Martin Helleruds spesialer

Derfor drømmer Pérez om dette

Florentino Pérez er på mange måter hjernen bak den mye omtalte European Super League, men grunnen til dette dreier seg om mye mer enn bare penger.

Natt til mandag 19. april kom bomben da flere klubber, deriblant Real Madrid, slapp en pressemelding der de bekreftet at de skal ta del i den omdiskuterte europeiske superligaen. Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Barcelona, Juventus, Chelsea, Manchester City, AC Milan, Arsenal, Tottenham, Inter og Atlético Madrid skal forme en ny turnering for Europas elite.

Dette har skapt sjokkbølger igjennom Europa og verden og satt sinnene i kok hos de aller fleste, da dette er et grep som strider imot prinsippene av fotballen slik vi kjenner den, der alle kan møte alle dersom de er gode nok – og kvalifiserer seg til UEFA Champions League. De største vil bli større, og de rikeste vil ha mer – og bak dette står en mann: Florentino Pérez.

Real Madrid-presidenten er også president av denne ny-dannede European Super League, og han er dermed den øverste lederen av denne sterkt forhatte organisasjonen. Men hvorfor er det Real Madrid-presidenten, som nylig fikk forlenget sin periode som Real Madrid-president frem til 2025, som står bak dette prestisjeprosjektet?

FORHATT: Florentino Pérez er en forhatt person i fotball-Europa i skrivende stund, da han er hjernen bak den nye europeiske eliteturneringen, European Super League.

For å finne roten til dette så må vi mange tiår tilbake i tid, nærmere bestemt til den verste perioden under 2. verdenskrig. Spania var i ruiner etter en årelang borgerkrig og general Franco hadde kommet til makten. I hovedstaden tok Santiago Bernabéu Yeste, tidligere supporter, spiller, assistenttrener, sportsdirektør og hovedtrener, på seg oppgaven å bygge opp igjen Real Madrid Club de Fútbol.

15. september 1943 ble Santiago Bernabéu valgt som president av Real Madrid, og den nye presidentens mål var å bygge en ny stadion, forbedre klubbens økonomi og profesjonalisere driften av klubben. Fire år senere sto nye «Nuevo Estadio de Chamartín» klar, og under ti år senere skulle mannen fra Castilla La-Mancha ta føre klubben til europeisk suksess.

Santiago Bernabéu var nemlig en av hjernene som sto bak da den prestisjetunge Europacupen ble en formalitet i 1955, og Los Blancos endte opp med å vinne de første fem utgavene av turneringen. Suksessen på denne perioden sees fortsatt den dag i dag på som den viktigste grunnen til at Real Madrid er den klubben de er i dag, nemlig en europeisk stormakt.

Miguel Muñoz & Paco Gento & Santiago Bernabéu
EUROPA-SUKSESS: Miguel Muñoz, Paco Gento og Santiago Bernabéu poserer med et av Europacup-trofeene som Real Madrid vant på 1950- og 60-tallet.

Ettermælet til Santiago Bernabéu er upåklagelig, og han er uten sammenlikning den viktigste enkeltpersonen i Real Madrids klubbhistorie. Det er ikke uten grunn at Los Blancos’ hjemmebane den dag i dag bærer hans navn, og at han av fansen sees på som gudfaren som skapte klubben man i dag kjenner som Real Madrid og som har vunnet Europacupen totalt 13 ganger.

Det er dette Florentino Pérez regelrett sikler etter. Businessmannen har gjort en fantastisk jobb som Real Madrid-president over to perioder, og ledet Los Blancos til enorm europeisk suksess – noe klubbens DNA er bygget på. Til tross for jobben Pérez har gjort frem til 19. april 2021 så når han ikke Santiago Bernabéu til anklene en gang hva angår ettermæle – dette vil han endre.

Da Florentino Pérez kom til makten i den spanske hovedstaden i 2000 så var noe det første han gjorde å hente inspirasjon fra nevnte Santiago Bernabéu. Han ville hente de beste i verden, og kopiere det Bernabéu gjorde på 50-tallet med å hente Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás, Paco Gento og Raymond Kopa.

Alfredo Di Stefano, Figo
PRESENTASJON: Alfredo Di Stéfano sammen med Florentino Pérez og Luis Figo under sistnevntes presentasjon som Real Madrid-spiller sommeren 2000.

Dermed startet Florentino Pérez det hele med et bang – han hentet kapteinen fra erkerival Barcelona: Luís Figo. Over de neste årene så hentet han spillere som Zinedine Zidane og David Beckham og skapte laget «Los Galacticos». Men i motsetning til Santiago Bernabéu sitt stjernelag så ble ikke perioden preget av dominans på banen, og Real Madrid vant kun Champions League en gang i løpet av Pérez sine første seks år som Real Madrid-president, før han trakk seg i 2006.

Da businessmannen fra Hortaleza i Madrid returnerte til klubben igjen i 2009 kjørte han samme taktikk, og i tur og orden kom Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso og Karim Benzema inn dørene – for å nevne noen. Men denne gangen sammenfalt dette med en unik generasjon i FC Barcelona, som over de neste årene begrenset Real Madrids sportslige suksess til det ytterste.

Så kom perioden Pérez ventet på, først fikk han se Real Madrid vinne Champions League-finalen med nød og neppe mot lillebror i 2014, før gullalderen til Los Blancos i moderne tid fant sted fra 2016 til 2018, der klubben vant tre strake Champions League-titler. Ingen klubb hadde noensinne maktet å vinne Champions League to ganger på rad, og ingen hadde vunnet Europacupen gjentatte ganger etter hverandre siden AC Milan i 1998/89- og 1989/90-sesongen.

Florentino Pérez 1.6.2018 N2
DEN TRETTENDE: Florentino Pérez observerer det trettende Champions League-trofeet som Real Madrid har vunnet, etter at klubben sikret seg trofeet sist i 2018, for tredje gang på rad.

I løpet av de siste årene har også Pérez’ planer om en renovering av Santiago Bernabéu tatt form, og i skrivende stund jobber flere tusen arbeidere på stadion daglig for at Los Blancos’ nye storstue skal bli ferdig så fort som mulig. Selv om rekkefølgen ikke er den samme som Santiago Bernabéu, så har Florentino Pérez gjort to av tre ting som klubbens gudfar gjorde, men hva gjenstår da?

Skape en ny turnering der Real Madrid skal få ytterligere suksess og øke omdømmet sitt.

Derfor har Real Madrid-presidenten lenge vært åpen om at han kom til å gå i bresjen for radikale endringer innenfor toppfotballen. Dette har vært hans våte drøm over flere år, noe man kan finne spor av helt tilbake til da han ble stemt inn som Real Madrid-president for andre gang tilbake i 2009.

Under generalforsamlingen, som av naturlige årsaker foregikk elektronisk i år, kom Florentino Pérez med en kryptisk melding om hva fremtiden kunne bringe for Real Madrid:

– Ingenting kommer til å bli som før. Pandemien kommer tjl å gjøre oss enda mer konkurransedyktige. Man må være innovative, finne muligheter for å fortsatt være attraktive. Real Madrid var der da FIFA ble grunnlagt, da Europacupen ble grunnlagt og den nåværende modellen trenger en forandring, og det har COVID-19 bevist. Den trenger en ny impuls og der kommer Real Madrid til å være-

VARSLET ENDRINGER: Florentino Pérez hintet tidligere i år frempå om at drastiske endringer kunne finne sted hva angår den europeiske toppfotballen, og at Real Madrid kom til å være en del av dette.

Visjonen til Florentino Pérez med European Super League er at han skal være en av pådriverne bak en ny europeiske gigaturnering, som vil ende i sportslig suksess og økonomisk stabilitet for Real Madrid. Superligaen vil gjøre Real Madrid konkurransedyktige på et annet nivå enn den dag i dag, og sjansen for at klubben kan gjennomgå en periode som AC Milan vil fjernes fullstendig.

For Florentino Pérez handler ikke dette om penger, og det handler ikke om personlig vinning som kan måles i euro, dollar eller pund. Det handler om makt og ettermæle. Florentino Pérez vil være hjernen bak dette for at man om 50 år snakker om Don Florentino Pérez på samme måte som man snakker om Don Santiago Bernabéu den dag i dag.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.