Martin Helleruds spesialer

Hva nå, Pérez?

Florentino Pérez så for seg at Zinedine Zidane skulle lede Real Madrid neste sesong, men hva nå, Pérez?

Det gikk sjokkbølger igjennom Madrid, Spania og hele fotball-Europa da Zinedine Zidane slapp sjokkerende nyheter torsdag formiddag. Real Madrid hadde to timer tidligere annonsert at Zinedine Zidane ville dukke opp på en pressekonferanse sammen med Florentino Pérez klokken 13:00. Zinedine Zidane hadde dagen tidligere informert først Florentino Pérez, på et møte hvor planene for den kommende sesongen skulle legges, før han så også informerte spillergruppen. Real Madrids klubbpresident skal ha blitt regelrett sjokkert da 45-åringen kom med nyheten. Det var også tydelig å se at 71-åringen var preget under torsdagens pressekonferanse, og det er ikke uten grunn at Zinedine Zidane er den første treneren som har forlatt Real Madrid uten å bli sparket mens Florentino Pérez har vært Real Madrid-president.

«Dette er en trist dag for meg, spillerne og alle involverte i klubben. Jeg hadde elsket å ha han med min side for alltid. Når han fortalte meg det i går så ble jeg litt satt ut». Dette var noe av det Florentino Pérez sa da han akkompagnerte Zinedine Zidane på torsdagens pressekonferanse. Florentino Pérez har vært Real Madrid-president i to perioder, fra 2000 til 2006, og fra 2009 og til dags dato. I denne perioden har det vært 12 forskjellige Real Madrid-managere, og Zinedine Zidane er den eneste av disse som har forlatt Real Madrid av egen fri vilje. Det er ingen hemmelighet at Pérez har et spesielt forhold til Zinedine Zidane, og dette har vært lett å se igjennom de siste sesongene hvor franskmannen har styrt Real Madrid-skuta med bravur.

Den brutale sannheten er dog at når kalenderen viser juni 2018 så er ikke Zinedine Zidane lenger Real Madrid-manager, og Real Madrid må dermed ut på managerjakt. Det var ingenting som tydet på at Real Madrid skulle være manager-løse per 1. juni 2018, og det er heller ikke flust av managere som for tiden er uten jobb. En som kanskje kunne vært en kandidat er Carlo Ancelotti, men den tidligere Real Madrid-sjefen ble nylig bekreftet som ny Napoli-sjef, og er dermed uaktuell. Spekulasjonene er for lengst i gang, men hvem er det egentlig som kan få ansvaret med å lede Real Madrid i 2018/19-sesongen?

Mauricio Pochettino – Tottenham

Tottenhams argentinske sjef er favoritten til å ta over etter Zinedine Zidane. Det som kan sette en stopper for dette er at den tidligere Espanyol-treneren nylig skrev en ny kontrakt med Tottenham som strekker seg over de neste fem årene. Det har verset rykter om at det finnes en klausul i denne kontrakten som vil kunne tillate Pochettino å forhandle med Real Madrid, men dette avkreftet argentineren selv i et intervju med Radio MARCA. Allikevel skal 46-åringen være Real Madrids favoritt til å bli ny Real Madrid-sjef. Det er flere faktorer med Pochettino som passer Real Madrids profil. Han er argentiner men kan spansk med både spiller- og trenerbakgrunn fra Spania, han står for en spillefilosofi som passer Los Blancos og som tidligere Espanyol-trener er han heller ikke spesielt glad i Barcelona.

Argentineren er for tiden på ferie før han, etter planen, skal forberede seg på en ny sesong med Tottenham. Fredag var Pochettino på lanseringen av hans nye bok «Brave New World». Torsdag kveld meldte Madrid-avisen MARCA at Real Madrid allerede hadde tatt kontakt med argentineren vedrørende trenerrollen. 46-åringen kom ikke med noen store avsløringer på boklanseringen, men han avfeide heller ikke spekulasjonene: «Man vet aldri hva som skjer i morgen. Livet setter deg i situasjoner du ikke så for deg». Senere var han med på Radio MARCA, hvor han benektet at Real Madrid allerede hadde tatt kontakt med han. Pochettino skal ønske en rask avklaring om fremtiden og han skal ha gitt beskjed om at ting må skje raskt dersom han skal lede Real Madrid den kommende sesongen.

Guti – Juvenil A

Det virker som at Mauricio Pochettino er Real Madrids førstevalg, og at en eventuell nødløsning kan være den tidligere midtbanemagikeren Guti. Dette vil skape et likt scenario som da Zinedine Zidane tok over Real Madrid i januar 2016 etter å ha vært Real Madrid Castilla-manager i et halvt år, uten stort hell. 41-åringen har gjort en god jobb med Real Madrid Juvenil A, og etter planen skal han ta over Real Madrid Castilla den kommende sesongen, men det kan fort være at det isteden blir Real Madrid. Guti er foreløpig et ubeskrevet blad som manager, men hans Juvenil A-lag har blitt kjent for å spille fantastisk fotball og som tidligere Real Madrid-spiller så har han noe av de samme kvalitetene som Zinedine Zidane.

Andre kandidater

Selv om Mauricio Pochettino er den som, foreløpig, ser ut til å være favoritten til å overta rollen som Real Madrid-manager så er det flere andre mulige managere, som kanskje kan bli aktuelle for Los Blancos. Managere som både Carlo Ancelotti og Thomas Tuchel sikret seg nylig nye jobber i Napoli og Paris Saint-Germain. Flere landslagstrenere er sannsynligvis arbeidsledige etter VM, men Real Madrid ønsker en rask løsning og kommer neppe til å vente til midten av juli med å annonsere hvem som tar over etter Zinedine Zidane.

Arsène Wenger: Wenger sa nylig takk for seg etter 22 år som Arsenal-manager. Franskmannen har bekreftet at han ikke har planer om å gi seg som manager, og 68-åringen kan være en nødløsning full av erfaring om det skulle være nødvendig. Wenger snakker også flere språk, deriblant spansk.

Antonio Conte: Chelsea ser ut til å ha sett seg lei Conte, og Conte ser ut til å være lei Chelsea. Italieneren vant nesten alt da han var i Juventus og har bred erfaring etter å ha jobbet i både Serie A og Premier League, samt vært landslagstrener for Italia.

Maurizio Sarri: Sarri forlot nylig Napoli. Denne sesongen kjempet Napoli om ligagull i Serie A og de har spilt fantastisk fotball under 59-åringen. Italieneren er med andre ord arbeidsledig, men han skal være favoritt til å ta over Chelsea etter Conte.

Jürgen Klopp: Real Madrids finalemotstanders sjef har også blitt nevnt som en mulig arvtager, men dette er veldig lite sannsynlig. Klopp har allerede et prosjekt på gang med Liverpool. Ikke snakker han språket og spillestilen ville neppe passet Real Madrid.

Massimiliano Allegri: 50 år gamle Allegri har gjort en strålende jobb med Juventus og han har ledet dem til to Champions League-finaler, hvor de har tapt begge finalene. Allegri er en taktiker av rang og har lang erfaring fra Serie A, men han snakker ikke språket.

Míchel: Míchel ledet Málaga frem til januar, et Málaga-lag som til slutt rykket ned fra LaLiga. Til tross for at han ikke har noen imponerende resultater å vise til så er han høyt verdsatt av fansen etter en fantastisk Real Madrid-karriere, og han vil dermed være et populært valg blant supporterne.

Vincente del Bosuqe: Kanskje bestefar del Bosque returnerer fra pensjonisttilværelsen hvis Florentino Pérez spør veldig pent?

Den ideelle løsning

Det er ingen tvil om at Florentino Pérez har en vanskelig tid foran seg. Alle planene hva angår spillerlogistikk er satt på vent i jakten på en ny manager. Dette er en enormt viktig beslutning å ta, og ansettelsen av Rafa Benítez fra 2015 har nok lært Pérez at det ikke bare er de taktiske evnene til en manager som spiller inn når du skal lede Real Madrid. Det er ikke til å legge skjul på at Mauricio Pochettino ser ut som den ideelle løsningen på alle mulige måter. Argentineren passer Real Madrids profil hva angår spillestil, men han har samtidig vist evnen til å håndtere store egoer med Dele Alli og Harry Kane i Tottenham. Pochettino snakker spansk, noe som er svært viktig for kommunikasjon, men det at han også mestrer engelsk er en stor bonus dersom Real Madrid kjøper noen ikke-spanske spillere. Han er både tidligere Espanyol- spiller og trener og misliker dermed Barcelona, og han ser ut til å være den perfekte erstatter for Zinedine Zidane.

Hvem vil du ha som ny Real Madrid-manager?

Legg inn en kommentar