Retroartikler

Mester der det hele startet?

Casillas debuterte på San Mamès. I kveld kan han vinne sin 5. ligatittel der.

For snart tretten år siden sto en 18 år gammel, ung og nervøs spanjol klar til å vokte målet for første gang for selveste Real Madrid. San Mamès, eller La Catedral (Katedralen) som stadion populært blir kalt, ble stedet hvor Iker Casillas debuterte for Los Blancos. Siden den gang har Casillas gjort sakene sine bra. De siste fire årene på rad har målvakten blant annet blitt kåret til World’s Best Goalkeeper av både FIFA og IFFHS (International Federation of Football History & Statistics), og i kveld kan verdens beste målvakt vinne sitt 5. La Liga-gull på samme plass som det hele startet – La Catedral.

“Det er det beste stedet man kan få sin debut etter Santiago Bernabéu,” uttalte Casillas da han fikk beskjeden om at han skulle debutere på San Mamès 12. september 1999. Førstekeeperen på den tiden, Bodo Illgner, var skadet og unggutten skulle få sjansen fra start. Det var et intenst trykk på stadion, og stemningen var enorm. For å lette på trykket for den unge debutanten tok faktisk kaptein Fernando Hierro alle utsparkene fra femmeteren. Det kan ha hjulpet, for kampen endte 2-2 og til tross for at Casillas ikke klarte å holde buret rent bidro 18-åringen sterkt til at Real Madrid ikke slapp inn flere mål. McManaman og Guti scoret forøvrig målene for de helhvite.

Iker in action på San Mamès, 12. september 1999.

– Det er det beste fotballminnet jeg har. Jeg gikk fra å spille Segunda Divsión B for Real Madrid C til å stå på San Mamès. Du kan tenke deg hvor annerledes det var å gå fra å stå foran 500 tilskuere til 50.000, uttalte Casillas etter debuten.

Siden den gang har Casillas historie på San Mamès ikke vært noen paseo en el parque (“walk in the park”). Totalt har målvakten spilt tretten kamper (12 ligakamper og 1 cupkamp) på Bilbaos beryktede hjemmebane, og målvaktens tall er hittil: seks tap, fem seiere og to uavgjort. Men de siste seks årene har tendensen snudd. Real Madrid har nemlig vunnet fem av de seks siste møtene med Ath. Bilbao på La Catedral.

Men når Iker Casillas i kveld vender tilbake til stedet hvor hans suksessfulle karriere startet har han sannsynligvis bare én ting i tankene: å vinne en ny ligatittel.

Skrevet av Emil Bremnes. 

Legg inn en kommentar