Raúl González Blanco er en av de mest ikoniske fotballspillerne i Real Madrids historie. Real Madrid-legenden debuterte allerede som 17-åring i 1994. Etter han avsluttet sin tid i klubben i 2010, 16 sesonger senere, etterlot Raúl seg et avtrykk på både klubben og fotballen. Hans bidrag til klubbens suksess, både som målscorer og som leder, gjorde ham til en av de mest anerkjente spillerne i moderne fotballhistorie.
Gjennombrudd og Karriere
Etter å ha startet i San Cristol og to år i ungdomssystemet til Atletico Madrid, kom Raúl til Real Madrids ungdomsakademi og tok raskt steget opp til førstelaget, etter bare 10 kamper for Real Madrid C og Castilla, ble han tatt ut til A-laget, ganske forståelig med tanke på at han allerede stod med 16 mål.
El Rey fikk sitt gjennombrudd i Real Madrids førstelag i 1994 som 17-åring og spilte sin første kamp mot Zaragoza hvor han også noterte seg med en målgivende pasning til Iván Zamorano. Selv om Real Madrid tapte kampen mot Real Zaragoza ble Raúl sin neste kamp mot Atletico Madrid på Bernabeu en minnerik aften for den unge spanjolen. Her laget han straffesparket som sendte Real Madrid i ledelsen mot lillebror, før han serverte nok en målgivende pasning til Zamorano. Kronen på verket var da Raúl tegnet seg selv på scoringslisten etter en assist fra Michael Laudrup. Raúl sin første Real Madrid scoring kom altså i en 4-2 seier mot Atletico Madrid.
Talentet, arbeidsmoralen og evnen til å score viktige mål gjorde at han tidlig markerte seg som en av lagets viktigste spillere. På sitt beste var han kongen av Bernabéu, og i løpet av sin karriere i Real Madrid vant han seks La Liga-titler, tre UEFA Champions League-titler.
Selv om han ikke hadde eksepsjonell fart eller styrke, utmerket han seg med sitt blikk for spillet og sin presisjon både som målscorer og tilrettelegger. Han ble vinner av Pichichi-trofeet to ganger (1998-99 og 2000-01) og har scoret for de helhvite i to Champions League finaler, både mot Valencia i 2000 og mot Bayer Leverkusen i 2002. Han ble nr. 2 i Ballon d’Or kåringen i 2001 bak Michael Owen. Til tross for alle disse øyeblikkene er kanskje utligningen til 2-2 helt på tampen mot Barcelona på Camp Nou i 1999 det største. Hvor han gir den ikoniske fingeren mot leppene feiring mot Barcelona publikumet.
Higuaín, Benzema og Ronaldo
Mot slutten av Raúls tid i Real Madrid begynte klubben å forandre seg under tilkomsten av nye, yngre spillere. Gonzalo Higuaín kom til klubben i 2007 som et spisstalent og Karim Benzema ble senere hentet i 2009. Dette førte til økt konkurranse om plassene i angrep. Samtidig ankom Kaká, og ferske Ballon d’Or vinner Cristiano Ronaldo fra som klubbens nye superstjerner, og resten er historie.
Denne fornyelsen av angrepet førte til at Raúl fikk mindre spilletid, og hans rolle i laget begynte å avta. Til tross for denne konkurransen, viste Raúl alltid en profesjonell holdning, og hans lederskap og erfaring var uvurderlige for Real Madrids overgang til en ny galacticos-æra. Han forlot klubben i 2010, da han var 33 år gammel, og signerte for tyske Schalke 04. Til tross for å være på slutten av sin karriere, fortsatte Raúl å imponere i Bundesliga og hjalp Schalke til en semifinale i Champions League, hvor han scoret i begge oppgjørene mot Inter i kvartfinalen, før Manchester United ble for sterke i semifinalen.
Arven etter Raúl
Etter å ha lagt opp som spiller i 2015, vendte Raúl tilbake til Real Madrid i 2018 som trener for ungdomslaget til klubben, og i 2019 tok over som trener for Real Madrid Castilla. Hans retur til klubben som trener blir sett på som en naturlig fortsettelse av hans lange karriere i Real Madrid. Som trener har han vist samme profesjonalitet, arbeidsmoral og taktiske forståelse som han gjorde som spiller. Mange ser på Raúl som en potensiell fremtidig hovedtrener for Real Madrids førstelag.
I løpet av sine 741 kamper for Real Madrid scoret Raúl 323 mål og bidro med 114 målgivende pasninger. Dette gir ham totalt 437 målpoeng i Real Madrid-trøya.
La Liga: 550 kamper, 228 mål og 99 målgivende pasninger. Totalt 327 målpoeng, med et snitt på 0,59 målpoeng per kamp.
Champions League:
142 kamper (12 for kamper Shalke-04), 71 mål (5 for Schalke 04) og 32 målgivende pasninger(3 for Schalke 04) . Totalt 88 målpoeng, med et snitt på 0,73 målpoeng per kamp.
Copa del Rey:
37 kamper, 18 mål og 4 målgivende pasninger. Totalt 22 målpoeng, med et snitt på 0,59 målpoeng per kamp.
Andre turneringer
(inkludert VM for klubblag og Supercopa): 22 kamper, 11 mål og 3 målgivende pasninger. Totalt 14 målpoeng, med et snitt på 0,63 målpoeng per kamp.
Gjennom hele sin karriere i Real Madrid leverte Raúl et målpoeng i snitt hvert 146. minutt i alle konkurranser. Noe som er særdeles imponerende statistikk for en spiller som ikke heter Ronaldo eller Messi.
Raúls karriere i Real Madrid var bemerkelsesverdig på mange måter. Hans evne til å prestere på toppnivå over et tiår, kombinert med hans lojalitet og dedikasjon til klubben, gjorde ham til en av de aller mest ikoniske spillerne i klubbens historie. Selv om han konkurrerte med store navn som Cristiano Ronaldo og Karim Benzema mot slutten av sin karriere i Madrid, forble Raúl en symbolfigur for klubben. Hans overgang til en trenerrolle, hvor han nå leder Real Madrid Castilla, sørger for at hans arv lever videre, og mange ser frem til hva han kan oppnå som trener i fremtiden. Hvem vet? Kanskje han en dag blir hovedtrener for Real Madrid.