Kristian Schoutes spesialer

Et stort tap

(Kommentar): Etter søndagens kamp ble det bekreftet at Real Madrid skal være uten Fede Valverde i en drøy måned. Det kan være mer ødeleggende enn du kanskje tror.

Søndagens ydmykende tap mot Valencia var tungt å svelge for mange Real Madrid-supportere, spesielt med tanke på måten det skjedde. Men verst av alt ved den kampen er nok at Fede Valverde pådro seg en skade som trolig holder han ute av spill i over en måned. Du skal lese mer om selve skaden i vår skadeoppdatering her.

En måned ute med skade virker kanskje ikke så lenge når man ser sesongen i sin helhet, men med tanke på hvor mange viktige kamper som skal spilles de neste ukene, kan det være sesongavgjørende for Real Madrid. Uruguayaneren kommer trolig til å miste alle de resterende kampene i gruppespillet av Champions League, hvor Real Madrid antakeligvis må vinne alle sammen for å avansere til sluttspillet.

Også i LaLiga kan Fede sin skade ha store konsekvenser for Real Madrid. I løpet av en måneds tid skal Zidanes mannskap møte Villarreal, Sevilla og Atlético Madrid. Det vil si at stort sett alle de kampene Valverde ikke kan spille, er mulig sesongavgjørende kamper. Dersom Real Madrid taper mot Atlético, kan det fort være avgjørende når poengene skal telles opp i mai. Real Madrids avansement i Champions League henger også i en tynn tråd, til tross for den viktige seieren mot Inter forrige uke. Altså kunne nok ikke Valverde sin skade ha kommet på et verre tidspunkt.

(Saken fortsetter under bildet)

IS I BLODÅRENE: Federico Valverde var iskald da han ble spilt gjennom etter fem minutter og satte ballen i motsatt kryss.

Øyeblikket i bildet over er en av hovedårsakene til at tapet av Valverde kan bli et stort problem for Zidane. Uruguayaneren står nemlig med tre mål på åtte kamper i LaLiga, og han har dermed bare Karim Benzema foran seg på den interne toppscorerlisten i Real Madrid. Selv om det ikke er Valverde sin hovedoppgave å score mål, det er andre spillere som må ta mer ansvar fremover i banen, så har han scoret viktige mål i avgjørende øyeblikk så langt denne sesongen.

Han scoret blant annet åpningsmålet i de tøffe borteoppgjørene mot både Real Betis og Barcelona, og mange vil faktisk gå så langt som å si at Fede har vært blant Real Madrids aller viktigste offensive spillere denne sesongen. Også mot Shakthar holdt Valverde på å bli avgjørende da han scoret 3-3-målet på overtid, men det ble i etterkant avblåst for offside på Vinícius. Det er altså disse målene fra midtbanen, som ofte har vært ekstremt viktige, Zidane må prøve å erstatte i de avgjørende kampene fremover.

Men det er ikke bare målene Real Madrid mister når Fede Valverde ikke er på banen. Han har også en løpskraft som få spillere i verden kan matche, med et tempo som gjør at han ofte kan gå forbi flere ledd når han går på et løp. Dette har vært viktig for Real Madrid, ikke bare på kontringer, men også når de skal bryte ned lag som ligger dypt. Å ha en spiller som ikke er redd for å ta med seg ballen fremover, utfordre og gå forbi en spiller eller to, er enormt viktig når man skal bryte ned slike lag. Det så man spesielt mot Borussia Mönchengladbach, da Real Madrid skapte en rekke sjanser ved at Valverde kom til gode innleggsmuligheter etter å ha satt på turboen. Lagets første scoring i den kampen kom etter en slik situasjon.

(Saken fortsetter under bildet)

KRIGER: Federico Valverde i duell med Huesca-spillere.

Den farten og løpskraften Valverde tilfører er også viktig å ha for laget bakover på banen. Som Courtois sa etter søndagens kamp; «vi presser høyere, og da blir det rom bak oss». Valverde er den spilleren som aldri fusker på returløp, uansett hvor mange Real Madrid-spillere som står igjen i angrep etter å ha mistet ball. Den viljen Fede viser til å få tilbake ballen, takle og vinne hver duell, Garra Charrúa som det ofte kalles i Uruguay, har vært svært verdifullt for et Real Madrid-lag som til stadighet virker mer og mer sårbare på kontringer i mot.

Med Valverde ute i en drøy måned mister Real Madrid en av sine aller beste spillere i en periode som kan være helt sesongavgjørende. Selv om kun Karim Benzema ligger foran Valverde på gjennomsnittlig kamprangering hos tallknuserne denne sesongen, så er de fleste Real Madrid-supportere i enighet om at Fede og Courtois har vært lagets beste spillere. Nå mister altså Zidane en av sine viktigste spillere i en måned med tre toppoppgjør i LaLiga og hvor avansement i Champions League vil bli tøffere enn forventet.

Federico Valverde sin skade kan altså vise seg å være langt mer ødeleggende enn man kanskje skulle tro.

Legg inn en kommentar