Benzema-dobbel da Frankrike røk ut i EM-thriller

Karim Benzema scoret to og Frankrike ledet med to mot Sveits men det var nasjonen fra alpene som sørger for EMs største overraskelse da de slo ut Frankrike etter straffesparkkonkurranse.

Frankrike 3-3 Sveits (4-5 etter straffesparkkonkurranse)
Nasjonalarenaen, București
Euro 2020, åttendelsfinale

Mandag 28. juni, kl. 21:00

Involverte spillere: Karim Benzema og Raphaël Varane

Samme dag som Spania trengte ekstraomganger for å slå ut Luka Modric’ Kroatia så skulle Frankrike sparke i gang sitt sluttspill med åttendelsfinale mot Sveits. Vinneren av oppgjøret skulle møte Spania i kvartfinalen fredag klokken 21:00 i St. Petersburg. Didier Deschamps fortsatte med både Karim Benzema og Raphaël Varane i startelleveren i oppgjøret mot sveitserne

Som flesteparten av Frankrikes EM-kamper så var starten på oppgjøret meget rolig. Karim Benzema fikk overraskende mye tid og rom til å dempe ballen på rundt ti meter etter bare fem minutter, men før spissen fikk kontroll på kula så ble sjansen avverget av det sveitsiske forsvaret.

Og sveitserne var veldig påskrudde, for etter rundt kvarteret spilt skulle gruppetreeren fra gruppe A få hull på byllen. Steven Zuber mottok ballen ute på venstresiden og slo et meget godt innlegg mot den franske boksen. Haris Seferović knuste en meget svak Clement Lenglet i hodeduellen og stanget Sveits i føringen med en meget vakker heading.

Frankrike tok etterhvert mer og mer over banespillet men slet med å spille seg igjennom det kompakte Sveits-forsvaret. Rabiot prøvde ti minutter etter scoringen å nå Karim Benzema med et innlegg, men ballen havnet bak Real Madrid-spissen. Noen minutter senere tok Rabiot saken i egne hender da han klemte til fra 20 meter, men skuddet gikk utenfor og lagene gikk til pause på stillingen 0-1 til Sveits.

Det var et helt annet Frankrike-lag som kom ut til den andreomgangen, og de regjerende verdensmesterne tok umiddelbart tak i oppgjøret. Det var imidlertid Sveits som kom til de største sjansene også i den andre omgangene da de tok kontringene på mesterlig vis. Rundt fem minutter ut i omgangen prøvde Embolo å spille ballen på tvers til målscorer Seferović, men Raphaël Varane var på rett sted til rett tid og fikk en fot på ballen, og sjansen ble avverget.

Noen få minutter senere skulle kampens kampleder, Fernando Rapallini fra Argentina, komme i fokus. Steven Zuber var nok en gang farlig frempå da han lurte Benjamin Pavard trill rundt, og sveitseren ble felt av Bayern München-backen. Rapallini vinket først kampen videre, men kort tid senere fikk han beskjed om å ta en ny titt på situasjonen og etter en monitor-sjekk pekte han på straffemerket.

Ricardo Rodriguez stilte seg opp og fyrte av et godt straffespark, men Hugo Lloris vartet opp med en enda bedre redning og holdt Frankrike inne i kampen. Dette skulle vise seg å bli et vendepunkt for like etterpå fikk Sveits en smak på hva de hadde i vente da Kylian Mbappés avslutning fra 15 meter gikk hårfint utenfor målet til Yann Sommer.

Kun minuttet etter Mbappés bom skulle Karim Benzema sette inn utlikningen på mesterlig vis. Spissen ble spilt igjennom av nevnte Mbappé men fikk ballen litt bak seg, dette løste 33-åringen med et mesterlig mottak med hælen før han elegant lobbet ballen over Sommer i det sveitsiske målet.

Nå skjedde ting fort i București, og kun snaut to minutter etter utlikningen satte Benzema inn nok en scoring og sendte Frankrike i føringen. Mbappé spilte igjennom Antoine Griezmann på fantastisk vis med en lekker hæl-flikk, men Barcelona-spillerens avslutning ble akkurat reddet av Sommer. Heldigvis for Les Bleus så var Karim Benzema på plass på bakerste stolpe og headet blåtrøyene i føringen.

Sveitserne fikk seg en real smell når de på under fem minutter gikk ifra en gyllen mulighet til å lede 2-0 til å ligge under 2-1, og som følge av dette så roet kampen seg noe etter Karim Benzemas andre scoring. Dette gjorde imidlertid Paul Pogba noe med da han bestemte seg for å hamre ballen i mål fra godt over 20 meter med et kvarter igjen av full tid, og det sto 3-1 til Frankrike.

Fem minutter senere la imidlertid Sveits alt til rette for en thriller av en avslutning på kampen. Haris Seferović lurte seg fri og satte inn sin andre scoring for kvelden etter et vakkert innlegg fra Kevin Mbabu, og man begynte å spekulere i om man kunne se samme scener som i Spania – Kroatia tidligere på dagen, der Spania først ledet 3-1 før oppgjøret endte 3-3 og det ble ekstraomganger.

Fem minutter senere trodde man at Sveits hadde utliknet da Mario Gavranović kriget ballen over linja bak Hugo Lloris, men scoringen ble korrekt annullert for en hårfin offside. Fem minutter senere skulle allikevel nevnte Gavranović sende hele Sveits til himmels. Paul Pogba mistet ballen og hvittrøyene kontret, og ballen ble spilt til Dinamo Zagreb-spissen. 31-åringen fikk overraskende mye rom og hamret til fra rundt 16 meter, og ballen sang i nettmaskene bak Hugo Lloris.

Dermed lå alt til rette for at man for andre gang i dag skulle få oppleve ekstraomganger og neglebiting, men Kingsley Coman ville det annerledes. Sekunder før tilleggstiden rant ut så rullet Frankrike opp et siste angrep langs sin høyre side. Et langt innlegg havnet hos Kingsley Coman som dempet ballen og hamret til på hel volley, men dessverre for Les Bleus så smalt ballen i tverrliggeren og oppgjøret ble blåst av. Det var duket for ekstraomganger.

Ekstraomgangene startet på skuffende vis da Karim Benzema måtte halte av etter kun et par minutter, og franskmannen ble dermed erstattet av Olivier Giroud. Den første ekstraomgangen foregikk uten de store mulighetene, men den andre ekstraomgangen inneholdt både en og to sjanser der Frankrike kunne avgjort oppgjøret.

Fem minutter ut i den andre ekstraomgangen ble Kylian Mbappé spilt igjennom på fantastisk vis av Paul Pogba. Dessverre for Les Bleus ble avslutningen fra Mbappé av det svake slaget, og det så i tillegg ut som 22-åringen pådro seg en krampe i avslutningsøyeblikket. Rett før full tid fikk Olivier Giroud en gyllen mulighet, men hans redning ble reddet av Yann Sommer uten store problemer. Det var dermed duket for straffesparkkonkurranse i București.

I tur og orden satte Mario Gavranović, Paul Pogba, Fabian Schär, Olivier Giroud, Manuel Akanji, Marcus Thuram, Rubén Vargas og Presnel Kimpembe sine straffer i målet bak henholdsvis Hugo Lloris og Yann Sommer, noen mer overbevisende enn andre. Sveits femte straffetaker var Admir Mehmedi, som satte ballen iskaldt i mål. Dermed måtte Kylian Mbappé score på Frankrikes femte straffe, men 22-åringen vartet opp med en svak straffe som Yann Sommer reddet, og dermed sørget Sveits for EMs største skrell de da slo ut den regjerende verdensmesteren etter straffekonk.