Mikael Jensens spesialer

Reiseguide: Madrid

Terminlisten er spikret og sesongstarten nærmer seg med stormskritt, Europas fotball-hovedstad kan by på uendelig mye mer enn bare ballspill.

Madrid er en verdensmetropol med uendelige muligheter, noe som igjen fører til mange mulige blindveier og  potensielle turistfeller. Byen er som mange andre spanske byer også preget av turismen, fallgruvene er dermed mange. Personlig har jeg begått alle feilene man kan gjøre på en storbytur. Det har vært forferdelige middager på Plaza Mayor og i andre nærliggende parade-gater. Jeg har vært utsatt for guidet-tur gjennom Madrids famøse natteliv av et britisk firma som livnærer seg på å gi skrøpelige opplevelser til byens tilreisende. Klok av skade har jeg bestemt meg for å lage en guide, slik at dere som ikke er lommekjent i byen skal få en lettere og bedre reise enn hva jeg tidligere har hatt.  Selv om man hovedsakelig drar for fotballen. Så kan det være greit med et fint opphold utenfor stadion også, kampen varer jo som kjent ikke mer enn to ganger førti-fem minutter. Samtidig kan det jo og være greit med gode argumenter for å lure med seg kjærester, ektefeller eller familie på tur. Madrid er nemlig en herlig by som forfører de fleste, om man trør riktig.

Restauranter 

Vi starter med det viktigste først. Uten mat og drikke duger helten ikke. Mat er nemlig en viktig del av et lands kultur, og for folk flest særdeles viktig for en vellykket tur. Spania er kjent for sine deilige tapas og biff- restauranter. Madrid er selvsagt intet unntak. Derfor har jeg samlet inn de beste restauranttipsene i PMN-miljøet, all den tid min egen lykke på denne fronten er av det skuffende slaget.

Først et par enkle tommelfingerregler(Om du ønsker å jakte på egenhånd):

 • Om en restaurant har ansatte som prøver å kaste deg inn er ikke dette et kvalitetstegn. Må du kastes inn en plass er sannsynligheten forsvinnende liten for at kvaliteten er bra.
 • Områder med høy turistfaktor (Plaza Mayor, Peurta del Sol og Gran Via spesielt) har som regel mange restauranter som livnærer seg på turister. Kort fortalt. De satser ikke på gjentakende gjester, hovedfokuset blir dermed ikke på kvaliteten. Prisnivået kan og oppleves høyere.

Reglene er rimelig enkle og du har sikkert hørt de før, men de kan ikke repeteres ofte nok. Dessverre er det fort gjort å gå i disse fellene når man er i ferie-bobla eller har et reisefølge som har faretruende lavt blodsukker. Storbytur uten planlegging kulminerer ofte i et stress uten like og dårlige avgjørelser blir derfor ofte tatt.

Under fremkommer anbefalte restauranter, som er kvalitetssikret og verdt et besøk.

 • El Gaucho 
 • Adresse: Calle Tetuan 34, mellom Gran Via og Puerta del Sol
 • Dette er i hovedsak et argentinsk biff hus. Er du ute etter en god biff, så er dette rette plassen å ta turen. Søramerikanerne er kjent for sine ferdigheter med grill og kjøtt. Prisene har jeg fått opplyst å være anstendige og atmosfæren skal være av det behagelige slaget.
 • Ten Con Ten
 • Adresse: Calle Ayala 6
 • En restaurant av det mer eksklusive slaget med en meny med høy grad av variasjon. Prisene spenner seg fra middels til det helt øvre sjiktet. Skal man unne seg en middag av høy kvalitet og uten tanker på lommebokens tilstand er dette riktig sted å gå. Bord-reservasjoner må gjøres på forhånd. Restauranten er lokalisert i Salamanca-området av byen, mer mot Santiago Bernabéu fra travle Puerta del Sol.
 • UDON 
 • Adresse: Calle Montera 12
 • Selv om man er i Spania, så kan det gjerne friste med noe annet enn biff og tapas-varianter. UDON serverer Asian-Fusion mat. Her får du alt fra nudel-retter, wok, forskjellige supper til sushi. Kvaliteten er høy og prisene er spiselige.
 • Venta El Buscon 
 • Adresse: Calle Victoria 5, nær Puerta del Sol
 • Tapas-restaurant av høy kvalitet til en god pris. Restauranten er lokalisert i hjerte av Madrid, og kan friste med uendelige varianter av forskjellige småretter. Har man først tatt turen på Spania må man nesten bare hoppe på tapas-toget. Det er ikke uten grunn tapas som mat-fenomen med årene også har tatt av i Norge. Opplevelsen på en spansk-restaurant er selvfølgelig noe for seg selv, og må nesten bare oppleves.
 • La Pulpería de Victoria
 • Adresse: La Victoria 2, nær Puerta del Sol
 • Ikke mer enn noen få hundre meter fra Puerta del Sol finner man nok en tapas-perle. Spania er et stort land, med mange forskjellige autonome-regioner. Noe som gjør at mat-kulturen også påvirkes, hva angår variasjon og mangfold. Denne restauranten har et mer galisisk-preg over seg. Noe som fører til et større fokus på retter fra havet.

Andre gode forslag for tapas

 • Alhambra: Calle de la Victoria 9
 • Fatigas del Querer: Calle de la Cruz 17

Det herlige med tapas er mangfoldet, de ulike kombinasjonene og alle de forskjellige smakene som kan prøves gjennom et måltid. Porsjon-størrelsene styres også greit etter behov. Dermed kan det anbefales og spise seg fra plass til plass i løpet av en dag, rett og slett prøve seg på restaurant-hopping.  Madrid har et hav av gode tapas-restauranter om man leter litt og skal i så måte passe utmerket.

Om  store kulinariske opplevelser ikke står i høysetet, så har Madrid som storbyer flest et bredt utvalg av de kjente fastfood-kjedene og andre større kjede-restauranter.

Uteliv

Etter god mat og drikke, så er det jo langt fra alle som ønsker å finne veien tilbake til hotellrommet med det første. Heldigvis for de mer rastløse sjeler så er Madrid en by med et uteliv i ypperste verdensklasse. Her vill du finne utesteder som passer enhver smak. For all del styr unna guidet-turene som tar deg fra pub til pub, som du vill få tilbud om når du går langs sentrumsgatene. Dette koster penger og opplevelsen står langt på vei i stil til summen. Her har nemlig undertegnede som nevnt tidligere gått på en smell.

For de som søker fart og spenning

 • Teatro Kapital- Madrids største nattklubb som strekker seg over hele syv etasjer. Prisene bikker mot det man er vant til fra Norge og inngangspenger må på beregnes.
 • Teatro Barcelo- En mindre utgave av Kapital
 • Fábric- Stor nattklubb som er lokalisert på utsiden av Madrid. Har et tydelig tekno-preg.
 • Cats- Nattklubb med vekt på det mer ekte latin-amerikanske. Det er reggaeton frem til noen timer etter midnatt, før det går over til mer pop-relatert musikk.

For de som ønsker det litt roligere og en mer behagelig atmosfære

 • Fontana de Oro – Irsk pub som har en del live-musikk. Musikken kan kategoriseres som mer main-stream, i så måtte kan denne plassen kle de aller fleste. Folkelivet er bra og stemningen høy spesielt når kveld blir til natt.
 • Inpass Café Madrid – koselig og ektefølt Hookah-bar.
 • 100 Montaditos – Koselig liten bar, hvor ølen og snacksen er av det rimelige slaget.  Menyen er mer lunsj-preget, med et godt utvalg av forskjellige ‘’Boccadillos’’ som også passer godt som kveldsmat.

Hvordan tilbringe dagen når været er på sitt beste

Når maten er fortært og nattens begivenheter passert, så dukker gjerne aktivitetsbehovet opp dagen derpå. Den spanske hovedstad har mangt å tilby. Vakre parker og storslått arkitektur finner man som perler på en snor rundt hele byen, i så måte er det bare beinene som setter en stopper for en endeløs utforskning. For mange kan det være idyll nok å bare trø gatelangs gjennom Madrid å nyte byen og all dens sjarm. Om du likevel skulle ønske mer konkrete opplevelser en godværsdag i den Spanske hovedstad, så er det ikke mangel på det.

 • Parque Warner- Stor fornøyelse park med Warner-tema. Denne kan falle i smak hos både store og små. Her er det også bademuligheter. Prisnivået må og sies å være langt mer behagelig enn hva vi er vant med i nordiske fornøyelsesparker, bestiller du billetter direkte på hjemmesiden er det en god prisreduksjon. Temaparken er lokalisert tre og en halv mil fra Puerta del Sol.
 • Temple de Debod – 5 km fra Puerta del Sol finner man estetisk vakre Temple de Debod. Templet er opprinnelig konstruert 200 år før Kristus fødsel. Det er bygd i egyptisk-stil, og er en av få konstruksjoner av slikt format utenfor Egypt. Det ble ombygd tidlig på 70-tallet og er absolutt en attraksjon verdt å få med seg når man alt er i sentrumkjernen av byen.
 •  Palacio de Cristal – I Parque Retiro finner man et palass bygd i glass. Konstruksjonen var ferdig i 1887 og palasset er hele 22-meter høyt. Sett bort fra palasset er parken i seg selv verdt et besøk.
 • Faro de Mancloa – Ta turen til Mancloa-Aravaca for turen opp i det 92-meter høye utkikkstårnet Faro de Mancloa. Her vill du oppleve en fantastisk panorama-utsikt utover byen.  I Mancloa finner man og statsminister-boligen.
 • Casa de Campo – Madrids største offentlige park kan og anbefales en visitt. Parken ligger ikke veldig langt fra nevnte Templo de debod. Lago og Batan er stoppene som fører dit med undergrunnsbanen.  Lokalisert i parken finner man både Nickelodeon-land og en dyrepark.

Hvordan slå i hjel en regnværsdag

Som nevnt er Madrid en storby med plenty av muligheter, også når været ikke strekker helt til. Mulighetene for shopping er mange til noens glede og andres fortvilelse. Byen innehar også et bredt utvalg av museum-er som kan være verdt en nærmere titt.

 • Las Rozaz Village – Stor outlet lokalisert nesten tre mil fra Puerta del Sol. Her finner man butikker i alle ender av skalaen til en sterkt redusert pris. Området er stort og har også et bredt utvalg av spisemuligheter.
 • Primark – Stor butikk som inneholder det meste for de fleste, til svært behagelige priser. Den store irske butikk-kjeden er svært populær hos norske-turister. Primark i Madrid er lokalisert i Gran Via-området som ligger i byens sentrum.
 • Museo del Prado – Museet er hovedsentret for nasjonal spansk kunst og holder hus i sentrum av Madrid. Prado er blant verdens mest besøkte musuem, og er kjent for å ha kanskje verdens beste samling av europeisk-kunst.  Her finner man blant annet malerier, tegninger og skulpturer i tusentall av kjente kunstnere.
 • Reina Sofia –Et annet museum i hjertet av byen. Spansk nasjonalmuseum for moderne kunst. Kunsten kommer hovedsaklig fra Spania og inneholder verk fra blant andre Pablo Picasso og Salvador Dali. Museet inneholder også et gratis bibliotek som besitter over hundre tusen bøker, flere tusen lydopptak og i underkant av tusen videoer.
 • Santiago Bernabéu – Har du ikke hatt stadion-omvisning, så kan jeg informere om at denne er obligatorisk. Inneholder alt fra Real Madrids rike historie. Noen nærmere beskrivelse behøves ikke.
 • Palacio Real de Madrid – Det spanske kongehus. Vakkert og storslagent, men også det blant Europas største funksjonelle palass. Det kan kjøpes guidet-tur på området og på nett for å se slottet innvendig.

Dette er bare noe av det Madrid har å by på. Forhåpentligvis er dette tips som kan øke reisekvaliteten betraktelig. Håper også at de som er mer kjent i byen har plukket opp noen nye nyttige tips til neste tur.

Ønsker å rette en stor takk til alle i Peña Madridista Noruega og redaksjonen som har kommet med gode innspill på restauranter, aktiviteter og opplevelser. For på tross av en noen turer gjennom årene, så blir mine egne erfaringer mer advarsler enn gode reisetips.

Legg inn en kommentar