Legender

No player photo found.
57
Zinedine
Zidane
Pos:Offensiv midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:23. juni 1972
Periode:2001 - 2006
Nasjonalitet:Frankrike

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Zinedine Zidane, populært bare kalt Zizou, vokste opp i det røffe nabolaget La Castellane i Marseille. Zidane, sønn av algeriske immigranter, var en atlet i tidlig alder. Som ung var han fan av badminton, og han drev også med judo, der han etterhvert fikk grønt belte. Zizou spilte sine første fotballkamper i gatene i dette nabolaget, før han 14 år gammel ble oppdaget under en prøvedag arrangert av det franske fotballforbundet. Her imponerte han AS Cannes-speider Jean Varraud, og 14 år gammel ble den teknisk begavede franskmannen ble hentet til klubben i 1986. Zizou flyttet dermed hjemmefra allerede som 14-åring da han flyttet de snaue 175 kilometerne fra Marseille til Cannes, der han bodde sammen med en av direktørene i klubben, Jean Claude Elineau.

Etter tre år i Cannes-akademiet så fikk 17 år gamle Zinedine Zidane sin debut for AS Cannes i Ligue 1 mot Nantes 18. mai 1989, der unge Zidane scoret Cannes’ mål i oppgjøret som endte 1-1. Derifra gikk det bare en vei for den unge franskmannen, og sommeren 1992 gikk den teknisk begavede midtbanespilleren videre til den franske storklubben Bordeaux, som betalte rundt syv millioner euro for den da 19 år gamle midtbanespilleren. Det var her Zinedine Zidane virkelig skulle presentere seg for fotball-Europa, og spesielt under hans fjerde og siste sesong i den mørkeblå-drakten skulle Zizou vise seg frem på den europeiske scenen. Zinedine Zidane spilte nemlig en viktig rolle i at Bordeaux kom seg til UEFA Cup-finalen den sesongen, der det ble tap over to kamper mot Bayern München.

Etter fire gode sesonger i den spanske vinbyen så byttet Zidane ut Bordeaux med Torino sommeren 1996, der han skrev under for den regjerende Champions League-mesteren. 8. september 1996 fikk Zidane sin debut for den gamle dame, da han spilte samtlige minutter i 1-1-kampen mot Reggiana. Sammen med stjerner som Alessandro Del Piero, Christian Vieri og Edgar Davids så fikk Zinedine Zidane ut sitt maks-potensiale, og han ble en umiddelbar hit i Torino. Allerede i sin første sesong var Zidane med da Juventus kom seg til Champions League-finalen, der de møtte Borussia Dortmund. Zinedine Zidane hadde storspilt i semifinale-triumfen mot Ajax, der han scoret et og slo to målgivende pasninger, men i finalen fikk den gamle dame og Zizou det tøft da Borussia Dortmund vant 3-1 på Olympiastadion i Berlin.

Den påfølgende sesongen skulle Zidane nok en gang være med på å spille Champions League-finale, denne gang mot Real Madrid. I oppgjøret i Amsterdam gikk Los Blancos seirende ut av oppgjøret, etter at Predrag Mijatović scoret den avgjørende scoringen i 1-0-oppgjøret. Da Florentino Pérez vant presidentvalget i Real Madrid sommeren 2000 så hadde han en målsetning om å signere Zinedine Zidane. Etter finalen i Amsterdam i 1998 gikk Juventus inn i en svak periode, og Florentino Pérez jobbet mot sin stjernesignering. Allerede sommeren 2000 begynte Pérez jobben med å hente Zinedine Zidane, og ryktene vil ha det til at under en gallamiddag i regi av UEFA på høsten 2000, så skal Pérez ha sendt en serviett med teksten «Vil du spille for Real Madrid?» til Zidane, som skal ha sendt servietten tilbake med «Oui«. Etter et års arbeid så skrev Zinedine Zidane under for Real Madrid 10. juli 2001, etter at Florentino Pérez hadde gjort franskmannen til tidenes dyreste fotballspiller ved å betale Juventus 77,5 millioner euro for Zinedine Zidanes tjenester.

Real Madrid

I Real Madrid ble Zinedine Zidane tildelt draktnummer 5, et nummer mangeårig Real Madrid-kaptein Manolo Sanchís hadde brukt. I den spanske hovedstaden ble franskmannen en av de største stjernene på Florentino Pérez’ Galáctico-lag, og på hans presentasjonen hans som Real Madrid-spiller gjorde Zizou det klart at han hadde et mål for øye: «Jeg vil vinne Champions League, og jeg vil vinne med Real Madrid«. Zinedine Zidane fikk sin offisielle debut ikledd den helhvite drakten 25. august 2001, da han spilte hele oppgjøret i Real Madrids 1-0-tap borte mot Valencia. Allerede i sin første sesong i den spanske hovedstaden skulle Zinedine Zidane være med på å skrive historie i Real Madrid, da Los Blancos hadde muligheten til å vinne sitt niende Champions League-trofé. Real Madrid møtte Bayer Leverkusen i Glasgow etter å ha slått ut Barcelona i semifinalene etter 3-1 sammenlagt, der Zidane hadde scoret et mål og slått en målgivende pasning over to kamper.

I finalen mot Bayer Leverkusen fikk Real Madrid et tøft oppgjør. Raúl sendte de helhvite i føringen, før Lúcio utliknet etter et kvarters spill. Stillingen holdt seg lenge 1-1, før så Zinedine Zidane skulle avgjøre det hele med en praktscoring av de skjeldne. Roberto Carlos mottok en lengre pasning fra Santiago Solari, og slo et høyt innlegg mot Zizou. Franskmannen befant seg rundt 16-meteren, så ballen komme mot han, la om og hamret lærkula i det venstre krysset med venstrefoten. Scoringen har i ettertid blitt kåret til tidenes vakreste Champions League-scoring av France Football, og samme sesongen ble Zizou kåret til 2001/02-sesongens beste spiller i Champions League av UEFA, etter å ha scoret tre mål og to målgivende pasninger på ni kamper. Zinedine Zidane sikret dermed Real Madrid sitt niende Champions League-trofé, og dette med en scoring som aldri vil bli glemt.

I hans andre sesong i den spanske hovedstaden så var Zidane med på å vinne LaLiga, da Real Madrid havnet kun to poeng foran Deportivo La Coruña. Etter LaLiga-tittelen i 2002/03-sesongen så fikk ikke Vicente del Bosque fornyet sin kontrakt som hovedtrener for Real Madrid, og dette var starten på en skuffende periode for Los Blancos. Real Madrid gikk inn i en periode der over flere år skulle ingen av hovedtrenerne til Real Madrid få beholde jobben i mer enn et år, noe som naturligvis gjorde at Galáctico-spillerne fikk hard kritikk etter svake prestasjoner på banen, blant disse Zidane. LaLiga-trofeet som Zidane var med på å løfte i juni 2003 skulle vise seg å bli franskmannens siste tittel i Real Madrid-drakten, til tross for at han ble værende i klubben i ytterligere tre år. I 2006 hadde Zidane bestemt seg for at etter VM i Tyskland så skulle han legge opp som profesjonell fotballspiller, og Real Madrids oppgjør mot Villarreal i nest siste serierunde ble dermed Zizous siste opptreden på Santiago Bernabéu.

7. mai 2006 møttes Real Madrid og Villarreal på Santiago Bernabéu, en kamp som til slutt endte 3-3. Zinedine Zidane scoret Los Blancos’ andre mål, men oppgjøret huskes også for Juan Ramón Riquelmes fantastiske opptreden, og Zidane har i ettertid sagt at «Riquelme spolerte avskjeden min«, riktignok med et glimt i øyet. Zinedine Zidane ble hyllet av hjemmepublikumet, blant annet med tifoer, og etter å ha byttet drakt med nevnte Riquelme etter kampslutt så var det en tydelig preget Zinedine Zidane som felte sine tapre tårer etter å ha spilt sin siste kamp i den spanske hovedstaden. I garderoben etter kampslutt skal det ha utspilt seg en spesiell hendelse, der hele troppen og klubbpresident Florentino Pérez var tilstede. Robinho skal ha slengt ut: «President! Zidane sa at han ville skrevet under på en to års kontrakt hvis han får 6,5 millioner euro i lønn!«. Alle skal ha begynt å le, men Pérez tok dette blodseriøst og svarte: «Hvis han vil det så skal jeg hente papirene med en gang så han kan skrive under«.

Zidane skal ha tenkt over forslaget fra klubbpresienten noen minutter, og lønnen han eventuelt ville hevet ville gjort han til den best betalte spilleren i den spanske hovedstaden. Til tross for dette var han sikker i sin sak, og roet det hele da han sa: «Nei..Jeg vil ikke mer«. Zinedine Zidanes siste formelle opptreden i Real Madrid-drakten fant sted 16. mai 2006, da han spilte hele oppgjøret og scoret et av Los Blancos’ mål i 4-3-tapet borte mot Sevilla. Med dette satte Zinedine Zidane punktum ved sin fotballkarriere, der han forlot Real Madrid etter fem år i klubben, der han hadde spilt 227 offisielle kamper og scoret 49 mål. Franskmannen hadde vært med på å vinne seks trofeer, der den mest minnerike uten tvil er Champions League-triumfen i Glasgow i 2002. Zizous scoring mot Bayer Leverkusen er en scoring som fortsatt den dag i dag stadig vises, og det er en av de viktigste scoringene i Real Madrid-historien.

Landslaget

Zinedine Zidane hadde en lang og innholdsrik karriere for det franske landslaget. 22 år gammel fikk Zizou sin debut for Les Bleus 17. august 1994, der den unge teknikeren scoret begge målene i Frankrikes 2-2-kamp mot Tsjekkia. To år senere var Zidane en viktig del av det franske mannskapet under EM i England i 1966, der midtbanespilleren startet samtlige av Frankrikes fem kamper i mesterskapet der Les Bleus røk ut etter straffesparkkonkurranse mot Tsjekkia i semifinalen. I 1998 var Zinedine Zidane en av Frankrikes største stjerner under VM på hjemmebane, der han skulle vise seg fra både sine beste og verste sider. Igjennom sin karriere så var Zizou kjent for sin blendende teknikk og magiske evner med ballen, men han var også kjent for et enormt temperament og han ble utvist flere ganger i løpet av sin karriere. I åpningskampen mot Sør-Afrika slo Zidane den målgivende pasningen til den første av Frankrikes tre scoringer, før han i den andre gruppespillkampen ble utvist etter 71 minutter mot Saudi Arabia etter å ha stemplet en motspiller på stygt vis.

Den daværende Juventus-spilleren ble utestengt i to kamper, og var ikke tilbake før kvartfinalen mot Italia. Her spilte Zizou samtlige 120 minutter da Les Bleus gikk videre etter straffesparkkonkurranse, før han så spilte hele oppgjøret i semifinalen mot Kroatia som Frankrike vant 2-1. I finalen ventet selveste Brasil, med stjerner som Ronaldo, Rivaldo og Bebeto. I finalen på Stade de France ble Zinedine Zidane den store stjernen, der han scoret både Frankrikes første og andre scoring da Les Bleus imponerte og vant hele 3-0 mot Brasil. Mye på grunn av hans enorme prestasjoner under VM i 1998 så vant Zinedine Zidane Ballon d’Or og FIFAs pris som FIFA Player Of The Year for 1998. To år senere var nok en gang Zidane en av Les Bleus’ store stjerner da de blåkledde vant EM i Nedrerland og Belgia. Her scoret Zizou det første målet i kvartfinalen mot Spania, en kamp Frankrike vant 2-1. I semifinalen mot Portugal skulle Zinedine Zidane vise seg å bli avgjørende, da han scoret det siste og avgjørende målet til Les Bleus i ekstraomgangene i oppgjøret som Frankrike vant 2-1. Zidane scoret ikke i finalen, men etter nok en 2-1-seier etter ekstraomganger så kunne midtbanespilleren være med på å løfte nok et trofé ikledd den franske landslagsdrakten.

Under VM i Sør Korea i 2002 så pådro Zidane seg en muskelskade i en av oppkjøringskampene til mesterskapet, noe som gjorde at han ikke spilte Frankrikes to første gruppespillkamper. Med faren for å ryke ut allerede i gruppespillet så spilte Zizou den siste gruppespillkampen mot Danmark, en kamp Les Bleus tapte 2-0 og Frankrike røk ut av VM. To år senere, med kapteinsbindet rundt armen, scoret Zinedine Zidane begge målene da Frankrike vant sin åpningskamp mot England 2-1 under EM i Portugal. I den siste gruppespillkampen mot Sveits scoret Zizou det første av Les Bleus tre mål i 3-1-seieren over Sveits. Frankrike røk ut i kvartfinalen etter å ha tapt 0-1 mot Hellas, som senere skulle vinne mesterskapet. Etter skuffelsen i Portugal så annonserte Zinedine Zidane at han trakk seg fra videre landslagsspill, noe han beskrev slik: «Dette er en viktig beskjed fordi den er for å sette et punktun ved min internasjonale karriere med det franske landslaget. Jeg har tenkt godt over denne beslutningen«.

Kun et år i etterkant, nemlig 3. august 2005, annonserte imidlertid Zidane sitt ønske om å gjøre comeback på det franske landslaget, mye grunnet hans ønske om å delta under VM i Tyskland i 2006. Landslagssjef Raymond Domenech hentet Zizou umiddelbart inn i varmen, og ga han kapteinsbindet tilbake. 17. august samme år hadde Zidane gjort unna sin retur til det franske landslaget, da han spilte i vennskapskampen mot Costa Rica som endte med fransk 3-0-seier, hvor midtbanespilleren scoret et av målene. Under VM i 2006 fikk Zizou gult kort i de to første gruppespillkampene, noe som gjorde at han måtte stå over den siste gruppespillkampen mot Togo. I åttendelsfinalen mot Spania scoret Zidane franskmennenes siste scoring og slo den målgivende pasningen på Frankrikes 2-1-scoring. I kvartfinalen mot Portugal slo Zizou den målgivende pasningen på Frankrikes ene scoring i oppgjøret som Les Bleus vant 1-0. I semifinalen mot Portugal scoret Zidane kampens eneste scoring, og Real Madrid-spilleren sendte Frankrike til sin andre VM-finale på åtte år.

I finalen ventet Italia, med stjerner som Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro og Francesco Totti. Da Les Bleus ble tildelt straffespark etter bare syv minutter så var det Zidane som steg frem, der han lobbet ballen i tverrliggeren og inn i mål. Marco Materazzi utliknet etter en drøy halvtime, og senere var det nettopp de to målscorerene som skulle stå for et av fotballhistoriens mest minnerike hendelser. Finalen gikk til ekstraomganger, der det etter 110 minutter svartnet totalt for Zinedine Zidane. Marco Materazzi hadde terget Zidane igjennom hele kampen, blant annet skal midtstopperen ha kommet med grove bemerkelser vedrørende Zidanes søster. Etter 110 minutter fikk Zizou nok, da han snudde seg og skallet ned Materazzi, en hendelse som har gått ned i fotballhistorien. 34-åringen, som ble kåret til VMs beste spiller, tuslet av banen etter å ha blitt vist det røde kortet, og Frankrike tapte senere kampen på straffesparkkonkurranse. Zinedine Zidane satte dermed et kontroversielt punktum ved sin karriere for det franske landslaget og sin karriere som profesjonell fotballspiller. Zizou endte opp med 108 landskamper, 31 scoringer og både VM- og EM-triumf ikledd den franske landslagsdrakten.

Etter karrieren

Etter å ha lagt fotballskoa på hylla så trakk Zinedine Zidane seg vekk fra offentligheten en kort periode. I 2009 var Zizou tilbake i den spanske hovedstaden etter at Florentino Pérez hadde vunnet presidentvalget i Real Madrid, da i rollen som en av flere støttespillere til Real Madrid-presidenten. I 2011 fikk franskmannen en ny rolle, da han ble ansatt som sportsdirektør i Los Blancos. Året etter ble det annonsert at Zinedine Zidane skulle starte på trenerkurset sitt, med mål om å en dag få muligheten til å trene Real Madrid. Sommeren 2013 ble det annonsert at franskmannen skulle være Carlo Ancelottis høyre hånd etter at italieneren overtok Los Blancos. Ancelotti hadde trent Zidane i Juventus, og under italinenerens ledelse var Zidane med da Real Madrid vant La Décima mot Atlético Madrid i 2014. Sommeren 2014 ble det annonsert at Zidane var ferdig som Ancelotti sin assistent, etter at han skulle ta over Real Madrid Castilla. Der ble han treneren til blant annet Martin Ødegaard, som ankom den spanske hovedstaden i januar 2015. Zinedine Zidane ble værende i Real Madrid Castilla frem til 4. januar 2016, da det ble annonsert at franskmannen skulle erstatte sparkede Rafa Benítez.

Zinedine Zidane ble en umiddelbar suksess, og allerede i sin første kamp som Real Madrid-manager ledet han Los Blancos til en 5-0-seier over Deportivo La Coruña 9. januar 2016. Allerede under hans første sesong i Real Madrid, hvor Los Blancos på et tidspunkt lå hele 13 poeng bak Barcelona, så ledet Zidane de helhvite til tolv strake seire i de siste tolv seriekampene, og Real Madrid kom til slutt á poeng med katalanerne men tapte LaLiga på innbyrdes oppgjør. 28. mai 2016 vant Real Madrid sin første tittel under Zinedine Zidane, da franskmannen ledet Los Blancos til triumf i Champions League-finalen mot Atlético Madrid på San Siro, en kamp Real Madrid vant 6-4 på straffesparkkonkurranse. Sesongen etter var det Zidane som var hjernen bak en historisk Real Madrid-sesong, der Los Blancos vant LaLiga for første gang på fem år, samt maktet å bli det første laget i historien som forsvarte en Champions League-tittel. Real Madrid vant finalen 4-1 mot Juventus, som kun hadde sluppet inn tre mål tidligere i turneringen. Med det ble Real Madrid det første laget til å forsvare en Champions League-tittel, i tillegg til at Zidane ledet Real Madrid til både LaLiga- og Champions League-triumf, noe som var første gang siden 1958.

2017/18-sesongen ble en skuffelse rent nasjonalt, der Real Madrid havnet hele 17 poeng bak Barcelona, samt tre poeng bak Atlético Madrid i LaLiga. I Champions League ledet imidlertid Zidane nok en gang Real Madrid til suksess, der Real Madrid for tredje strake gang vant turneringen etter finalen mot Liverpool i Kiev. Real Madrid vant oppgjøret 3-1, blant annet etter en vanvittig volley-scoring av Gareth Bale, en scoring mange mener er enda penere enn Zidanes egen finale-scoring mot Bayer Leverkusen i 2002. Etter å ha ledet Real Madrid til tre strake Champions League-titler så overrasket Zinedine Zidane en hel verden da han 31. mai 2018 annonserte at han trakk seg som Real Madrid-manager. Franskmannen mente at laget trengte en forandring for å fortsette i riktig retning, og sa blant annet følgende på pressekonferansen der det hele ble annonsert: «Jeg snakket med han for å si ifra om hva jeg hadde bestemt meg for, og jeg tror dette var det riktige tidspunktet for alle involverte, meg, troppen og klubben (…) Dette laget må fortsette å vinne og de trenger en forandring». Men noe han også sa var: «Som presidenten sa, dette kan fort være et «på gjensyn». Zinedine Zidane forlot Real Madrid etter to og et halvt år, hvor han hadde vunnet vanvittige ni trofeer.

Det var imidlertid ikke lenge Zinedine Zidane var borte fra Real Madrid-benken, og etter Julen Lopetegui og Santiago Solaris mislykkede perioder som Real Madrid-trenere så ble Zinedine Zidane ansatt som ny Real Madrid-manager 11. mars 2019, kun 284 dager etter at han trakk seg. I hans re-debut som Real Madrid-sjef ble Celta Vigo beseiret 2-0 på Santiago Bernabéu. I skrivende stund er det fortsatt Zinedine Zidane som er Real Madrid-manager, og i løpet av sin andre periode som hovedtrener for Los Blancos har han foreløpig kun ledet Real Madrid til suksess i Supercopa de España, der Los Blancos vant straffesparkkonkurransen 4-1 mot Atlético Madrid.

Meritter for Real Madrid

4 Champions League (3 som trener)

2 Supercopa de España (2 som trener)

3 FIFA Club World Cup (2 som trener)

3 UEFA Super Cup (2 som trener)

2 LaLiga (1 som trener)

Denne bildekrusellen krever javaskript.