Kristian Schoutes spesialer

Historisk tilbakeblikk: Den niende

Vi gjør et dypdykk i arkivene og ser på hvordan Real Madrid vant sin niende Champions League-tittel

Artikkelen ble opprinnelig publisert 25.august 2018.

I denne utgaven av artikkelserien hvor blir bedre kjent med Real Madrid skal vi ta et dypdykk i historiebøkene og ta en tur tilbake i tid. Nærmeste bestemt skal vi 16 år tilbake i tid til en maikveld i Glasgow, Skottland. Vi skal se nærmere på finalen i Champions League i 2002 mot Bayer Leverkusen, en av de virkelig store Real Madrid-kampene de siste tiårene. I neste ukes utgave skal vi ta for oss en viktig spiller for Real Madrid gjennom årene. Du vil som vanlig få to valgmuligheter og du må da stemme på hvilken spiller du ønsker å høre mer om i neste utgave. Avstemning skjer på Facebook-sidene våre og vil være tilgjengelig noen dager etter dette blir publisert.

Forhistorie

Veien til finalen og Champions League- formatet. 

I sesongen 2001/2002 var formatet i Champions League svært annerledes enn hva vi er vant med i dag. I dag deles de kvalifiserte lagene inn i grupper hvor de to lagene som har tatt mest poeng over to oppgjør mot de andre lagene i gruppen, går videre. Deretter er det trekning om hvilke lag som skal møtes i åttendelsfinaler, kvartfinaler og semifinaler. Dette var ikke slik i 2001/2002-sesongen og veien til finalen var svært annerledes enn hva det er i dag. Det var denne sesongen to gruppespillfaser i Champions League. De to lagene som tok flest poeng i hver gruppe i den første gruppespillrunden kvalifiserte seg til den andre gruppespillrunden som bestod av fire grupper. De to beste lagene fra den andre gruppen tok seg videre til kvartfinalen. Etter gruppespillet var over gikk utslagsrundene over til et mer klassisk «utslagstre» fram til finalen.

Real Madrid var i Champions League gruppe A i første gruppespillrunde. Denne gruppen vant Los Blancos foran Roma, Lokomotiv Moskva og Anderlecht. Real Madrid tapte kun én kamp og dette kom ikke før i siste runden mot Moskva. Real Madrid hadde allerede vunnet gruppen før kampen ble spilt. I andre gruppespillrunde var Real Madrid i gruppe med greske Panathinaikos, portugisiske Porto og tsjekkiske Sparta Praha. Også i denne gruppen ble Real Madrid soleklar gruppevinner, denne gangen uten å tape en kamp. I kvartfinalen møtte Real Madrid de tyske gigantene Bayern München og etter tap i første kamp klarte Los Blancos å snu oppgjøret etter scoringer av Helguera og Guti. I semifinalen møtte Real Madrid erkerivalen Barcelona. Real Madrid vant første kampen i Barcelona 2-0 etter scoringer av Zidane og McManaman. I returoppgjøret tok Real Madrid seg trygt videre etter et 1-1-resultat på Santiago Bernabéu. Dermed var Real Madrid klare for finalen i Champions League mot Bayer Leverkusen i Glasgow.

Motstanderen

Real Madrids motstander i finalen i Glasgow var altså det tyske laget Bayer Leverkusen. Laget var trent av den tidligere storscoreren Klaus Toppmöler og laget leverte en svært god sesong i 2001/2002-sesongen. Leverkusen kom på andreplass i den tyske ligaen etter å ha gitt bort et forsprang på fem poeng i løpet av de tre siste kampene. Borussia Dortmund var for øvrig laget som klarte å ta igjen forspranget. Leverkusen kom også på andreplass i den tyske cupen i 2001/2002- sesongen etter å ha tapt finalen i DFB- pokal 4-2 mot Schalke 04. Leverkusen tapte også finalen i Champions League mot Real Madrid og de ble derfor kun det andre laget som hadde kommet på andreplass i både liga, cup og Champions League i én og samme sesong. Leverkusen kvalifiserte seg til 2001/2002-utgaven av Champions League etter å ha slått Røde Stjerne Beograd i siste kvalifiseringsrunde. De var i en gruppe bestående av Barcelona, Lyon og Fenerbahçe. Tyskerne slo Lyon på siste kampdag i gruppespillet og gikk dermed videre til andre gruppespillfase. Her møtte Leverkusen flere giganter i europeisk fotballsammenheng. Gruppen bestod av Deportivo La Coruña, Arsenal og Juventus. Gruppen var svært jevn men tyskerne kjempet seg videre sammen med Deportivo. I kvartfinalen og semifinale møtte Leverkusen engelsk motstand i Liverpool og Manchester United. Etter tette seire mot begge lagene var Leverkusen klare for finale mot Real Madrid.

Kampen

Finalen i Champions League 2001/2002 ble altså spilt mellom Real Madrid og Bayer Leverkusen på Hampden Park i Glasgow i Skottland. Stadionet har en kapasitet på drøye 50 000, noe som også var tilskuerantallet denne kvelden. 15. mai 2002 ble kampen sparket i gang i regnbyger og ca. 15 grader celsius.

Stjernespekket lagoppstilling og tidlige scoringer

På sidelinjen for Real Madrid sto den legendariske treneren Vicente del Bosque, som senere også ble veldig suksessfull med det spanske landslaget. Real Madrid stilte denne kvelden opp med den spanske keeperen César Sánchez mens backrekken bestod av Michel Salgado, Fernando Hierro, Iván Helguera og brasilianeren Roberto Carlos. På midtbanen spilte Claude Makélélé som midtbaneankeret. Santiago Solari og Luís Figo startet på hver sin side på midtbanen, mens Zinedine Zidane startet i tier-rollen på midtbanen, like bak spissene. På topp startet Real Madrid med de to spanske klubblegendene Raúl og Fernando Morientes. Av kjente fjes på Leverkusen sitt lag står nok Michael Ballack fram som den største stjernen, samt den brasilianske midtstopperen Lúcio.

Det tok ikke lange tiden før Real Madrid tok ledelsen i Glasgow i 2002. Den legendariske venstrebacken Roberto Carlos kastet et langt innkast langs Leverkusens venstreside. Lúcio og Sebescen klarte ikke å komme på ballen og Raúl var førstemann på ball. Etter at ballen spratt ett par ganger på gresset fyrte den spanske storscoreren og ballen trillet forbi Butt i Leverkusen-målet. Det var en fantastisk avslutning av Raúl etter et svært effektivt og velplassert innkast fra Carlos. Dessverre for Real Madrid skulle de ikke klare å holde lenge på denne ledelsen. Leverkusen fikk et frispark like til venstre for Real Madrids sekstenmeter, perfekt posisjon for å legge et innlegg inn i boksen. Dette gjorde Schneider med stor presisjon og fant den brasilianske stopperkjempen Lúcio i boksen. Lúcio knuste Real Madrids kaptein Fernando Hierro i luften og stanget inn utligningen i Glasgow.

Zidane-magi og keeper i verdensklasse

Like før pause fikk vi kampens absolutte høydepunkt og det øyeblikket kampen utvilsomt er mest kjent for. Solari slo en høy pasning til en fremadstormende Roberto Carlos på venstrebacken. Brassen var rask og kom først på ballen. Med lite støtte og få muligheter slo Carlos et høyt innlegg mot kanten av sekstenmeteren. På linjen av sekstenmeteren sto Zinedine Zidane og ventet på ballen. Franskmannen stoppet opp i det ene steget før han stilte inn siktet og fyrte av en volley med venstrebeinet i det neste. Skuddet var like hardt som det var velplassert. Idet skuddet ble fyrt av kunne man få følelsen av at noe spesielt var i ferd med å skje. Volleyen gikk i krysset bak en sjanseløs Butt i Leverkusen-målet. Zidanes volleyscoring i Champions League-finalen i 2002 har gått ned som et av de vakreste målene noen gang til å bli scoret i Europas gjeveste klubbturnering. Til og med etter en sesong hvor både Cristiano Ronaldo og Gareth Bale har meldt seg på, troner Zidanes lille øyeblikk med magi på toppen hos svært mange. Zidane sa selv etter kampen mot Juventus i Torino at han syntes at hans egen scoring var bedre enn Ronaldos saksespark, mest på grunn av viktigheten av målet og viktigheten av kampen målet ble scoret i. Uavhengig av om det er det fineste målet eller ikke, det er øyeblikk ingen Real Madrid-supporter noen gang vil glemme.

Takket være Zidanes scoring like før pause kunne Real Madrid starte andre omgang i føringen i Glasgow. Real Madrid møtte et sultent Leverkusen-lag som nektet å gi seg og jaget utligning. Etter en drøy time måtte Real Madrids spanske keeper César ut av banen med skade. Inn kom 21 år gamle Iker Casillas. Casillas hadde vært førstevalget i målet til Real Madrid kun få sesonger tidligere, men etter en del svake prestasjoner hadde den spanske unggutten blitt benket til fordel for den mer rutinerte César. Casillas hadde selv stått i en Champions League-finale tidligere, nemlig to år tidligere da Real Madrid slo Valencia 3-0 i Paris i 2000. Leverkusen økte presset sitt mot Real Madrid-målet utover i andre omgang og skapte noen gigantsjanser da klokken begynte å tikke mot 90 minutter. Kun en vanvittig prestasjon av Casillas gjorde at tyskerne ikke klarte å få ballen i mål denne kvelden. Den framtidige Real Madrid-kapteinen gjorde en rekke feberredninger som inkluderte både dobbeltredninger og benparader. Real Madrid trengte en keeper i verdensklasse for å holde unna det tyske presset den siste delen av andre omgang, og det hadde de i Iker Casillas.

Med matchvinnere i begge ender klarte Real Madrid å slå Bayer Leverkusen i finalen i Champions League en sen maikveld i 2002. Finaleseieren i Glasgow var Real Madrids niende triumf i Europas gjeveste klubbturnering og det skulle ta hele tolv år før Real Madrid-fansen fikk oppleve dette igjen. Dette kan være noe av grunnen til at denne kampen står fram som en så viktig kamp for mange Madridistas rundt om i verden. Før La Décima i 2014 var dette den siste Champions League-triumfen Real Madrid hadde hatt på alle disse årene. Casillas’ kjempeprestasjon i Real Madrid-buret er nok i seg selv til å kalle denne kampen minneverdig, men det er nok lite tvil om at det er Zidanes volleyscoring fra 16 meter meter som står fram som det største øyeblikket i denne kampen.

Legg inn en kommentar