Shayan Jalilians spesialer

Er det smart av Real Madrid å hente tilbake Ødegaard?

Når undertegnede la seg for å sove i går, var det ingenting som tydet på at en «bombe» var i ferd med å bli sluppet. Etter litt i underkant av åtte timer søvn, og en rask tur på kjøkkenet for å få i seg litt næring, var det på tide å sjekke Twitter.

BOOOM!

Ene store spanske avisen etter den andre; Martin Ødegaard er på vei tilbake til Madrid.

Den norske juvelen har hatt en varierende debutsesong i Real Sociedad. Det første halvåret av sesongen var han helt fantastisk, og blant de beste midtbanespillerne i LaLiga. Etter nyttår har dessverre hans prestasjoner falt i takt med resten av laget, som har slitt med å levere på det nivået de har inne. Han har i tillegg slitt med en kneskade, og det virker som at han ganske lenge nå har spilt med smerter og ubehag.

I utgangspunktet skulle Martin Ødegaard ta fatt på en ny sesong i idylliske Baskerland. Real Madrid og Real Sociedad hadde en muntlig avtale sommeren 2019, som tilsa at lånet offisielt sett ville være på ett år, men at den kunne forlenges med ytterligere ett år, dersom klubbene og spillerne mente at det ville være det beste for Ødegaard. Derfor kom disse nyhetene i dag som en stor overraskelse. Real Madrid er altså i ferd med å bryte den muntlige avtalen for å bringe drammenseren hjem.

Det er bred enighet i de spanske mediene om at det er Zinedine Zidane som har pushet for å få Ødegaard tilbake til Madrid. Franskmannen har ikke mulighet til å hente inn forsterkninger eksternt på grunn av dagens korona-situasjon. Han har stor tro på 21-åringens ferdigheter, og mener at han har kvaliteter som kan heve laget, spesielt etter City-tapet. Siden han er Real Madrid-eiendom vil dette også bli gratis for klubben, noe som gjør ting enklere økonomisk sett.

Det store spørsmålet her er bare hva som er best for utviklingen til Martin Ødegaard. Det er et vanskelig spørsmål, og noe det ikke finnes fasit på før man har sett resultatet. I Real Sociedad ville han gått løs på en ny sesong, som en av de viktigste brikkene i et lag som også skal ut i Europa. Han har en enorm standing i Baskerland, og mye av det offensive spillet går gjennom han.

Men.

Et år i Real Madrid, er som fem år andre steder, er det mange tidligere Real Madrid-spillere som har sagt. Det finnes flere ting som tilsier at Ødegaard gjør lurt i å komme tilbake til den spanske hovedstaden:

  • Zinedine Zidane veksler ofte mellom en treer og firer på midtbanen. To spillere som er bankers på laget er Toni Kroos og Casemiro, men hvis vi ser bort fra de, så er det store muligheter for spilletid. Luka Modric går trolig inn i sin siste sesong i klubben, og med tanke på hans alder så må han uansett brukes med kløkt. Fede Valverde har vært mye av og på etter korona-pausen, og det samme gjelder Isco også. James Rodriguez på sin side er fullstendig ute i kulden, og har ingen fremtid i den spanske hovedstaden. Ødegaard vil være en utfordrer her.
  • Komprimert sesong. 20/21-sesongen vil ikke bli en vanlig sesong. Om en drøy måned kommer sesongen til å sparkes i gang. Det skal spilles 38 serierunder, og i tillegg vil Copa del Rey og Champions League bli spilt. Neste sommer er det også EM, noe som betyr at spillerne også skal ha en ferie. Sesongen vil altså bli komprimert, og det åpner for mer rotering på laget, enn det kanskje ellers ville blitt.

 

  • Zinedine Zidanes personlige ønske. Den franske treneren er den som skal ha fått dette til å skje. De kjenner hverandre godt fra tiden i Castilla, og Ødegaard har skrytt mye av trenerlegenden. Når Zidane selv er den som presser på for å få han hjem, så gjør han det neppe uten grunn. Det ligger en plan bak det, og Ødegaard må ha fått en del beskjeder som har gjort at han har blitt positiv til en retur.

 

  • Tøff i skallen. Martin Ødegaard har vokst mye som person og fotballspiller de siste årene. Han er ikke i like stor grad den beskjedne og stille typen han var, når han var yngre. 21-åringen tar mer plass på banen, har blitt mer verbal, og er i tillegg en tvers gjennom profesjonell type som bør takle de kravene som kommer med det å spille i Real Madrid.

 

Det er uten tvil mye som tilsier at Ødegaards retur til Madrid kan gå bra, men som med enhver signering, er det også flere spørsmålstegn rundt 21-åringen, som er verdt å ta en titt på.

  • Svake prestasjoner i 2020. Playmakeren fra Drammen slet med å levere på det nivået alle vet han har inne, i det siste halvåret av sesongen. På 20 kamper i LaLiga etter nyttår, ble det kun et fattig målpoeng på unggutten. Det er ikke godt nok, og der må han heve seg for å kunne forsvare en plass på Real Madrid.

 

  • Skaden. Det ble etter hvert kjent at Ødegaard har slitt med en kneskade, og at han i ganske lang tid hadde spilt kamper med smerter og ubehag. Dette er ikke mitt fagfelt, men det høres ikke bra ut, til tross for at «jumper’s knee» skal være en vanlig skade hos idrettsutøvere. Uansett er dette noe klubben må se nærmere på, slik at det ikke hindrer hans utvikling.

 

  • I Madrid vil han ikke få en fast plass på laget. Det ville han fått i Real Sociedad, hos et lag som skal ut i Europa å kjempe om seire. Det er ikke til å stikke under en stol at fast spilletid er bra for unge spilleres utvikling.

Dette er undertegnedes umiddelbare tanker vedrørende Ødegaards mulige retur. Det flere ting som tilsier at dette vil være bra både for klubben og for han selv, men som alltid er det også flere punkter som gir grunn til skepsis.

Svaret på alle disse spørsmålene vil man få etter hvert, men det er utvilsomt historiske og spennende dager som nærmer seg.

Dette vil også gi supporterklubben en enorm løft, og bidra til økt interesse for Real Madrid og spansk fotball i Norge.

Legg inn en kommentar