Kristian Schoutes spesialer

Er Marcelo fortatt god nok?

(Kommentar): Forrige uke tapte Real Madrid mot både Cádiz og Shakthar på hjemmebane, og Marcelo har i etterkant fått mye kritikk. Er brasilianeren fortsatt god nok for Real Madrid?

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 28. oktober)

Forrige onsdag tapte Real Madrid på hjemmebane mot Shakthar Donetsk, og prestasjonen var langt verre enn det 2-3-resultatet tilsier. Selv om det var mange hendelser, spillere og taktiske valg som er kritikkverdige etter den kampen, var det spesielt én ting som sto frem i sosiale medier – Marcelo sitt returløp på Shakthars annullerte scoring i andre omgang.

Real Madrid får en kontring imot og Marlos stormer forbi en joggende Marcelo som ikke er i nærheten av å følge løpet. Shakthars kaptein setter ballen enkelt i det åpne målet etter flott forarbeid av Tetê, men målet blir annullert for offside på Marlos. Marcelos returløp fikk mange til å reagere på sosiale medier, og i denne artikkelen skal jeg se nærmere på hvorfor Marcelo kanskje ikke er god nok for Real Madrid lenger.

(Saken fortsetter under bildet)

Marcelo mot Shakthar
I TRØBBEL: Marcelo slet stort mot Shakthar Donetsk og den svært hurtige kanten, Tetê.

Tallenes tale

For å forenkle det hele litt, skal vi ta en titt på hva tallene sier om Marcelo sine prestasjoner de siste årene. Forrige sesong tapte Real Madrid kun tre kamper gjennom hele sesongen i LaLiga, og felles for de tre tapene er at Marcelo startet alle sammen. Han var allikevel langt bedre i Champions League, hvor han vant to av de tre kampene han startet. Den tredje kampen fra start var 2-2-kampen mot PSG, hvor han imponerte stort. Det må allikevel sies at han også startet begge kampene mot Galatasaray, noe som selvsagt hjelper med å pynte på statistikken.

Som en direkte sammenligning kan vi se på hans konkurrent, Ferland Mendy. Den franske backen startet 19 kamper i LaLiga forrige sesong, hvorav Real Madrid ikke tapte én eneste. Fem ganger endte oppgjørene uavgjort med Mendy på banen, men det er verdt å nevne at uavgjortresultatene kom mot Barcelona, Villarreal, Real Betis, Athletic Club og Leganés. Stort sett tøff motstand altså. I Champions League var Mendy allikevel involvert i flere tap enn i LaLiga. Faktisk tapte Real Madrid tre av de fire kampene franskmannen startet. Dette krever også litt kontekst, ettersom de tre tapene var mot Manchester City (x2) og PSG.

Dersom man kun ser på hva tallene og statistikken sier, vinner Real Madrid flere kamper med Mendy på banen enn det de gjør med Marcelo på banen – i hvert fall i LaLiga. Det er klart at defensiv stabilitet ikke alltid er det aller viktigste, lag må også score mål, men Real Madrid har ikke lenger den offensive slagkraften som de hadde for et par sesonger siden. Selv om dette ikke er en artikkel som sammenligner Mendy og Marcelo, så er det allikevel relevant å stille dem opp mot hverandre for å vise at Real Madrid oftere taper mot dårligere motstand med Marcelo på banen.

(Saken fortsetter under bildet)

SOLID: Real Madrid har enda ikke tapt en kamp i LaLiga med Mendy fra start, og han har blitt førstevalg på venstreback.

«Motorvei langs Real Madrids venstreside»

At det er rom bak Marcelo på Real Madrids venstreside er derimot ikke noe nytt. Selv om Los Blancos vant Champions League fire ganger på fem sesonger mellom 2014 og 2019, var det alltid én måte motstanderne kunne straffe Real Madrid på, og det var nemlig i rommet bak den brasilianske venstrebacken. Mange husker sikkert øyeblikket fra Champions League-semifinalen i 2019, da Marcelo løp ut for å hente ballen etter at den gikk utover Bayerns dødlinje. Omtrent før backen oppfattet hva som hadde skjedd, lå ballen i Real Madrid-buret i motsatt ende etter at Kimmich fikk hele Real Madrids venstreside å boltre seg i. Dette har altså vært et problem i mange sesonger, men Real Madrid kom ofte unna med det. Hva er da årsaken til at de tilsynelatende ikke kommer unna med det nå lenger?

Verdien av en offensiv Marcelo

En av de viktigste grunnene til at Real Madrid ofte kom unna med å la Marcelo storme fremover og tenke mindre på det defensive var at laget fikk så mye igjen for å ha ham der fremme. Selv om Real Madrid ble sårbare på kontringer i rommet bak Marcelo, bidro han såpass mye fremover på banen at det gjorde opp for det. Brasilianeren var faktisk til tider blant lagets viktigste offensive spillere med sine driblinger og innlegg. I tillegg klarte Real Madrid som regel å avslutte angrepene sine på en bedre måte enn de gjør nå, mye på grunn av Cristiano Ronaldo. Innlegg mot Ronaldo var ikke bare en effektiv måte å score mål på, men også en god måte å avslutte angrep på. Portugiseren vant stort sett alltid i luften. Det er ikke en egenskap Benzema har i like stor grad. Dermed ble det færre kontringer imot og flere mål som et resultat av Marcelos offensive bidrag med Cristiano Ronaldo i boksen enn det gjør nå.

Færre mål – både fremover og bakover

Etter at Ronaldo dro fra Real Madrid, har laget til tider slitt med å score mål i samme grad som de gjorde tidligere. Dette er selvsagt naturlig når laget mistet en av tidenes aller beste målscorere, men det har allikevel ført til en ny taktisk tilnærming fra Zidane sin side. Hvis Real Madrid scorer mindre, må de også passe på å slippe inn mindre. Under Lopetegui slapp laget fortsatt inn mange mål, men de klarte ikke å score som de hadde gjort tidligere. Under Zidanes andre periode i klubben har han tettet igjen bakover, mye på grunn av Mendy-kjøpet og Ramos, Casemiro, Courtois og Varane sine renessanser. Ettersom Real Madrid må slippe inn færre mål for å gjøre opp for de manglende målene fremover, passer Marcelo ikke like godt inn som det han gjorde tidligere.

(Saken fortsetter under bildet)

RADARPARET: Cristiano Ronaldo og Marcelo spilte sammen i ni år i Real Madrid.

En tregere Ramos

En annen grunn til at Real Madrid ofte kom unna med å ha en veldig offensiv Marcelo på venstreback tidligere, var at Sergio Ramos var rask nok til å demme opp for eventuelle kontringer. Nå var det Éder Militão som spilte ved siden av Marcelo mot Shakthar, spilleren som leverte en enda dårligere kamp enn sin landsmann, men som regel er det Ramos som spiller der. Kapteinen la seg ofte ganske langt ut mot venstresiden når Real Madrid hadde ball, noe han fortsatt gjør, og han hadde derfor mulighet til å hindre kontringene umiddelbart. Nå er ikke lenger Ramos like rask som han var for fem år siden, og Real Madrid har derfor blitt enda mer utsatt på kontringer enn tidligere sesonger. At Mendy oftere står riktig plassert defensivt enn Marcelo gjør at Ramos kan gjøre det han er best på, nemlig å bryte foran angrepsspillere og sette inn en takling, fremfor å måtte ut i løpsduell mot raske vinger.

Er Marcelo fortsatt god nok?

Først og fremst må jeg si at Marcelo er én av mine favorittspillere gjennom tidene, og det å skrive denne artikkelen satt derfor veldig langt inne. Backen har vært en av nøkkelspillerne i en av de mest suksessfulle æraene i klubbens historie, og han er helt oppe blant de beste venstrebackene gjennom tidene. Hans «standing» hos meg kommer aldri til å endre seg, og han kommer for alltid til å bli sett på som en av de aller største i klubbens moderne historie. Men Marcelo er ikke lenger den spilleren han var for fem år siden, og Real Madrid er ikke lenger det laget de var for fem år siden. Det blir lenger og lenger mellom de strålende Marcelo-prestasjonene, og svakhetene hans blir oftere og oftere avslørt.

Selv om Marcelo langt ifra var den eneste grunnen til at Real Madrid tapte mot Cádiz og Shakthar, er det ikke lenger tilfeldig at Los Blancos taper med brasilianeren på banen. Med færre mål fremover på banen har Zidane måtte kompensere for dette med å slippe inn færre mål, og dermed ble en langt mer solid konkurrent hentet inn. Det er bare det at Mendy ikke lenger er enn konkurrent, han har blitt det soleklare førstevalget. Og det er Marcelo som har blitt rammet hardest av Real Madrids nye taktiske tilnærming.

Det er klart at Marcelo fortsatt har sine øyeblikk. Han er fortsatt en av verdens aller mest begavede fotballspillere, og han kommer aldri til å bli kjedelig å se på. Mange tenker sikkert på hvor god kan var mot PSG på Santiago Bernabéu forrige sesong, og den vanvittige taklingen på Messi i El Clásico. Men når man tenker på at Sergio Reguilón for tiden imponerer i England for Spurs, lurer man litt hva Real Madrid må gi slipp på for å beholde Marcelo.

(Saken fortsetter under bildet)

Sergio Ramos & Marcelo
TO PÅ RAD: Sergio Ramos og Marcelo viser frem Champions League-trofeet etter å ha blitt det første laget som har klart å forsvare en Champions League-tittel.

Men så man heller ikke undervurdere hvor viktig Marcelo er som leder i garderoben og på banen. Selv om Ramos alltid er sjefen, general og hærføreren, har han alltid med seg Marcelo på sin side. De siste gangene Real Madrid vant Champions League sto Marcelo sammen med sin kaptein på toppen av Kybele-statuen i fontenen på Plaza de Cibeles. Det er ikke tilfeldig at Marcelo står der sammen med Ramos, og det sier litt om brasilianeren sin stilling i Real Madrid. Og bare på det grunnlag er det verdifullt å ha Marcelo i troppen.

De siste sesongene, og spesielt etter forrige ukes fadeser mot Cádiz og Shakthar, sitter jeg likevel igjen med følelsen av at det kan være best å gi seg mens leken er god. Uansett hvor langt inne det må sitte.

Legg inn en kommentar