Martin Helleruds spesialer

Gigant med liten g

Federico Valverde har utnyttet skadesituasjonen på midtbanen til Real Madrid og storspilt i det siste.

Sommeren 2019 var en hektisk sommer på flere måter for Real Madrid, og spesielt midtbaneleddet var det stort fokus rundt i sommer. Toni Kroos startet sommeren med å skrive under på en ny kontrakt med Real Madrid, Luka Modric var til tider ryktet vekk fra Real Madrid i tillegg til at Isco og James Rodríguez ble ryktet vekk fra den spanske hovedstaden med jevne mellomrom, spesielt sistnevnte. Casemiro skapte overskrifter med sine solide prestasjoner i Copa América. For å ikke nevne om spillere som var ryktet inn for å forsterke den nevnte Real Madrid-midtbanen. Her var Christian Eriksen og Paul Pogba hyppig nevnt, men ingen av de fant veien til Santiago Bernabéu. Men, det var en midtbanespiller som ble værende i Real Madrid som knapt ble nevnt i media i sommer, og det kanskje med god grunn.

Federico Valverde. Den uruguayanske 20-åringen fikk ti kamper fra start forrige sesong, og spilte seg ikke nevneverdig inn i startelleverne til verken Julen Lopetegui, Santiago Solari eller Zinedine Zidane. Sesongen i forveien hadde han vært på utlån til Deportivo La Coruña, hvor han ikke utmerket seg noe nevneverdig. Allikevel var det ikke mange rykter om at Valverde skulle lånes ut denne sommeren, så det så ut til at Zinedine Zidane hadde tillit til unggutten til tross for at han ikke fikk mange sjansene etter at franskmannen tok over roret igjen i mars. Da overgangsvinduet stengte 31. august var Federico Valverde fortsatt en del av Real Madrid-troppen, til tross for at man var usikker på om han skulle brukes som backup for Casemiro eller som enda et alternativ på indreløper-posisjonen.

Etter å kun ha spilt åtte minutter i de første tre seriekampene til Real Madrid har Federico Valverde, men etter dette har unggutten startet tre av de neste fem seriekampene, blant annet i El Derbi Madrileño. Det var nettopp i storkampen mot lillebror fra andre siden av Madrid at Federico Valverde fikk sin første start for sesongen, og de aller fleste som følger Real Madrid klødde seg i hodet da de så at gutten fra Montevideo skulle starte en av sesongens vanskeligste bortekamper. Valverde gjorde en meget god kamp og bidro med løpskraft og sårt tiltrengte muskler på en ellers forholdsvis skjør Real Madrid-midtbane. Allikevel, at Valverde skulle vise seg å bli Zidanes «nøkkel» på midtbanen hadde de færreste sett for seg for en drøy måned siden.

For siden oppgjøret mot Atlético Madrid har Valverde spilt en viktig rolle for Real Madrid. Zinedine Zidane ville hente Paul Pogba i sommer, og et av de største argumentet var at han hadde en «fysisk tilstedeværelse» som ingen i den nåværende Real Madrid-stallen kunne matche, og at han hadde en helt annen spillestil en for eksempel Toni Kroos og Luka Modric. Pogba kunne være et innskudd på Real Madrid-midtbanen som kunne være en x-faktor både offensivt og defensivt. Nå har kanskje ikke Federico Valverde like ekstreme kvaliteter som Paul Pogba, men 20-åringen har vist seg å bli Zinedine Zidane sitt svar på Paul Pogba-spørsmålet.

Federico Valverde har ingen «flashy» spillestil, og han gjør enorme mengder med grovjobb som kanskje ikke syns så godt når man ser på statistikker som scoringer eller assist. Derfor kan man gjerne si at Federico Valverde er en gigant med liten g, fordi fasiten er at Luka Modric ikke bare kan spasere inn på laget igjen når han er tilbake fra sin skade. Valverde har virkelig tatt sjansen når han har fått den av Zinedine Zidane, og hans gode prestasjoner har gjort at franskmannen har en større taktisk fleksibilitet med hvordan han sette opp sin midtbane-trio. Uruguayaneren, som i sin tid ble beskrevet på følgende måte av Real Madrid medisinske team da han skulle skrive under for Los Blancos: «nesten underernært og at fysikken hans ikke ville holde», har vist seg tilliten verdig. Valverde har prestert som en gigant på Real Madrid-midtbanen de siste ukene, med liten g – selvsagt.

Legg inn en kommentar