Shayan Jalilians spesialer

Den største av de alle: Iker Casillas

Nærmest alle har sittet på skolebenken en gang i livet, og vi som elsker fotball har utallige ganger heller vært dypt inne i dagdrømmene om å en dag kunne bli profesjonelle fotballspillere, enn å følge med på selve undervisningen i timen. Dessverre har drømmen aldri gått i oppfyllelse for de fleste av oss, men for en 16-åring ved navn Iker Casillas skulle den store guttedrømmen gå i oppfyllelse når han i september 1997 ble bedt om å gå ut av klasserommet for å snakke med en person.

– Jeg husker det øyeblikket veldig godt. Det føltes som om jeg hadde vunnet i lotto. Jeg var bare 16 år og hadde undervisning når jeg ble bedt om å gå ut av klasserommet for å snakke med en fyr. Før jeg ante noe mer hadde jeg pakket sakene mine og var på vei til flyplassen. Jeg skulle være med Real Madrid-troppen til Norge der Rosenborg var motstander, har Iker Casillas tidligere sagt om den dagen han ble tatt ut av klasserommet.

Dette ble for Iker Casillas, kanskje den største spanjolen i Real Madrid-historien, starten på noe stort. Casillas ble registrert i Real Madrid-akademiet når han var ni år, og takket være hardt arbeid og dedikasjon over lang tid ble han på den tiden han ble kalt opp til A-lagstroppen regnet som en av de mest talentfulle spillerne i akademiet.

Han spilte riktignok ikke mot Rosenborg, men det var likevel starten på noe stort, noe han aldri hadde sett for seg. To år senere, i 1999, ble han permanent hentet opp til A-stallen, og 12.september 1999 fikk han sin LaLiga-debut. Tre dager senere ble han den yngste spilleren gjennom tidene til å spille i Champions League, i en alder av 18 år og 177 dager, og det i en klubb som Real Madrid!

Europa begynte for alvor å legge merke til det enorme talentet som bodde i målvakten, men det som var mest imponerende var hvor rolig og moden han var for alderen. Uansett hvor han snudde og vendte seg i garderoben satt det stjernespillere på rekke og rad rundt han, men til tross for det var han fullstendig klar over egne ferdigheter, og hadde en ydmykhet som gjorde at han raskt ble respektert av de andre spillerne i troppen. Det gikk nå så fort fremover for Iker Casillas, at det nærmest ikke var til å tro.

I sin første fulle sesong i klubben, som var i 1999/2000-sesongen, tok Real Madrid seg til Champions League-finalen, der Valencia ble beseiret 3-0. Iker Casillas ble den yngste spilleren noensinne til å spille i, og vinne, en Champions League-finale. Hvis det enda var noe tvil rundt det at en så ung målvakt fikk stå for Real Madrid, var all tvilen nå feid til side. Han hadde vist at han var klar for oppgaven.

Vi stopper litt opp her, Iker Casillas, enda ikke 20 år, har vunnet Champions League, har fått sin landslagsdebut for Spania mot Sverige. Alt er vel rosenrødt nå og kommer bare til å gå en vei? Neida, motgangen, den skulle også komme. Men som det kjente ordtaket sier; Det er alltid et lys i enden av tunnelen.

Vicente del Bosque, var treneren som hadde gitt Iker Casillas sin Real Madrid-debut, og som hadde vist full tiltro til spanjolen. Likevel ble han nødt til å benke unggutten midtveis i 2001-2002-sesongen etter en del svake prestasjoner. Det var ikke Iker Casillas særlig glad for, og nå begynte en del store personligheter i Spania på den tiden og tvile på om unggutten virkelig var så god som alle skulle ha det til. Han begynte å vise tegn på svakhet i prestasjonene sine, men etter å uttrykt sin misnøye med manglende spilletid på feil måte, begynte også folk å tvile på om han virkelig var så moden som alle skulle ha det til.

Det er likevel sånn da dere, at skjebnen kan både være fin og trist. For Iker Casillas viste skjebnen seg å være noe bedre enn han noensinne kunne forestille seg.

Real Madrid tok seg til Champions League-finalen der Bayer Leverkusen var motstander i 2002. I kvartfinalene og semifinalene mot Bayern Munchen og Barcelona hadde del Bosque valgt å gå for den 30 år gamle Cesar Sanchez. Iker Casillas var fortvilet og skjønte ikke hvordan han kunne starte en Champions League-finale som 19-åring, men bli benket to år senere i en alder av 21 år. Men så var det det med skjebnen da, i det 68.minuttet, på resultatet 1-0 til Real Madrid ble Sanchez skadet og måtte ut av kampen, hvem kom inn som innbytter? Iker Casillas. San Iker Casillas som var skjøvet ut i kulden av del Bosque i oppbygningen til finalen.

Tyskerne presset på for en utlikning, men den kom aldri. Iker Casillas vartet opp med den ene redningen etter den andre, og på ingen som helst måte skulle unggutten som hadde vært i klubben siden han var ni år, la Champions League-triumfen glippe. Han viste sine fantastiske ferdigheter, og i en kamp Real Madrid til slutt vant, sto han nå med to CL-titler i en alder av 21 år. Det er skjebnen dere. Han ble hyllet overalt han gikk i de påfølgende dagene, og alle var i ekstase over at 21-åringen hadde klart å snu situasjonen sin i klubben til noe positivt. Allerede da begynte han å nærme seg legendestatus i den spanske hovedstaden.

Iker Casillas
GRÅTENDE: Iker Casillas slukes av tårene etter å ha blitt byttet inn og blitt avgjørende i Real Madrids 9. Champions League-tittel mot Bayer Leverkusen i 2002.

Men det stopper ikke der, samme sommer skulle Spania spille VM, der Santiago Canizares var førstevalg. Hva skjedde? Han skadet seg før mesterskapet, hvem kom inn? Iker Casillas.

Turneringen gikk som så for Spania, men Casillas ble utpekt som et av lagets beste spillere, og den landslagsplassen ga han aldri fra seg igjen. Alt dette skjedde på kun tre år som profesjonell fotballspiller. Det var ingen tvil om hvor langt Iker Casillas ville nå, og allerede i ung alder var han en av de høyest elskede blant de trofaste Real Madrid-supporterne. Han var en av våre egne.

Det du har lest til nå er bare hvordan alt startet for den høyt respekterte fotballegenden. I løpet av hans tid som Real Madrid-spiller gikk han hele veien og spilte hele 725 kamper for klubben, i tillegg til 167 på det spanske landslaget. Han har vunnet alt som vinnes kan. Ingen glemmer det vanvittige redningen han hadde i VM-finalen i 2010 når Robben kom alene en mot en, og den redningen, og scoringen til Iniesta sørget for at Spania vant VM for første gang i historien. I tillegg til dette har “San Iker” vunnet fem LaLiga-titler og tre Champions League-titler med Real Madrid. Det mangler sidestykke det spanjolen har oppnådd i Real Madrid.

Iker Casillas sitt navn vil stå i historiebøkene til Real Madrid med gullskrift for evig tid. Hans tid i klubben var preget av opp og naturligvis ned-turer, og ingen av oss glemmer når vår store legende satt der alene og gråt på presserommet i Valdebebas i 2015. Han fikk ikke den avskjeden han fortjente. Ei heller glemmer man alt det oppstyret Jose Mourinho skapte når han vendte ryggen mot Casillas, men disse tingene spiller ingen stor rolle nå i ettertid. Iker Casillas vil for alltid bli husket for de gode tingene han var med på i klubben, og vår store helt elsket Real Madrid med hver eneste muskelfiber han hadde i kroppen.

«Jeg vil ikke bli husket som en god målvakt. Jeg vil bli husket på som en god person» – Iker Casillas

Du kommer til å bli husket for begge deler. For meg, personlig, er Iker Casillas den største i Real Madrid-historien. Det er egentlig litt rart, at en som meg, som høyest verdsetter offensive kvaliteter ble så dypt forelsket i en målvakt. Men Iker Casillas er ingen vanlig målvakt. Han hadde selvsagt ferdighetene, og er en av de beste gjennom tidene, men den figuren han var og den statusen han hadde blant de trofaste i Madrid mangler rett og slett sidestykke. Han viste oss hvor langt man kommer med kjærlighet for drakta, ydmyket og humane verdier. Han var der for klubben uansett situasjon, og ville kun det beste for laget han hadde i sitt hjerte. Ordtaket; «Å blø for drakten», synes jeg blir for ofte feil brukt, men er det en som kan leve opp til det er det Iker Casillas. Vår egen, San Iker Casillas.

Legg inn en kommentar