I timene før avspark på Coliseum Alfonso Pérez begynte ryktene å svirre rundt hvorvidt det kom til å komme banebrytende nyheter rundt en potensiell europeisk superliga før UEFAs generalforsamling skulle annonsere drastiske endringer til UEFA Champions League mandag kveld, som skulle tre i kraft fra og med 2024.
Dette skulle være et tilsvar på kravene fra noen av europas største klubber, som ønsker en større del av kaken og flere store kamper for å kunne tjene mer penger og utnytte markedspotensialet enda bedre enn det som er tilfellet i dag. Rett etter midnatt natt til mandag kom pressemeldingen om at tolv klubber har gått sammen for å lage en europeisk superliga, og Real Madrid er en av disse.
Dette er pressemeldingen Real Madrid slapp mandag 00:23:
Tolv av de viktigste klubbene i Europa annonserer i dag at de har kommet til enighet om å formere en ny turnering, Superligaen, styrt av fundasjonsklubbene.
AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF og Tottenham Hotspur har gått sammen som fundasjonsklubber. Ytterligere tre klubber kommer til å bli invitert for å ta del av konstitueringen av denne turneringen, som vil starte så fort som mulig.
Hva angår fremtiden, fundasjonsklubbene håper å holde samtaler med både FIFA og UEFA for å finne de beste løsningene for Superligaen og resten av fotball-verden.
Fundasjonen av denne nye turneringen tar sted når den globale pandemien har akselerert ustabiliteten med den aktuelle økonomiske modellen til den europeiske fotballen. Igjennom flere år har fundasjonsklubbene hatt som mål å forbedre kvaliteten og intensiteten i de eksisterende turneringene, og spesielt, skape en turnering der de beste klubbene og spillerne kan spille mot hverandre oftere.
Pandemien vist oss at en strategisk visjon og et sterkere kommersielt fokus er nødvendig for å øke verdien og hjelpe fotball-pyramiden. I løpet av de siste månedene har man hatt intense samtaler med statlige organer om fremtiden til de europeiske turneringene. Fundasjonsklubbene mener at de foreslåtte endringene av disse organisasjonene ikke fikser disse problemene, som både handler om å tilby kamper av høyere kvalitet og skaffe finansiell støtte for hele fotball-verden.
Turneringsformat:
– 20 klubber kommer til å delta, 15 fundasjonsklubber og ytterligere fem klubber som vil kvalifisere seg basert på prestasjoner i hjemlig liga.
– Alle kampene kommer til å spilles i midtuken, og alle klubbene kommer til å fortsette å delta i sine respektive ligaer. Klubbene vil også da følge den tradisjonelle kalenderen som er sentralt for klubbens liv.
– Sesongen vil starte i august med klubbene fordelt utover to grupper på ti lag, som kommer til å spille både hjemme- og bortekamper. De tre første i hver gruppe vil automatisk gå videre til kvartfinalene, mens lagene som ender på fjerde- og femteplass kommer til å spille playoff over to kamper. Etter dette vil kvartfinalene og semifinalene finne sted over to kamper for å kvalifisere seg til finalen, som kommer til å spilles over en kamp i slutten av mai, på et nøytralt stadion.
Så tidlig som mulig, etter oppstarten av herre-ligaen, vil man starte en liknende kvinnelig turnering. Dette kommer til å bidra til fremgang og utvikling for kvinnefotballen.
Denne nye turneringen vil bety en betydelig økonomisk vekst, som tillater støtte til den europeiske fotballen gjennom en langtidsavtale som vil se solidaritets-bidrag øke i takt med den økonomiske veksten til den nye europeiske ligaen. De solidariske bidragene vil bli større enn det det europeiske turneringssystemet klarer den dag i dag, og man antar at de vil passere 10 milliarder euro over en periode som klubbene har forpliktet seg til. På en annen side, den nye turneringen vil baseres på økonomiske kriterier, og alle fundasjonsklubbene har forpliktet seg til en utgiftsramme. Grunnet denne forpliktelsen kommer fundasjonsklubbene til å motta en engangssum på 3,5 milliarder euro som utelukkende er dedikert for planer til infrastruktur og økonomiske tap grunnet COVID-19.
Florentino Pérez, president av Real Madrid C. F og president av Superligaen, har uttalt:
– Vi kommer til å hjelpe fotballen på alle nivåer for at de skal finne sin plass her i verden. Fotball er den eneste globale idretten i verden med over 4 milliarder følgere og vårt ansvar som store klubber er å svare på ønskene til fansen.
Andrea Agnelli, president av Juventus og videpresident av Superligaen, har uttalt:
– Våre 12 fundasjonsklubber representerer millioner av supportere over hele verden. Vi har kommet sammen i dette kritiske øyeblikket for at den europeiske turneringen endrer seg, og vi vil gi denne idretten vi elsker noen fundamenter som er bærekraftige for fremtiden, hvor vi øker solidariteten på en bærekraftig måte og gir supporterene og amatør-spillerne en drøm og noen kamper av høyeste kvalitet som vil øke deres engasjement for fotballen.
Joel Glazer, deleier av Manchester United og visepresident av Superligaen, har uttalt:
– Ved å samle de beste klubbene og de beste spillerne i verden for at de spiller mot hverandre igjennom hele sesongen, Superligaen kommer til å skrive et nytt kapittel i europeisk fotballhistorie, hvor vi sikrer en turnering av ytterste nivå og en større finansiell støtte til fotball-pyramiden generelt.
Går Real Madrid gjennom med det her, så kan jeg ikke lenger kalle meg selv madridista. For noe møkk.
Helt enig. Som Real Madrid-fan, og generelt fotball-fan, så blir dette så feil å støtte på så mange måter. Og jeg synes også det vil være vanskelig å kalle meg selv madridista. Det er dog viktig å påpeke at spillerne og trenerne for de lagene som evt skal delta i Superligaen ikke har noe med dette å gjøre. Dette handler kun om at de rike på toppen vil bli rikere.