Espen Wallins spesialer

Arven etter Zidane

(Kommentar): Zinedine Zidane er ferdig som hovedtrener i Real Madrid, og i denne artikkelen tar vi for oss arven etter den franske treneren.

Zinedine Zidane takket for seg etter en krevende sesong og han har nå kommet med en takk til fansen samt en uttalelse om grunnen. Det er selvsagt mange meninger om dette, men uansett – han har gjort sitt valg så det er bare å løfte blikket fremover mot ny sesong og ikke minst; ny trener!

I retrospektet er det rimelig å stille seg følgende spørsmål: Hva er egentlig arven etter Zidane?


Zidane sitt siste år har antakelig vært blant de tøffeste noensinne for en trener. De fleste klubber har og hatt sine utfordringer med Covid-19, men for Real Madrid med lite penger, tynn stall og utrolig mange skader, så har dette utviklet seg til en virkelig prøvelse. Og på mange måter så har jo Zidane løst dette mesterlig. Semifinale i CL og for å sette det på spissen; ett mål unna seriegull (dvs. om Osasuna hadde skåret ett mål til, eller Atlético Madrid ett mål mindre i årets siste kamp).

Men, tilbake til utgangspunktet. Hva nå? Hva sitter vi igjen med? Hvilket fundament har Zidane etterlatt seg som klubben og ny trener skal bygge videre på?

(Saken fortsetter under bildet)

LEGENDE: Zinedine Zidane vil for alltid være skrevet inn i Real Madrid sin historiebok med STORE bokstaver.


Arven etter er riktig nok et stort begrep, og innbakt i «arven etter» ligger det og  meritter, titler og klubbens rykte. Jeg vil i dette innlegget sette søkelys på laget Zidane etterlater seg. Titlene og pokalene han har skaffet oss taler sitt egne språk! Og der vil vi alltid være evig takknemlige!

Zidane har på godt og vondt i hovedsak benyttet seg av en kjerne med rutinerte spillere. Et «ordtak» sier at det er bedre å endre 10% hvert år, enn å bytte 100% hvert 10. år. Vi ligger an til å måtte endre 50-60 prosent i løpet av de neste 2-3 årene. Det er vel fordelen og bakdelen av en god stamme. Allikevel synes jeg ikke de unge har fått i nærheten av den tilliten de burde. Zidane klager på at han ikke har fått tillit av klubben, men det er vel en grunn til at våre unge forlater klubben og til fordel for tillit i andre klubber. Jeg tenker i hovedsak på Marcos Llorente, som jeg mener er en stor grunn til at Atletico Madrid endte opp med seriemesterskap i år.

Det som redder litt av arven etter Zidane i mitt syn, er at i sluttspurten på sesongen brukte Zidane en del Castilla-spillere. Men, og her ligger ankepunktet mitt, det var ikke fordi han i utgangspunktet har en plan om å benytte seg av Castilla-spillere. Han var rett og slett nødt til å benytte seg av ungguttene. Og som de leverte! Men, hvorfor tok det franskmannen så lang tid å bruke de? Marcelo kunne blitt pensjonert langt tidligere om Miguel hadde fått spilletid før. Når man ser nivået han har, kunne han virkelig ikke få spilletid tidligere? Det samme gjelder Blanco, og jeg velger å inkludere Duro her og samt Marvin Park. Arribas har såpass mange i sin posisjon at her er det lettere å forstå at det blir lite spilletid. Til syvende og sist har de fått prøve seg på A-laget, og det er bra, men det er som sagt ikke fordi det var en plan fra «el mister», det var fordi det ikke fantes noen andre tilgjengelig.

Det gjelder og andre spillere som har slitt benken. Se bare på Odriozola. Han har jo vært 3. – 4. valg på høyre back. Og når han omsider fikk muligheten til å spille flere kamper etter hverandre, så har han og levert over forventning. Han har selvsagt et nivå igjen (eller to), men jeg synes han har gjort seg fortjent til fornyet tillit neste sesong. Militão og Nacho. Satt på spissen, men det er nesten så man må sette pris på noen skader og slik at disse kan komme frem og skinne. Måtte det virkelig skader til for at man skulle se dette? Har man ikke sett kvaliteten dere på treningsfeltet daglig?

Det er gledelig å se at det endelig er så mange fra Castilla som kan komme inn og ta nivået. Men denne delen av arven tilskriver jeg mer Raul enn jeg tilskriver den Zidane.

(Saken fortsetter under bildet)

FLEKSIBEL: Zinedine Zidane har gitt flere unggutter muligheten på førstelaget denne sesongen. Bildet viser Miguel Gutierrez fra bortekampen mot Granada.


Rett skal være rett, det er jo spillere som Valverde som har fått det til, men var det ikke strengt tatt Solari som tok han inn i varmen? Når det gjelder tillit og bruk av unge spillere er det nesten så jeg synes arven etter Solari er bedre enn arven etter Zidane. Men der Zidane fikk hjelp av skader, hadde Solari en plan.

Zidane etterlater seg et lag med flere spørsmålstegn enn svar. Det blir mye å ta tak i for den som skal ta over stafettpinnen:

Varane og Ramos: Selge Varane, eller la han gå gratis neste år om man ikke klarer å overbevise han ila året som kommer. Bør Ramos få gjennom sitt krav om lønn og kontraktslengde? Er Militão, Nacho, Alaba, Chust nok? Bør vi se etter en «Koundé/Pau Torres» i tillegg?

Blanco og Miguel Gutiérrez: Skal de være en del av den umiddelbare fremtiden? Økonomisk er dette uten tvil en no-brainer. Og kvaliteten har de. Casemiro har nå og backup, samt at vi slipper å måtte bruke «100 millioner euro» på Camavinga. Og hva med Marvin og Arribas?

Lucas Vázquez: Fantastisk fjorårs sesong frem til skaden, men er han en å bygge et fremtidig lag med? Og hvordan? Skal man gi han ny kontrakt og med hvilke betingelser? Squadplayer, satsing eller selge?

De utlånte: Hva skal vi gjøre med de som har vært på utlån? Hvilke skal man satse på og hvilke skal man selge eller gi et nytt låneopphold? Vi snakker Vallejo, Mayoral, Reinier, Brahim, Ødegaard, Ceballos og Kubo. Fremtidens menn eller kun for å skaffe cash til Haaland/ Mbappé signeringer?

Isco, Marcelo og Jovic: Isco sin kontrakt går ut i 2022, og han var den eneste på laget som ikke ønsket Zidane lykke til videre. Hva nå? Ny trener – nye muligheter? I så fall hvilke eller bør man cashe inn på? Bor det mer i Marcelo, eller må man innse at sjarmtrollet og manges favoritt faktisk ikke holder nivået? Jovic. Hva skal man si? Vi trenger jo så absolutt en målskårer, men er han mannen?

Bale og Hazard: Ryktene sier jo at Bale skal gi seg etter sommerens mesterskap, men burde man egentlig gi han rom siste året til å vise hva som bor i han? Hazard, en drøm av en signering som har blitt til tidenes dårligste (uheldigste?) kjøp. Har han noe å bidra med? Bør han selges?

Etter kampene mot Chelsea er det og grunn til å stille noen spørsmålstegn ved midtbanen vår, og tempoet de holder. Vi ble regelrett løpt i senk. Kroos – Modric. Bør de spille alle kamper så lenge de er skadefrie?

Vi har en drøss med kantspillere i tillegg til de som allerede er nevnt. Hva gjør vi egentlig med disse? Asensio? Vinícius? Rodrygo?

Hva med vår fysiske trener? Bør han erstattes? Og med hvem?Det som er sikkert er at vi har en av verdens beste keepere. Vi har en bedre defansiv struktur enn på lenge, og vi har et bra forsvar uavhengig av hvilke forsvarsspillere som ender opp med å være i klubben. Midtbanen vår holder mål, men er litt tynn. Valverde har bevist at han er en mann for fremtiden og Blanco har vist at det spirer. Angrepet vårt består av en mann på 33 år. Der må det absolutt skje noe. Det er og helt sikkert!

Arven etter Zidane er i mitt syn, et lite kaos med flere spørsmål enn svar. Dette til tross; jeg håper og tror vi sees igjen Zinedine Zidane. Om noen år med ytterligere erfaring og innsikt!

Hala Madrid!

1 comment

Legg inn en kommentar