Harald Natviks spesialer

Hva nå, Real Madrid?

José Mourinho «bekrefter» at han drar til England om en måned og dermed står Madrid og Perez ved et nytt veiskille; hva nå? Harald Natvik kommenterer

José Mourinho var en skuffet og slagen mann etter kampen i går og la ikke skjul på noe i intervjuet med britiske ITV. Mourinho fortalte da tv-reporten på direkten at han ønsket å være i et sted hvor han følte seg ønsket og elsket og «kanskje ikke» da ITV lurte på om det ble en ny sesong i Real Madrid.

Det er en velkjent sak at José Mourinho har ligget i krig med store deler av Santiago Bernabéu det siste halvåret og portugiseren har til tider blitt pepet på av supporterne. Bare hos fanatiske Ultras Sur har Mourinho fått full støtte og også i media har «The Special One» fått kjenne på kroppen at det er hardt å trene i Madrid.

Allerede for flere måneder siden ble det meldt i både Spania og England at Perez og Mourinho hadde blitt enig om å avslutte arbeidsforholdet etter sesongen og at portugiseren drar tilbake til England, London og Chelsea. Etter gårsdagens bitre exit i Europa og Mourinho sine uttalelser er en dårlig skjult hemmelighet i liten grad skjult lengre: José Mourinho drar i sommer (men ikke bekreftet).

Hvem blir så ny sjef i Real Madrid og vil klubben fortsette i samme spor som de siste tre årene? Vil Florentino Perez overlate det sportslige ansvaret til treneren eller skal en mann som Jorge Valdao / Emilio Butragueño inn igjen i rollen som sportsdirektør? Vil den nye treneren få flere sesonger på seg i sjefsstolen og hvordan vil spillergruppen nå fungere? Dette er noen av mange spørsmål jeg ønsker å besvare her i min kommentar.

Ny trener 1.juli 2013

Media i Spania og i Frankrike virker samstemte: den nye treneren til Real Madrid heter Carlo Ancelotti. PSG-treneren kommer til å avslutte sine to år i den franske hovedstaden med et ligagull og vil nå ta over Real Madrid. Ancelotti og Perez har vært gode «venner» i flere år og italieneren var nærme å ta over Real Madrid for ca syv år siden. Ancelotti er en mann som har levert titler i Europa med Milan og stabile resultater, men han har ikke vært en trofésanker av dimensjoner slik som José Mourinho.

Ved å velge Carlo Ancelotti vil ikke klubben gå gjennom en ny revolusjon slik man kunne ha forventet ved å velge en yngre revolusjonær som Jürgen Klopp. 53 år gamle Carlo Ancelotti kan jobbe med alle spillergrupper og stallen til Real Madrid er pdd overfylt av talent og profesjonelle ledertyper. Ancelotti er ikke en mann som nødvendigvis skaper mye engasjement (i motsetning til Mourinho og Klopp f.eks), men han er en mann som skaper ro.

Etter tre år med Mourinho som sjef kan dette få en del spillere og laget til å prestere enda bedre. Iker Casillas skal ha forlatt presseområdet i går kveld med et dårlig skjult smil rundt munnen sin da han fikk høre at José Mourinho skulle dra. Sergio Ramos har også hatt sine konflikter med treneren og Cristiano Ronaldo svarte slik da han fikk spørsmål om Mourinho og hans uttalelser:

«Jeg bryr meg ikke om José Mourinho. Jeg bryr meg bare om Real Madrid og Cristiano Ronaldo»

Det har aldri blitt bekreftet noe som helst rundt forholdet mellom Mourinho og Cristiano Ronaldo, men gang på gang har vi sett i media hvordan Cristiano Ronaldo ikke ønsker å være med på Mourinho sitt sirkus i media og rundt i klubben. Til tross for «soy triste» kommentaren til Cristiano Ronaldo for en stund siden (kanskje var det Mourinho han var lei av..) er det få som er større naturlige ledertyper enn Cristiano Ronaldo og som oppfører seg mer voksent og profesjonelt enn han. Ronaldo er en leder og det kan virke – for oss som står utenfor – at han også nå har gått seg lei Mourinho.

Dersom media i Frankrike og Spania tar feil og Carlo Ancelotti ikke ender opp i Real Madrid, hvem kan så være aktuelle? Da åpner det seg opp flere muligheter og mange interessante valg. Perez kan ta «modige» valg ved å ansette yngre menn som Dortmund sjef Jürgen Klopp (neppe aktuell), Tyskland-sjef Joachim Löw, Wigan-sjef Roberto Martínez, Castilla-sjef Alberto Toril eller hva med Sociedad sin suksesstrener Philippe Montanier?

Perez kan også velge å se mot en annen suksesstrener som bare fikk ett år under Perez sin ledelse: Manuel Pellegrini. Málaga-sjefen er aktuell for en jobb i England (media snakker nå om Pellegrini til Arsenal, Wenger til PSG, Ancelotti til Real Madrid og dermed Mourinho til Chelsea) og Perez har neppe en stor nok munn til å svelge en så stor kamel. Pellegrini vil neppe heller stole på Perez igjen og er derfor ikke aktuell per dags dato.

Hva så med mer «trygge» trenervalg? Carlo Ancelotti er som sagt nevnt, så hva med andre navn? Rafa Benítez er et åpenbart alternativ etter sin fartstid i Real Madrid tidligere og suksess i Valencia og Liverpool på 2000-tallet. Andre aktuelle navn vil kunne være Arsene Wenger, som Perez alltid har hatt som en het trener-kandidat til Real Madrid eller hva med Bayern-sjef Jupp Heynckens som vant Champions League med Real Madrid i 1998?

Vi får se hva som skjer, men det virker sannsynlig at Real Madrid har en ny trener i løpet av juni/juli 2013.

Hva så med «nye» Real Madrid neste år?

Carlo Ancelotti (hvis han blir ansatt) vil mest sannsynligvis også fortsette med en lignende fotballstil og formasjon som Mourinho. Milan og PSG har spilt en form for 4-2-3-1/4-3-3 formasjon og mot Barcelona i kvartfinalen nå i våres fikk man se et lag som minnet mye om Real Madrid mot katalanerne det siste året. Real Madrid vil fortsette å prøve å dominere de fleste kamper og laget spiller for å score mål, underholde og vinne kamper.

Real Madrid har allerede et bra lag og det er ikke mange utskiftninger denne troppen trenger. Det er i hvertfall tre roller / posisjoner hvor nok noe kommer til å skje i Madrid denne sommeren, neste uavghengig av hvem som tar over klubben.

  • Forsvar (høyreback og stopperalternativ)
  • Midtbane (Xabi-rollen og to-veis spiller alternativ)
  • Angrep (En ny 9’er i klubben)

I tillegg til at Rui Faría og resten av trenerstaben forsvinner, er det ventet at en del av spillerne til Mourinho kanskje også drar. Ricardo Carvalho sin kontrakt går ut i sommer, Essien sin leieavtale er slutt og muligens forsvinner også Raul Albiol eller Pepe. Per dags dato er Raphael Varane og Sergio Ramos det beste stopperparet og både Albiol og Pepe trenger mer spilletid for å spille seg inn i VM-troppene til 2014. Det er derfor mulig at Real Madid må hente inn et stopperalternativ i sommer.

I tillegg vil klubben etter alle solemerker hente tilbake Dani Carvajal fra Leverkusen i Bundesliga. Den offensive høyrebacken har hatt en stor sesong i Tyskland og allerede for flere måneder siden skal Real Madrid ha kommunisert overfor spilleren og hans agent at klubben henter han tilbake for €8mil 1.juli 2013, altså to millioner euro mer enn hva han ble solgt for. Dermed vil Real Madrid ha to spennende backer igjen og en solid backup i Coentrao og Arbeloa.

På midtbanen har det blitt mer og mer innlysende at Xabi Alonso kanskje er på vei ned og i 2013 har den spanske maestro slitt med tempoproblemer og til og med pasningskvaliteten sin. Mot Dortmund ble Xabi til tider utspilt og løpt i senk – kanskje ikke uventet – men fremdeles noe Real Madrid må se på og vurdere å gjøre noe med. Dersom Carlo Ancelotti tar over klubben i sommer forventer fransk media at han ønsker å ta med seg Marco Verratti til Madrid, men det er tvilsomt at PSG ønsker å la deres store midtbanediamant slippe til Madrid.

Det er mange andre alternativer i Spania (Beñat, Ander Herrera, Pardo, Illarramendi osv) og rundt om i Europa (Pogba, Verratti osv) hvis klubben ønsker å erstatte Xabi Alonso. Luka Modric spilte delvis i denne rollen i Tottenham og det er mulig at klubben derfor heller ser mot Modric og venter med å finne en erstatter til Xabi.

Det som virker veldig sannsynlig er at klubben ønsker å hente inn et alternativ til Sami Khedira for å gi han konkurranse og for å ha en rotasjonsspiller mht skader og suspensjoner. Raphael Varane sin gode kompis fra RC Lens, Geoffrey Kondogbia, skal være den utvalgte. Den 20 år gamle franske to-veis midtbanespilleren står frem som en av de mest spennende spillerne i Europa i denne rollen og både AS og Marca hevder at Real Madrid er klare til å hente Sevilla-talentet i sommer.

Hva med 9’er rollen i Real Madrid? Er det i det hele tatt nødvendig å gjøre noe her? Klubben har allerede to av verdens beste angrepsspillere; Gonzalo Higuaín og Karim Benzema. I utgangspunktet er de begge gode nok som 9’ere i Real Madrid, men det kan være at en av dem ønsker å høre på andre tilbud i sommer etter en skuffende sesong. I så fall må Real Madrid ut og handle og her mangler det ikke på alternativer. Media har lansert navn som Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, Falcao, Wayne Rooney, Robert Lewandowski, Sergio Kun Agüero……Kort fortalt; de fleste.

Det som er sikkert er at Real Madrid ikke kan hente inn en ny spiss av dette kaliberet uten at de må velge å selge enten Benzema til PSG/Man City eller Gonzalo Higuaín. Hva som skjer her er kanskje avhengig av presidentvalget samme sommer og hva Perez ønsker å formidle til supporterne. Dersom Perez ønsker å presentere en «crack» til supporterne i sommer er det mye som tyder på at Gareth Bale er den utvalgte. Tottenham vil nok gjøre sitt ytterste for å beholde sin store stjerne, men dersom London-klubben ikke når Champions League denne våren er det få som tror at de klarer å holde på 23 åringen som ble kåret til årets spiller i England.

Ny president 2013 – 2017 og hva med sportsdirektør?

Grunnen til at jeg ikke har skrevet noe om Florentino Perez sin rolle enda er at det nærmest er utenkelig at noen annen leder klubben neste sesong og årene som kommer. Florentino Perez har ingen motkandidater enn så lenge og alt ligger til rette for at Perez fortsetter de neste fire årene. Perez vil nok likevel prøve å skape engasjement rundt sine neste fire år i Madrid og det er ikke utenkelig at han henter en «crack» i sommer for å gi supporterne noe mer spennende enn bare store stadionplaner for Santiago Bernabéu.

Kanskje det største veiskille Real Madrid derfor står ved er om klubben skal fortsette med å overlate store deler av det sportslige ansvaret til en trener eller om klubben skal gjenninnføre ordningen med en sterk sportsdirektør. José Mourinho vant som kjent denne kampen mot Jorge Valdano våren 2011 og det hele endte med at argentineren måtte dra og Mourinho koblet et enda sterkere grep rundt «manager-rollen» i klubben. Vil Perez nå på nytt ansette en trener for å styre også dette området i klubben eller vil Perez ansette også en sportsidirektør med en klar manager-rolle?

Det siste spørsmålet er om Perez på nytt vil fortsette å gi den nye treneren tid, tillit og støtte eller om Real Madrid vil gå tilbake til tiden mellom 2003 og 2010 hvor de fleste trenerene knapt fikk en sesong i trenerstolen. José Mourinho fikk tre sesonger i Real Madrid og ble dermed den treneren siden Vicente del Bosque (1999-2003) som fikk sitte lengst i trenerstolen. Det har gitt klubben og laget en større ro og kontinuitet og det er ikke utenkelig at de fleste nå har slått seg litt mer til ro med å beholde en trener litt lengre også neste gang.

Mourinho sin arv

Til syvende og sist skaper man sin egen skjebne og José Mourinho har gjort det. Han blir elsket og hatet, han vinner og taper sine kamper og er 100% Mourinho på godt og vondt. Mourinho skal få skryt for alt det positive han gjorde i Real Madrid og han skal få kritikk for alt det negative han gjorde. Med Mourinho nådde man tre semifinaler på rad i Europa etter flere år med exit allerede i 1/8-dels finalen og laget tok endelig en Copa del Rey tittel etter mer enn tyve års venting. Mourinho ble hentet inn for å knekke Barcelona-koden og han klarte også det. Det ble til slutt et ligagull mot uovervinnelige Pep Guardiola og det siste året har Real Madrid kjørt over katalanerne innbyrdes.

Men samtidig var Mourinho sin tid preget av konflikter på alle områder. Konflikter med UEFA, RFEF, Barcelona, Sevilla, andre europeiske klubber og trenere, media, supportere, spillere, sportsdirektører og alt og alle. Noen av hans motstandere fortjente lite annet enn motstand fra Mourinho, mens andre konflikter burde vært unngått. Likevel kunne hans tid i Real Madrid blitt husket som en suksess hvis bare Sergio Ramos hadde scoret på et straffespark i Madrid for et år siden eller om Pepe hadde blitt sittende på benken i Tyskland for en uke siden.

Mourinho er treneren som nesten fikk det til i Real Madrid. Han er «The Special One» og er spesiell på mange områder, men kanskje ikke rent sportslig. Hva Mourinho fikk til med Deco & co i Porto er imponerende og det er også trofésankingen i Chelsea og Inter. Han har hatt gode tropper å jobbe med, gode arbeidsforhold og det fikk han også i Madrid. Tiden i Madrid og spesielt de to siste årenes semifinaler viser at det ikke er mye som skiller suksess og «fiasko». En straffesparkkonkurranse vunnet eller tapt utgjør all forskjell. I Inter, Chelsea og Porto opplevde han å gå hele veien til en finale og i noen av kampene var marginene på hans side, og andre i mot han. Det samme skjedde i Madrid, men det endte aldri med en finale og aldri noen tittel i Europa.

På tre år ble det ett seriegull og én Copa del Rey tittel (kanskje to), samt Supercopa i fjor. Portugiseren ble hentet inn for å vinne la Decima, Real Madrid sin tiende, ikke en Copa del Rey tittel. Mourinho fikk lov til å sitte i tre år, han hadde Cristiano Ronaldo & co i spillergruppen og arbeidsforhold de fleste kunne ha drømt om. Men, Mourinho skapte også sine egne gode arbeidsforhold i klubben ved å ta laget et steg videre allerede i første sesong og gjennom hans enorme personlighet og vinnervilje. Men en kan ikke vurdere hans tid i Madrid uten å også vurdere laget og troppen Mourinho fikk i fanget sommeren 2010. Det ble bare nesten for Mourinho.

Legg inn en kommentar