Harald Natviks spesialer

Barcelona – Vi snakker ikke om dommere

I Barcelona snakker de ikke om dommere. Eller gjør de det?….

Både Barcelona president Sandro Rosell og Barcelona trener Pep Guardiola har de siste ukene først vært ute i media for å slå fast at i deres klubb snakker de ikke om dommere. Barcelona har alltid hatt et ønske om å fremstille seg som «mer enn en klubb» og en klubb hvor prinsipper er viktige på alle områder. Det er det også, la oss først slå det fast med en gang. Pep Guardiola fremstår også som en hedersmann som alle klubber ville ønske å ha som representant for klubben.

Problemet med å hele tiden sette seg selv opp på en «pidestall» som bedre enn andre, er at det alt for ofte kommer tilbake med et lite flatterende gufs som så sender deg rett ned på rumpa i asfalten. Tidligere president Laporta fikk selv erfare dette sommeren 2009 da han først kritiserte Real Madrid for å ødelegge markedet ved å betale €65mil for Kaká og han ble også sitert på at «Jeg ville aldri betalt slike summer». Noen uker senere kom Zlatan Ibrahimovic inn døren for €45mil + Samuel Eto’o.

Denne gangen har den samme moraliserende rollen blitt inntatt av Sandro Rosell og Pep Guardiola. Det er ingen hemmelighet at José Mourinho har vært frittalende overfor dommerstanden tidligere og spillere og talsmenn har vært ute med sine økser for å kappe av huet på ulike dommere som Teixeira Vitienes, Clos Gómez og Iturralde González. I Barcelona svarte man tidlig med å slå fast at «vi ikke snakker om dommere» og nok en gang satte seg selv godt og trygt på den berømte «pidestallen», som et lysende og skinnende moralsk tårn som lyser over oss andre dødelige.

Dette tårnet falt fort ned, akkurat som tidligere. Sandro Rosell gikk selv ut for noen dager siden med følgende beskjed

«Jeg liker å vurdere dommerne ved sesongslutt, men i år ser det ikke bra ut.»

Rosell har videre blitt sitert på bemerkelser om hvordan dommerne har dømt for mye i mot Barcelona i år, men samme mann innrømmet også at bildet var snudd opp ned på hodet sammenlignet med tidligere år hvor storklubben fikk en del avgjørelser med seg.

José María Callejón svarte Barcelona med en sarkastisk beskjed i media

«Jeg trodde ikke Barcelona snakket om dommere…»

Dermed kom Pep Guardiola ut i media for å forsvare seg selv, sin president og sin klubb ved følgende motstridende beskjed

«Barcelona klager ikke på dommere. Men det er en annen ting å slå fast at vi skulle ha hatt en straffe. Dersom det er klaging, da klager vi»

Pep Guardiola har helt rett. Det er klaging og det er i seg selv lite problematisk enn så lenge man holder det innenfor saklige rammer. Dommestanden gjør feil, som alle andre. De fortjener som alle andre å bli kritisert. Problemstillingen er ikke hvorvidt det er korrekt eller ikke å kommentere dommerstanden av og til, men om det er riktig å hele tiden fremstille seg som bedre enn andre når man egentlig ikke er det.

På dette området er Barcelona en ener i Spania og Europa per dags dato og har vært det i mange år. Det er en klubb hvor flere i ledelsen har et behov for å fremstille seg som bedre enn andre, men blir gjennonskuet som de hyklerne de (noen ganger) fremstår som. 7 poeng opp til Real Madrid gjør nok katalanerne frustrerte og de – som alle andre – har et behov for å forstå hvorfor det har blitt slik det har blitt.

En del spillere i Barcelona har også blitt gjennomskuet de siste månedene. Nå sist var spillere som Messi og Xavi ute med beskjeder i media hvor de uttalte at Real Madrid ikke tålte å tape kamper, men er virkelig Barcelona så voldsomt mye bedre på det området? Det er ofte enkelt å vinne fotballkamper, men å tape poeng gjør de fleste frustrerte. Det opplever nå Barcelona sine spillere som ikke lengre smiler og koser seg på fotballmattet like mye som tidligere.

Jeg betviler ikke at José Mourinho og vår klubb under denne mannens ledelse fremstår som mye værre på mange områder, men «vi» har ikke satt oss selv opp på en moraliserende «pidestall» overfor andre. Dette handler ikke om hva Mourinho eller hans talsmann har sagt eller gjort, men hva Barcelona sier og så snur i døren og gjør.

Legg inn en kommentar