Martin Helleruds spesialer

Tallenes tale: Martin Ødegaard mot Real Madrid-midtbanen

KOMMENTAR: Hva er tallenes tale for hvorvidt Martin Ødegaard faktisk har noe å gjøre på Real Madrid-midtbanen i 2020/21-sesongen?

Martin Ødegaard skal etter alt å dømme bli tidenes første nordmann i a-stallen til Real Madrid i 2020/21-sesongen, der han blant annet skal konkurrere med Toni Kroos, Luka Modric og Isco. Nordmannen gjennomførte en meget god 2019/20-sesong på utlån til Real Sociedad, men hvor rangerer han rent statistisk sett mot hans kommende lagkamerater?

I denne artikkelen skal vi ta for oss hvordan Martin Ødegaard presterer i forhold til de statistiske barometrene som ble brukt de Real Madrids midtbanespilleren ble tatt under lupen for sine prestasjoner i 2019/20-sesongen. Han vil bli målt oppimot samtlige midtbanespillere fra 2019/20-sesongen til Real Madrid, samt Dani Ceballos og Óscar Rodríguez.

Les også: Sesongvurderinger 2019/20 – Midtbanespillerne

Pasninger per kamp:

 1. Toni Kroos – 69,2
 2. Casemiro – 62,0
 3. Dani Ceballos – 54,1
 4. Martin Ødegaard – 48,2
 5. Luka Modric – 45,9
 6. Isco – 37,4
 7. Federico Valverde – 33,3
 8. James Rodríguez – 32,6
 9. Óscar Rodríguez – 23,5

Det er intet sjokk at pasnings-maestroen Toni Kroos topper hva angår spilte pasninger per kamp. Det interessante er at Martin Ødegaard ligger over blant annet Isco og Luka Modric på dette punktet. Klarer Ødegaard å opprettholde dette i Real Madrid i 2020/21-sesongen så vil grunnlaget være meget bra.

Treffprosent på pasninger:

 1. Toni Kroos – 93,5%
 2. Dani Ceballos – 88,8%
 3. Luka Modric – 88,7%
 4. Federico Valverde – 88,3%
 5. Isco – 88,2%
 6. Martin Ødegaard – 84,7%
 7. Casemiro – 84,1%
 8. James Rodríguez – 82,9%
 9. Óscar Rodríguez – 73,7%

Hva angår treffprosent på pasninger så ligger Martin Ødegaard på nedre halvdel, under både Isco og Modric som han slå på antall pasninger per kamp. Her ser man at 21-åringen fra Drammen «lider» litt av at han også ofte prøver på vanskeligere pasninger, som naturligvis oftere blir brutt. En lavere treffprosent trenger ikke nødvendigvis ha enormt mye å si, da den ene pasningen han treffer på fort kan bli avgjørende.

Langpasninger per kamp:

 1. Toni Kroos – 7,2
 2. Casemiro – 5,9
 3. Luka Modric – 3,6
 4. Dani Ceballos – 3,1
 5. James Rodríguez – 2,6
 6. Martin Ødegaard – 1,8
 7. Federico Valverde – 1,3
 8. Óscar Rodríguez – 1,2
 9. Isco – 1,2

Igjen er det Toni Kroos som topper antall lange pasninger som blir slått per kamp, med hans snitt på litt over syv langpasninger per kamp. Her ligger også Martin Ødegaard i det nedre sjiktet med sine 1,8 langpasninger per kamp, sammen med Federico Valverde. Snittalderen på de som er på topp tre her er imidlertid over 30 år, og dette kan fort være noe som kommer med alder.

Nøkkelpasninger per kamp:

 1. Toni Kroos – 2,1
 2. Martin Ødegaard – 2,0
 3. Dani Ceballos – 1,4
 4. James Rodríguez – 1,4
 5. Luka Modric – 1,2
 6. Isco – 1,0
 7. Óscar Rodríguez – 1,0
 8. Federico Valverde – 0,7
 9. Casemiro – 0,5

Her er Ødegaard tilnærmet likt i toppen med Toni Kroos, og det er hva angår nøkkelpasninger at nordmannen virkelig kan tilføre noe til Real Madrid-midtbanen. I San Sebastián vartet av og til Ødegaard opp med tilnærmet magiske nøkkelpasninger, noe man sjeldent har sett i liknende grad i den spanske hovedstaden denne sesongen.

Taklinger per kamp:

 1. Casemiro – 2,8
 2. James Rodríguez – 1,8
 3. Toni Kroos – 1,7
 4. Dani Ceballos – 1,7
 5. Federico Valverde – 1,2
 6. Luka Modric – 1,1
 7. Martin Ødegaard – 0,9
 8. Óscar Rodríguez – 0,8
 9. Isco – 0,7

Hva angår taklinger per kamp så kommer Ødegaard dårligere ut, og er i bunn tre. Her finnes det utvilsomt forbedringspotensiale og det faktum at nordmannen dekker enormt med rom gjør at dette punktet ikke nødvendigvis er noen spesiell grunn til bekymring for Zinedine Zidane.

Driblinger per kamp:

 1. Martin Ødegaard – 2,0
 2. Dani Ceballos – 1,7
 3. Isco – 1,5
 4. Óscar Rodríguez – 1,4
 5. Luka Modric – 1,2
 6. Toni Kroos – 0,9
 7. Casemiro – 0,8
 8. Federico Valverde – 0,6
 9. James Rodríguez – 0,2

Det andre barometeret hvor man finner Ødegaard i toppen er driblinger per kamp. Her ligger nordmannen helt øverst foran Dani Ceballos, og evnen til å dra av en mann og sette fart er noe Real Madrid tildels har savnet siden Luka Modric var på sitt beste for et par år siden.

Konklusjon

Når man samler all denne dataen sammen og danner seg et bilde av Martin Ødegaard som spillerprofil, så er det liten tvil om at nordmannen blir veldig spennende å se på Real Madrid-midtbanen neste sesong. Når det er sagt så mener jeg personlig at hvis man måtte valgt en av de to, så ville jeg foretrukket å hente tilbake Dani Ceballos og la Ødegaard fortsette i La Real.

Dette er et kontroversielt utsagn, spesielt som norsk Real Madrid-supporter. Hvis jeg skal følge det norske hjertet mitt så er det ingenting jeg heller vil se enn Martin Ødegaard løpe ut på Santiago Bernabéu-matta foran 80.000 tilskuere. Men hvis man ser på hvor Dani Ceballos befinner seg på disse barometerne så ligger han stort sett over Ødegaard.

I tillegg er han spansk, og etter min mening så er dette en viktig faktor – Real Madrid skal ha så mange spillere som mulig med spansk pass. I tillegg er Ceballos 24 år gammel, mens Martin Ødegaard er 21 år gammel – derfor er teknikeren fra Drammen enda mer avhengig av regelmessig spilletid i umiddelbar fremtid.

Men så kommer en avgjørende faktor. En faktor som ikke kan måles med tall eller liknende, nemlig holdning og treningsvilje. Dette er noe Martin Ødegaard, og nordmenn forøvrig, er kjent for å inneha i all mass. 21-åringens ydmykhet og treningsvilje var blant annet avgjørende i at trenerne til Real Sociedad nesten ble slått i bakken da nordmannen ankom San Sebastián sommeren 2019.

Faktum er at Martin Ødegaard kommer til å være en del av Real Madrid-midtbanen i 2020/21-sesongen, mens det er usikkert om Dani Ceballos får en plass i spillerstallen til Zinedine Zidane. Jeg kan ikke se for meg noe annet enn at Ødegaard har fått lovnader om spilletid, da man går inn i en sesong som er kortet ned med én måned grunnet den sene seriestarten.

Martin Ødegaard skal spille i Real Madrid i 2020/21-sesongen. Klyp deg i armen og si det høyt: Martin Ødegaard skal spille i Real Madrid i 2020/21-sesongen. Det er noe samtlige som leser denne artikkelen kommer til å glede seg til, og tallenes tale er at nordmannen absolutt har noe i troppen til Los Blancos å gjøre, så får tiden vise om han danker ut klubblegende Luka Modric eller ei.

Legg inn en kommentar