William Gromstads spesialer

Historisk dyre mål

Luka Jovic sin første sesong som Real Madrd-spiller har vært alt annet enn en suksess. To mål, til en pris på 30 millioner euro hver, gjør at målene hans er historisk dyre for klubben.

Forventningene var store da Real Madrid hentet Luka Jovic i fjor sommer etter hans 27 mål på 48 kamper for Eintracht Frankfurt. Denne sesongen er fasiten to mål på 27 kamper. Hvert av de målene kostet dermed klubben 30 millioner euro, dersom man gjør et litt enkelt regnestykke med utgangspunkt i at overgangen kostet 60 millioner.

Det å være spiss i Real Madrid er en stor utfordring, og presset er enormt, men samtidig er det et lag som stort sett dominerer kampene, så spissene får mange sjanser. To mål er naturligvis ikke godt nok for en spiss i Real Madrid, men for å kunne score på sjansene, må man først være ute på banen. Luka Jovic har kanskje fått 27 kamper, men dersom man ser på antall minutter, er historien en helt annen. Han har kun spilt 12% av minuttene Real har spilt i La Liga denne sesongen. Til sammenligning har Eden Hazard ett mål på 16 kamper i La Liga, men han har likevel spilt 32% av minuttene. Gareth Bale og Lucas Vázquez har to mål hver på omtrent like mye spilletid som Hazard. Riktignok er ingen av disse spisser, men det er samtidig spillere man hadde forventet mer av. Med unntak av Benzema og Ramos, er det ingen som har scoret mye mål for Real Madrid denne sesongen, så Jovic sine to mål er kanskje ikke nødvendigvis så dårlig som det ser ut ved første øyekast.

Luka Jovic
FØRSTE SCORING: Luka Jovic header inn sin første scoring i Real Madrid-drakten, mot Leganés i oktober 2019.

Dersom man kun ser på statistikken, har selv spissene Real hentet i januarvinduet kostet mindre per mål enn Jovic. Samtidig har Zidane forsvart ham etter at han selv ba klubben om å signere serberen. Tidligere i sesongen var det vært snakk om at Jovic var til salgs allerede etter én sesong, men nå er situasjonen annerledes. Selv om klubben trenger penger, skal de ikke være villige til å selge spissen, siden de da må hente inn en erstatning. Teoretisk sett kan en byttehandel være mer realistisk, men sjansen er nok stor for at Luka Jovic vil få muligheten til å spille på Bernabeu også neste sesong.

Dersom Jovic får ut mer av potensialet sitt neste sesong, kan han plutselig bli en viktig spiller for klubben. Denne sesongen var Benzema ekstremt viktig, og spilte nesten alt, men hvis franskmannen hadde fått seg en skade, ville Real hatt et stort problem. En lang, slitsom sesong kan fort føre til en skade på Benzema neste sesong, og da vil Jovic få sjansen, også fra start. Finner han formen og spiller på seg selvtillit igjen, kan det da hende han har en stor fremtid i hvitt.

Legg inn en kommentar