er det intense presset de rødkledde spillerne legger inn i sekundene etter at de har mistet ball. Dette blir ofte kalt gegenpress, men i Norge er det nok best kjent som kontringspress. Dette handler om å vinne ballen tilbake så fort som mulig etter at man har mistet den, og på den måten unngår man kontringer imot. Derfor kalles det kontringspress. Liverpool er nok laget i verden som er best på nettopp kontringspress.

Det betyr at de rødkledde flytter hele laget sitt høyt opp i banen, og forsøker å «kvele» motstanderen sine høyt oppe i banen, som ikke klarer å komme seg ut av egen banehalvdel. Manchester City presser på en lignende måte, men Liverpool er nok enda bedre på nettopp dette intense presset etter balltap enn de nykronede Premier League-mesterne. Salah, Jota, Mané, Firmino og Díaz er alle strålende i presspillet sitt og jager motstandernes forsvarsspillere til å gjøre feil. Liverpool tillater så lite som rett over 8 pasninger per defensive involvering, noe som er det høyeste i Premier League. Det vil at motstanderen i snitt klarer 8 pasninger innad i laget før Liverpool har en defensiv involvering.

At Liverpool er såpass gode i kontringspresset sitt skaper svært mange gode muligheter for dem i løpet av en kamp. De rødkledde kan egentlig bare sørge for å få ballen inn i boksen, uten at den nødvendigvis trenger å treffe noen, og så klarer de alltid å skape sjanser ut ifra det ved å gjenvinne ballen i gunstige posisjoner. Real Madrid har slitt i flere år mot lag som presser på denne måten, så det er ingen tvil om at dette kan bli et avgjørende aspekt i finalen på lørdag.

Selv om Liverpool i utgangspunktet presser veldig høyt direkte etter balltap er de nok mer pragmatiske i presset sitt enn eksempelvis Manchester City. Dersom de rødkledde ikke vinner ballen tilbake fort vil de gjerne legge seg ned i rammen sin og forsvare seg dypere i banen. Med farten til Salah, Mané og Díaz i angrep, gode linjebrytere som Robertson og Keita, og en fantastisk pasningsfot i Alexander-Arnold og Van Dijk, er Liverpool også svært giftige på kontringer.

Saken fortsetter under bildet

ANGREPSVÅPEN: Liverpools backer, Andrew Robertson og Trent Alexander-Arnold er blant lagets aller viktigste angrepsvåpen.

De farlig backene

Et av Liverpool sine viktigste angrepsvåpen er de offensive backene deres, Andrew Robertson og Trent Alexander-Arnold. Backene til Liverpool ligger stort sett alltid høyt i banen, noe som også er grunnen til at de rødkledde alltid ønsker å vinne tilbake ballen raskt, før de får en kontring imot. Til sammen har Liverpools to backer 5 scoringer og 34 målgivende pasninger denne sesongen, noe som er smått utrolige tall for backer. Til sammenligning har Mendy og Carvajal til sammen 9 assist i alle turneringer. Og det er spesielt én ting som gjør at disse spillerne får såpass mange målpoeng, og det er kvaliteten på innlegg og kvalitet på løp i boks.

De tre spillerne med flest nøkkepasninger per kamp for Liverpool i Premier League denne sesongen er alle sammen backer. Nøkkelpasninger betyr pasninger som fører til skudd eller avslutning. Robertson og Tsimikas har begge 1,9 nøkkelpasninger per kamp, mens Alexander-Arnold er i en klasse for seg selv med 2,8 nøkkelpasninger per kamp. Bare De Bruyne har flere nøkkelpasninger enn Alexander-Arnold i Premier League denne sesongen, og alle Liverpools tre backer er i topp 15 på denne statistikken. Det er altså ingen tvil om at Liverpools backer fort kan bli en avgjørende faktor i den store finalen på lørdag.

Selv om Liverpool ikke akkurat har en kraftspiss å sikte på når de slår innleggene sine scorer de fortsatt flust av mål på innlegg. Dette har mye å gjøre med kvaliteten på innleggene, som tallene over tyder på, men også at angrepsspillerne er veldig gode på å finne gode scoringsposisjoner foran motstandernes mål. Når Klopp i tillegg kan flytte opp sine ekstremt målfarlige midtstoppere, da lukter det mål.

Farlige på dødballer

Mye av det som blir nevnt over gjelder også på dødballer. Alexander-Arnold og Robertson har til sammen fem målgivende pasninger fra dødball, i tillegg til at de gode innleggene ofte styres av andre spillere i boksen eller lander i beina til en Liverpool-spiller etter en redning eller blokkering. Van Dijk, Matip og Konaté har 8 mål mellom dem i Premier League og Champions League denne sesongen, og med en god leveranse fra dødball blir det alltid farligheter med dem i boks. Å forsvare innlegg er også Real Madrids store svakhet, så det er ingen tvil om at dødballer kan bli en avgjørende faktor i finalen på lørdag. Mange husker nok også Liverpool sin scoring mot Real Madrid i Champions League-finalen i 2018, da Mané scoret etter en styring på corner fra Lovren.

Hva må Real Madrid gjøre for å slå Liverpool?

Selv om Liverpools styrker på mange måter passer godt med Real Madrids svakheter, er det ingen tvil om at Ancelotti og hans mannskap har en rekke ting ved sitt spill som kan straffe Liverpool. I fjorårets utgave av Champions League slo Real Madrid ut Liverpool av turneringen i kvartfinalen, så et Real Madrid-lag som er bedre enn det var i fjor burde kunne sparke fra seg mot de rødkledde fra Merseyside.

Det som fremstår som Real Madrids aller største våpen i møte med Liverpool er kontringsstyrken til Vinícius Júnior. Brasilianeren står med 21 mål og 20 assist i alle turneringer denne sesongen, og i semifinalen mot Manchester City fikk vi se hva han kan gjøre med bakrom å løpe i. På Etihad scoret han et av sesongens mål i Champions League etter at han løp 50 meter og satt ballen iskaldt forbi Ederson. I bakrommet bak Alexander-Arnold vil det bli et lignende rom, og dette er noe Real Madrid og Ancelotti garantert kommer til å være klar over. Du kan lese mer om denne spennende duellen litt senere i artikkelen.

Saken fortsetter under bildet

I STORFORM: Vinícius Jr. har levert 41 målpoeng i alle tuneringer denne sesongen, og brasilianeren blir trolig Real Madrid viktigste angrepsvåpen mot Liverpool.

Vinícius er ikke bare viktig foran motstanderens mål. Han er også lagets viktigste linjebrytende spiller, og mot Liverpools høye press blir Real Madrid avhengige av at brasilianeren kan bryte gjennom det første pressledet og dermed skape litt ubalanse hos Liverpool. Dette vil også gi forsvaret muligheten til å trekke seg ut og forsvare seg litt høyere i banen enn dersom de til stadighet blir «kvelt» av Liverpool sitt press. Mendy har også ferdighetene, rykket og fysikken til å gjøre nettopp dette, mens Valverde har dette som en av hans største styrker. Mot PSG beviste også Modric at han er strålende på nettopp denne linjebrytingen, noe som vil bli veldig viktig mot Liverpool.

For at Real Madrid skal vinne finalen på lørdag er de altså helt avhengige av å kunne spille seg ut av Liverpools press ved noen anledninger og unngå å bli fullstendig låst av på egen banehalvdel. Det gjør at de fantastiske offensive spillerne får muligheten til å utfolde seg. Kroos er betraktelig bedre i en kamp hvor Real Madrid dominerer og har mye ball, og det krever at laget klarer å få lenge perioder med ballbesittelse og spille seg ut av Liverpool sitt press.

Kroos kan også bli en viktig spiller når det kommer til Real Madrids kontringer. I fjorårets semifinale var han involvert i to av lagets scoringer, blant annet med en utrolig langpasning i bakrom til Vinícius. Det finnes knapt en bedre spiller i verden til å slå disse pasningene, og det er ingen tvil om at Kroos kommer til å se etter brasilianerens løp hver gang har mottar ballen rettvendt på egen banehalvdel.

De store duellene:

Vinícius Jr. mot Alexander-Arnold

En duell vi allerede har nevnt flere ganger i denne artikkelen er duellen mellom Vinícius Jr. og Trent Alexander-Arnold. Den engelske høyrebacken har vært en av Premier Leagues beste spillere denne sesongen, men det er ingen tvil om at hans største svakheter ligger i det defensive. Han er ofte feilposisjonert og blir avslørt på det når han møter de virkelig gode kantspillerne i verden. Dette er helt klart noe Vinícius ønsker å utnytte. På den andre siden har han blitt en av Liverpools aller viktigste offensive spillere, og han er definitivt verdens beste offensive back. Da blir spørsmålet: hvor mye kommer de til å begrense hverandre?

Hvor mye ekstra defensivt arbeid kommer Vinícius til å gjøre fordi det er nettopp Alexander-Arnold som spiller høyreback? Engelskmannen har en unik evne til å avgjøre kamper på egenhånd fra backposisjon, og Real Madrid kan ikke la være å ta høyde for innleggene hans. Vinícius er en svært lojal kant som jobber defensivt når det trengs, og faktisk er han ofte helt i toppen av lista over flest vellykkede taklinger i kamp etter kamp. Men man ønsker selvsagt ikke at en av verdens beste angrepsspillere denne sesongen hovedsakelig skal forsvare på egen banehalvdel.

Det samme dilemmaet gjelder Alexander-Arnold. Kommer høyrebacken til å holde litt igjen på de offensive løpene sine når han vet at det er nettopp Vinícius Jr. som spiller venstrekant? Stoler han nok på Konaté eller Matip til å løpe opp den brasilianske lynvingen, eller at de skal klare å stoppe han i en én-mot-én-duell? I det første oppgjøret mellom lagene i kvartfinalen i fjor scoret Real Madrid to ganger på grunn av Alexander-Arnold sin defensive posisjonering, og begge gangene var Vinícius involvert. Dette er en duell du bare må følge med på i finalen!

Saken fortsetter under bildet

VIKTIG DUELL: Duellen mellom Vinícius Jr. og Trent Alexander-Arnold kommer til å bli viktig i lørdagens finalle.

Díaz mot Carvajal

Kant mot back er en duell som går igjen i denne artikkelen, og det sier en del om kvaliteten på kantspilleren vi skal få se i aksjon i finalen. Før vi diskuterer duellen mellom Liverpools venstrekant Luis Díaz, spilleren som har vært en åpenbaring i vår, og Dani Carvajal, må vi sette et lite spørsmålstegn ved denne. Det er ikke 100% sikkert at det er Díaz som starter som venstrekant i finalen. Jota var svært god i høst og er mer enn ren spiss enn Mané, noe Klopp kan være interessert i å utnytte mot et Real Madrid-forsvar som sliter med å forsvare innlegg. Men med den formen Díaz har levert i vår er det vanskelig å se for seg at han blir benket i finalen.

Vi så hvor mye Carvajal slet mot Mbappé, Foden, Grealish og Ferran Torres tidligere i sesongen, og det er nok grunnen til at denne duellen blir så interessant. Den spanske høyrebacken har vunnet Champions League fire ganger, men i flere kamper denne sesongen har han sett ut som en skygge av seg selv. Han var ikke i nærheten av å være verken rask eller sterk nok til å håndtere Mbappé i Paris, og han har slitt med ukloke valg i forsvar hele sesongen. De siste månedene har han hevet seg betydelig, men det blir spennende å se om han klarer å opprettholde denne formen i møte med en av de beste formspillerne i verden.

Mendy mot Salah

En annen åpenbar duell som må trekkes frem er duellen mellom Ferland Mendy og Mohamed Salah. Selv om den egyptiske storscoreren har hatt en formdupp etter jul er det ingen tvil om at han er en av verdens aller beste spillere. 31 mål og 16 assist i alle turneringer sier sitt om den fantastiske sesongen Salah har levert. I finalen møter han likevel det som kanskje er verdens beste defensive venstreback, som garantert kommer til å gi han større problemer enn de aller fleste.

Mange mener at Mendy har vært et slags nødvendig onde i et Real Madrid-lag som ikke lenger hadde råd til backer som fusker defensivt. I Mendy har de funnet en back som har en helt vanvittig fysikk, er raskere enn de fleste kantspillere i verden og er svært smart defensivt. Franskmannen er nok en av de aller tøffeste backene å slå i én-mot-én-duell, og han gjør svært sjeldent feil i møte med de beste kantspillerne i verden. Dette blir en fantastisk duell å følge med på!

Courtois mot Alisson

I finalen får vi se to av de aller beste målvaktene i verden i aksjon, og det kan fort bli en av dem som avgjør hvilken vei resultatet går. Begge lag skaper flust av sjanser, så det kommer til å bli viktig for begge keepere å levere en stor kamp for å stikke av med seieren i Champions League. Benzema og Salah er blant spillerne som har scoret flest mål i Europa denne sesongen, mens både Vinícius og Mané har bidratt med viktige mål gjennom hele sesongen. Dermed kan det fort bli den målvakten som gjør flest avgjørende redninger som kan bestemme utfallet i denne finalen.

Saken fortsetter under bildet

VERDENS BESTE?: Thibaut Courtois har levert en spektakulær sesong i Champions League, og han kommer trolig til å spille en viktig rolle også i finalen.

Legg inn en kommentar