Retroartikler

Den store helten

Álvaro Moratas avgjørende hodestøt gjorde den søkkvåte søndagskvelden uforglemmelig.

Uten Cristiano Ronaldo, Karim Benzema eller Gonzalo Higuaín på banen, jaktet Real Madrid en vinnerscoring søndag kveld mot Levante. Etter flere brente Madrid-sjanser, hadde vertene utlignet mot spillets gang, og tiden begynte å renne ut for de hvitkledde fra hovedstaden.

Den siste tiden har debatten rundt klubbens ungdomsakademi og mangelen på satsning på unge talenter fått mye oppmerksomhet. Utallige hårstrå har blitt revet av Real Madrid-supporteres hoder i frustrasjon over at ingen av de lovende ungguttene fra Castilla har fått vise seg frem, selv under de største skadeepidemiene.

To år for sent?

Kampuret har nettopp rundet det 80. minutt når madridistas verden over endelig får sine bønner hørt. En høy, slank, tjue år gammel Madrid-gutt med nummer 29 på ryggen står klar for å komme inn i det søkkvåte gjørmebadet på Estadio Ciutat de Valéncia. Åtti minutter for sent for noen, to år for sent for andre.

Hans navn er Álvaro Morata. Allerede for to år siden, under Mourinhos første sesong, forventet de aller fleste at unggutten, som på den tiden kun var atten år gammel, skulle få sin sjanse i Gonzalo Higuaíns skadefravær. Til alles store skuffelse valgte den portugisiske taktikeren å hente Emmanuel Adebayor på lån fra Manchester City.

Ble værende

I sommer fryktet man det verste; at man skulle miste et av klubbens desidert største talenter på grunn av manglende satsing. Isteden klarte José Mourinho å overtale den lokale unggutten om å bli i klubben, og Morata ble lovet langt mer spilletid. Han ble til og med tatt opp i førstelagstroppen, og selv om han også ble gjort tilgjengelig for spill på Castilla, forventet de aller fleste at han skulle få godt med spilletid.

Det har han ikke fått, sett bort fra de nitti minuttene han fikk i cupen mot Alcoyano og et par korte innhopp i La Liga. Da Karim Benzema og Gonzalo Higuaín ble erklært utilgjengelig for Levante-kampen, trodde dog de aller fleste at den lokale yndlingen endelig skulle få sin store sjanse. Men Morata ble sittende på benken, til tross for at hans fysikk og hodestyrke kunne kommet godt med under de fryktelige værforholdene.

Ti minutter igjen

Omsider sto han der, klar til å komme inn på stillingen 1-1 med knappe ti minutter igjen av ordinær spilletid. To år etter at han ble lovet mer tillit av José Mourinho, etter å ha imponert for Castilla og for aldersbestemte landslag. Oppgitte Real Madrid-fans, i ferd med å gi opp kampen og seriegullet, satte seg nå opp i håp om å få se noe stort.

Ikke bare i håp om å holde liv i gullkampen, men også, og kanskje først og fremst, i håp om at tiden endelig var kommet for klubbens egenproduserte talenter. Håpet om at en ny helt endelig skulle dukke opp fra klubbens ungdomsakademi, så altfor lang tid etter Raúls, Gutis og Casillas’ gjennombrudd.

Helten

Xabi Alonso står klar til å ta frispark. Det var han som slo frisparket som resulterte i Ronaldos 1-0-scoring tidligere i kampen. Det var også han som brente straffesparket som kunne avgjort kampen før det ble for spennende. Men det var kanskje meningen at det skulle ende sånn. Inne i boksen står Álvaro Morata.

Lærkula slås på glimrende vis av Madrids defensive midtbanegeneral, treffer hodet til Morata, og går rett inn i mål. I ren og skjær ekstatisk glede, spurter tjueåringen mot sidelinjen og sklir inn i de åpne armene til Nacho Fernández, Antonio Adán og Raphaël Varane.

Ikke bare scoret Morata et av sesongens kanskje viktigste mål – han leverte også årets suverent herligste målfeiring. Gleden han viste etter sitt første offisielle mål i den hvite trøyen har undertegnede ikke sett maken på siden legendariske Raúls glansdager. Og det var så fortjent at det nettopp var Moratas hodestøt som avgjorde den søkkvåte kampen. Så utrolig fortjent.

– Stryker med når som helst

Blant de utallige jublende Real Madrid-supporterne verden rundt, jubler neppe noen høyere enn Bendik Eftang, ansvarlig redaktør i Peña Madridista Noruega og en av verdens største Morata-tilhengere.

– Trodde aldri Morata sin første La Liga-scoring skulle bli så viktig. Trodde heller ikke jeg skulle sitte med tårer i øynene. Stryker med når som helst. Føles ut som det er jeg som har scora, skriver Bendik på Twitter etter scoringen.

Med hodestøtet klamrer Real Madrid seg fremdeles til håpet om tittelen, men det er fortsatt en lang vei å gå. Men med 11 poeng bak Barca hadde veien blitt vanskeligere enn den allerede er, kanskje umulig. Men det var kanskje noe enda viktigere enn seriegull vi fikk servert i går. Kanskje var denne vinnerscoringen starten på en ny epoke i den spanske hovedstaden, der unggutter som Álvaro Morata, men også Jesé og José Rodríguez, Álex og Nacho Fernández, eller andre talentfulle vidunderbarn, vil spille en større rolle på førstelaget.

Skrevet av Arilas Ould-Saada.

Legg inn en kommentar