Mats Hermansens spesialer

Alene mot røkla

Det har blitt blåst nytt liv i det kontroversielle Super-League prosjektet, men det er ikke mange klubbene som er interessert

Alle husker hva som skjedde 18.april 2021. 12 Europeiske toppklubber, de grunnleggende klubbene, annonserte omtrent samtidig at de hadde som intensjon å lage sin egen kontinentale turnering og skulle samtidig trekke samarbeidet med UEFA. Nyheten ble møtt med enorme reaksjoner og klubbene trakk seg en etter en. UEFA/FIFA lovet kraftig sanksjoner mot klubbene som forsøkte noe lignende igjen og klubbeierne la seg langflate. Men det var ikke alle som ga opp. Vår egen Florentino Perez og Barcelonas Joan Laporta sverget til Super-League og var bestemte på at UEFA ikke har lov til å hindre klubbene i opprette en konkurrerende turnering. I går kom konklusjonen.

A22 Sports Management, ledet av Bernd Reichard, ble opprettet for å løse floken. Selskapet skriver på sin egen hjemmeside at de arbeider for å bistå i opprettelsen av Super Leauge, samt sørge for finansiering og en plattform for kringkasting. Den største delen av jobben er gjort. A22 førte saken mot UEFA i EU-domstolen og fikk medhold. UEFA har ikke lov til å sanksjonere klubber som starter såkalte utbryter-ligaer, som igjen betyr at UEFA ikke lenger kan regnes som et monopol.

Når Superligaen først ble foreslått, skulle turneringen bestå av opptil 20 klubber som skulle møtes i midtukene og spille mot hverandre gjennom sesongen. Turneringen var kun forbeholdt de 20 største klubbene i Europa og de 12 grunnlegger-klubbene hadde fast plass til evig tid. Formatet ble kritisert for å være både elitistik og urettferdig, og kunne potensielt ødelegge alt det fotballen sto for. Både Premier League og La Liga truet med å kaste klubbene ut fra ligaene sine, mens UEFA lovet å kutte alle bånd og heftige bøter. Perez og Laporta sto fast og var klare for å ta kampen, mens resten av klubbene trakk seg. Det nye Superliga-formatet, ledet av A22, er mer inkluderende. Det er ingen som har fast plass i turneringen og det er rom for hele 64 herrelag. Klubbene sitter selv med makten og fordeler inntektene jevnt mellom seg. Prikken over i`en er i tillegg at A22 lanserer strømmeplattformen «Unify» som frister med å tilby alle kampene gratis, i hvert fall de første årene. Den største og kanskje viktigste endringen med A22-sin versjon er at UEFA ikke inkluderes og at all makten ligger hos klubbene selv. Men det er bare et stort problem.

Etter gårsdagens kjennelse har storklubbene en etter en takket pent nei. I dag uttalte Arsenal at de ikke er interessert, i går sa Chelsea og Tottenham det samme og tidligere i uken har også Manchester United, PSG, Atletico Madrid og Bayern trekt seg. Til og med Juventus, som har stått støtt med Real Madrid og Barcelona helt siden 2021, har også startet prosessen med å trekke seg fra prosjektet. UEFA-president Ceferin uttalte i går at han ønsket de gjenværende klubbene lykke til med det «fantastiske» prosjeket og gjorde det klart at de Europeiske-gigantene står sammen med UEFA. Spørmålet blir nå. Hvor langt er Florentino og Laporta villige til å gå? Vil de kunne lokke med seg flere klubber etterhvert? Tiden får vise, men akkurat nå er de alene mot røkla.

Hva mener du om Superligaen?

Legg inn en kommentar