Thomas Landrøs spesialer

Den trofaste portugiser

Les historien om mannen som ble værende – Ricardo Carvalho.

Et spørsmål som både Madridistas verden over og generelle fotballfans sitter med etter sommeren er hvorfor Ricardo Alberto Silveira de Carvalho valgte å bli værende i Real Madrid. Forrige sesong var en gedigen skuffelse for Carvalho som var ute med skade store deler av sesongen. Han avsluttet 2011/12-sesongen med kun 11 kamper, hvorav 10 av disse var fra start.

Men la oss skru tiden tilbake til 2004. Tilbake til da Ricardo Carvalho var en av verdens beste midtstoppere, og hadde for litt over et halvt år tidligere banket Monaco 3-0 i Champions League-finalen på Veltins-Arena i Gelsenkirchen. Porto kjempet seg til seier i verdens mest prestisjetunge klubbturnering. Hjernen bak det hele? José Mourinho. Ved siden av kaptein og Porto-legende Jorge Costa kriget Carvalho seg til Champions League-triumf. Årene før hadde Cavalho utgjort et fryktet midtstopperpar med Jorge Andrade, men da sistnevnte dro til Deportivo La Coruña i 2002 ble Costa ny makker – unge Carvalho var fast.

En fantastisk sesong for Portugal som fotballnasjon, skulle de avslutte sesongen som verter for Europamesterskapet. Portugal kom seg helt til finalen etter å ha slått ut blant annet England og Nederland. Gjenforent med stoppermakker Jorge Andrade, klarte dog ikke Portugal å hamle opp med Hellas, og tapte overraskende 0-1.

Ricardo Carvalho fikk på slutten av året plass på årets lag kåret av UEFA. Der havnet han i tospann med AC Milan-legenden og italieneren Alessandro Nesta.

– Bli med meg, Ricardo!

Under José Mourinhos ledelse hadde Ricardo Carvalho utviklet seg til en av verdens beste stoppere og fått oppleve både storeslem hjemme i Portugal, UEFA Cup-triumf i 2003 og Champions League-pokal i 2004. Da Mourinho tok jobben som Chelseas nye manager det samme året som CL-triumfen, ble Carvalho med. Roman Abramovich måtte punge ut med hele €30 millioner for Carvalho, men pengene viste seg å være på langt nær kastet bort. Allerede den første sesongen i Premier League storspilte den portugisiske midtstopperen sammen med John Terry, og Chelsea kunne til slutt feire sitt første ligagull på 50 år.

Selv med bare 1.83 meter på strømpelesten, var nok mange skeptiske til om han kunne lykkes i en så fysisk tøff liga som Premier League. Etter å ha fått juling i England, måtte han i 2005 oprerere skulderen som til stadighet hoppet ut av ledd. Her er Carvalhos egne ord:

– Spillerne som vokser fremi England er annerledes. De er tøff, sterk… Mitt første år var vanskelig fordi jeg ville ha ballen, jeg ville spille og tempoet her er ubeskrivelig. Spillerne er psykisk sterke, og du må venne deg til å få juling. (…) Kroppen min var ikke bygget for å være en normal midtstopper i England, men jeg liker å spille tøft og takle. Jeg elsker å gjøre gale taklinger – jeg liker å skli på gresset.

Ricardo Carvalho kompenserte høyden med spenst, timing og evne til å lese spillet.

Desperat etter gjenforening

Da José Mourinho forlot Chelsea i midten av september 2007, var Carvalho for første gang uten sin lærer, venn og manager siden 2002. Men han viste at han slettes ikke trengte ‘The Special One’ på sidelinjen, og fortsatte den gode formen gjennom 2007/08-sesongen.

Hans gode prestasjoner i England åpnet øynene hos Real Madrid, og i april 2008 publiserte The Telegraph en artikkel hvor en kilde innad i Los Blacos uttalte følgende:

– Vi har aldri hatt en sjans til å få Carvalho på grunn av hans forhold med Mourinho. Nå som han (Mourinno, red.anm) har forlatt Chelsea, føler vi at det er muligheter.

Det ble dog aldri en overgang til den spanske hovedstaden, og Carvalho skulle få en skuffende tid i møte. Da Luiz Felipe Scolari ble sparket tok Guus Hiddink over. Med Chelsea-legenden John Terry som midtstopper, var det i praksis bare en stopperplass å kjempe om. Hiddink valgte å gi den til brasilianeren Alex, og Carvalho ble henvist til benken. 2008/09-sesongen fikk han kun 18 kamper for Chelsea.

José Mourinho var nå blitt ny manager i Inter Milan, og Ricardo Carvalho var desperat etter å komme gjøre Giuseppe Meazza til sin nye hjemmebane. Ifølge han selv hadde han hatt fire fantastiske sesonger i klubben, men at den siste (2008/09) var frustrerende. Det ble dog ingen overgang til Carvalho, og han måtte ta til takke med nok en sesong på Stamford Bridge. Ansettelsen av Carlo Ancelotti gjorde det til et godt år for Carvalho, som også fikk plassen på laget tilbake.

Selv om Ricardo Carvalho innkasserte sin tredje Premier League-tittel med Chelsea den sesongen, kunne han ikke få José Mourinho av tankene. På den tiden hadde Mourinho akkurat ledet Inter Milan til seier i Champions League og var på vei til Real Madrid. Om ryktene om at de to skulle bli gjenforent i historiens største klubb skal angivelig Carvalho sagt følgende:

– Dersom det er en mulighet for å signere for Real Madrid, ville jeg dratt dit med en gang – selv om jeg må svømme eller løpe!

Tilbake under Mourinhos vinger

10. august 2010 ble det bekreftet at Ricardo Carvalho hadde signert en toårskontrakt med Real Madrid. Mannen som ble beskrevet som Mourinhos forlengede arm ute på banen, var endelig tilbake under «The Special Ones» vinger. Ricardo Carvalho ble en del av Real Madrids forsvar, et solid sådan. Med verdens beste keeper som bakerste mann, Sergio Ramos på høyreback, Pepe som midtstopper og Marcelo som venstreback hadde Real Madrid er forsvar enhver angriper i Spania og Europa fryktet.

I den første hjemmekampen på Estadio Santiago Bernabéu i 2010/11-sesongen var Osasuna på besøk. Carvalho så sitt snitt til å begynne tilbakebetalingen av de vel €8 millionene Real Madrid hadde betalt for han da han satte inne kampens eneste mål, og hjemmelaget vant 1-0. Den første sesongen i den spanske hovedstaden fikk Ricardo Carvalho hele 48 kamper og hjalp til med rutine og trygghet.

Forrige sesong derimot, 2011/12-sesongen, fikk man tegn på at karrieren på øverste nivå var på vei mot slutten for den trofaste portugiseren. En rekke skader gjorde sesongen til en gedigen skuffelse. I Carvalhos skadefravær flyttet José Mourinho Sergio Ramos inn i midtforsvaret. Ramos svarte med å vise seg som en av verdens beste midtstoppere, og gjorde det umulig for Carvalho å spille seg inn på laget de få gangene han var skadefri. Ikke nok med det hentet Florentino Pérez det franske stortalentet Raphaël Varane. Selv om han bare var 18 år viste Varane enorm ro, rutine og ikke minst ferdigheter. Raúl Albiol må vi heller ikke glemme. En yngre spiller enn Carvalho som tar til takke med det han får, og aksepterer rollen han har i laget.

En karriere på hell?

Før sommeren fikk manager José Mourinho spørsmål om Ricardo Carvalho var en del av planene hans den neste sesongen. Mourinho sa da noe som at «dersom ikke Carvalho finner seg en annen klubb, er det nok slutten for hans karriere». Han mente Carvalho var altfor god til å sitte på benken eller tribunen for Real Madrid.

Men selv om Carvalho ikke holdt Real Madrids-nivå, var det alltids andre klubber som var interesserte i hans rutine og erfaring. Ryktene og spekulasjonene begynte å spinne. Anzhi Makhachkala, Galatasaray, Porto og en haug med klubber i Qatar skulle ifølge avisene være lystne. Støvet la seg, og da Real Madrid dro på turné til USA i sesongoppkjøringen, trente Carvalho med FC Porto. At han ikke hadde noe fremtid i Real Madrids tropp var åpenbart, men han ble på ingen måte frosset ut av Mourinho som skulle gitt ham et valg: Bli her, men ikke regn med å få spilletid eller skift klubb. Et godt tegn som bare underbygde hva man trodde var da Carvalho byttet draknummer fra 2 til 16.

I midtsommeren eksploderte det plutselig en haug med rykter om at han var millimetere fra å gå til Queens Park Rangers – laget som strør om seg med penger de ikke har fra Premier League. En overgang tilbake til Premier League ble det ingenting av, og til manges overraskelse valgte Ricardo Carvalho å bli værende i Real Madrid. Som Mourinho sa tidligere betø dette at hans karriere som toppspiller er over. Kontrakten går ut neste sommer, og det kan se ut til at Carvalho ønsker å fullføre den. I det siste har han også vært frem og tilbake på trening med A-troppen, Castilla og Real Madrid C.

En kan si mye rart om Ricardo Carvalho, men at han er trofast, lojal og en fantastisk fotballspiller er det ingen tvil om. Vi er vitne til et unikt familieforhold mellom ham og Mourinho. En ledertype med en enorm rutine, erfaring og respekt. Og hvem vet, kanskje han neste sommer legger opp som spiller og blir en del av José Mourinhos trenerteam?

Skrevet av Thomas Landrø. 

Legg inn en kommentar