Harald Natviks spesialer

Cristiano Ronaldo sin kontrakt

Spekulasjoner, avisoverskrifter og «BringHomeRonaldo». Harald Natvik kommenterer

En uttalelse [«Alle nyheter rundt min kontraktsfornyelse med Real Madrid er feilaktige»] fra Cristiano Ronaldo via sosiale medier har skapt en del overskrifter rundt om i verden, men det kan virke som flere har misforstått hva som faktisk foregår rundt Cristiano Ronaldo sin kontrakt. Hvor dramatisk er egentlig situasjonen?

I enkelte kommentatorfelt kan man lese hvordan noen ber Cristiano Ronaldo slutte å «vingle» og bare skriver under den «fordømte kontrakten». Problemet er at det per dags dato ikke foreligger et kontraktsforslag fra Florentino Perez som Cristiano Ronaldo kan skrive under på og han har heller ikke «vinglet». Cristiano Ronaldo har stort sett gjort det han pleier å gjøre: sparker mye ball og snakker lite om kontrakter og penger.

De siste to-tre ukene har Florentino Perez uttalt seg om Cristiano Ronaldo og hans kontrakt ved ti tilfeller. Etter en skuffende sesong har fornyelsen av Cristiano Ronaldo blitt fremstilt av Perez som en prioritet og overfor CadenaSER, COPE, Punto Pelota, ElMundo, Telecinco, Onda Cero, Antena 3, Marca og Marca TV har Real Madrid presidenten uttalt seg om Cristiano Ronaldo, hans kontrakt og intensjonene.

Cristiano Ronaldo sine kommentarer 13.juni er tilsynelatende et resultat av alle uttalelsene og spekulasjonene og et ønske fra CR7 sin side om å være klar på hva som faktisk er sant eller ikke. Cristiano Ronaldo kan ikke få slutt på alle spekulasjonene uten å skrive under på en ny avtale med Real Madrid, men dette er per dags dato ikke mulig å gjøre enn så lenge det ikke foreligger et konkret tilbud om fornyelse fra Perez sin side. Dermed ønsker Cristiano Ronaldo i hvertfall å ha alt på det rette ved å offentlig gjøre klart at det ikke foregår noen kontraktsforhandlinger nå – til tross for spekulasjonene.

Florentino Perez fortalte CadenaSER 28.mai at Cristiano Ronaldo ønsket og fortjente å bli verdens best betalte fotballspiller og at Perez ønsket å snakke med han når sesongen var over. Dagen etterpå snakket Perez med COPE og fortalte dem at CR7 ikke var til salgs for en milliard euro og at han trodde at han ønsket å legge opp i Real Madrid.

Den 2.juni snakket Perez med ABC og her fortalte han at Cristiano Ronaldo ønsket å spille i Real Madrid og at ingen trengte å tvile på at Perez & co ville jobbe for at CR7 skulle legge opp i klubben. Ett døgn senere snakket Perez med Punto Pelota og her fortalte Real Madrid presidenten til seerne at Real Madrid supportere ikke trengte å være bekymret angåedne Cristiano Ronaldo sin fremtid. CR7 skulle skyte Real Madrid til den tiende tittel i Europa og at han hadde to år igjen av sin avtale med klubben, og at de ønsket å fornye avtalen med han.

Til Telecinco, døgnet etterpå (4.juni), sa Perez at han og CR7 snakket mye sammen og at han trodde han ønsket å spille for Real Madrid ut karrieren sin. Så to døgn etterpå, overfor Onda Cero, fortalte Perez at det ikke var noen kontraktsforhandlinger akkurat nå, men at de ønsket å starte dem i juli. Cristiano Ronaldo hadde aldri bedt han om å dra og de ønsket å snakke om en ny avtale etter ferien.

Så fulgte flere intervjuer med flere spanske medier hvor mye av det samme ble gjentatt fra Florentino Perez sin side. Det siste intervjuet ble gjort med Marca TV for tre dager siden. Her sa Perez at de ønsket å prøve å fornye avtalen med Cristiano Ronaldo før sesongen og at man normalt ville klare det, enn så lenge ikke noe skjedde. Siden da har AS skrevet at en fornyelse med Cristiano Ronaldo vil koste klubben rundt 168mil euro i lønninger, og at klubben skal være villig til å gi spilleren 20mil euro etter skatt (dvs 40mil euro før skatt). Slike enorme summer, basert på forhandlinger som faktisk ikke har funnet sted, kan ha fått Cristiano Ronaldo til å reagere.

To dager senere valgte altså Cristiano Ronaldo og/eller hans kjente agent Jorge Mendes og gjøre det klart for alle, at alle spekulasjonene i media angående hans kontraktsfornyelse ikke er riktige. Det eksisterer per dags dato ikke noen offisielle forhandlinger rundt hans fornyelse, noe Perez har innrømmet, men det er ikke noe som tyder på at partene ikke ønsker å begynne dem etter ferien i juli.

Denne facebook/twitter meldingen fra Cristiano Ronaldo kan tolkes på to – kanskje tre mulige måter:

  1. Cristiano Ronaldo er lei alle spekulasjonene fra media (og uttalelser fra Perez?) og ønsker å ha sitt på det rene ved å tilbakevise nyheter/rykter om fornyelse/kontrakstforhandlinger
  2. Dette er et forhandlingsutspill overfor Perez. Dette er Jorge Mendes/Cristiano Ronaldo sin måte å si «Vis oss i praksis det du snakker om i media». Du snakker om en kontrakt, men har ikke gitt oss et tilbud enda – så da legger vi press på deg ved å skape usikkerhet nå.
  3. Siste alternativ er selvsagt at Cristiano Ronaldo ikke er fornøyd i Real Madrid og vurdererer sin fremtid.

Det kan være verdt å nevne at Josep Pedrerol i Punto Pelota hevder at Jorge Mendes og Cristiano Ronaldo (på ferie) ble enig over en samtale om å legge ut denne beskjeden, for å avvise alle spekulasjoner. Ronaldo ønsker å fornye med klubben – og sier hverken det ene eller det andre ved sin nå berømte melding på sosiale medier – men han ønsker ikke å være med på alle spekulasjonene og «snakket» i media fra div. personer, spesielt ikke i sin ferie.

Intensjonen fra klubben sin side er klar: Perez ønsker å fornye med Cristiano Ronaldo. Det er ikke kjent hva Cristiano Ronaldo ønsker – han har ikke for vane å uttale seg om slikt til media i ferien sin – men det er heller ikke noe som tyder på at folk skal overdramatisere situasjonen per 14.juni 2013.

Media i Europa har til og med klart å problematisere det faktum at CR7 sine rådgivere hadde skrevet uttalelsen (setningen) fra Cristiano Ronaldo på engelsk. Dette blir selvsagt av «BringHomeRonaldo» gjengen tolket som en beskjed til dem og Manchester om at han ønsker seg «hjem» til regntunge nord-vest England. Cristiano Ronaldo (dvs hans pr-agenter) skriver stort sett alle hans meldinger til hans 50-60 millioner «followers» på Twitter og Facebook på engelsk. Selvsagt skriver de også denne setningen på engelsk. Engelsk er og blir verdens lingua franca og det handler neppe mye om Manchester og innsamlingen for å få Ronaldo «hjem» igjen til balløyen.

Hva som vil skje med Cristiano Ronaldo de neste årene vet ingen. Det er selvsagt en mulighet for at Cristiano Ronaldo kan bli solgt i løpet av det neste året. Det er selvsagt en mulighet at Cristiano Ronaldo spiller to sesonger til i Madrid og så drar videre til en annen klubb. Slik er det med alle fotballspillere, men akkurat nå er det lite som tyder på at Cristiano Ronaldo ikke fortsetter i Madrid og sannsynligvis fornyer sin avtale med klubben og fortsetter å kjempe om titler i den spanske hovedstad i mange år fremmover. Perez skal være villig til å strekke seg langt for å beholde Cristiano Ronaldo, og da pleier det å ordne seg.

Legg inn en kommentar