Legender

No player photo found.
14
Vicente del
Bosque
Pos:Sentral midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:23. desember 1950
Periode:1973 - 1984
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Vicente del Bosque González ble født i Salamanca, en drøy time unna grensen til Portugal. Del Bosques første klubb var Club Deportivo Salmantino, som var reservelaget til UD Salamanca som på dette tidspunktet jobbet mot opprykk til LaLiga. Som 17-åring ble Del Bosque toppscorer på CD Salmantino, og da fanget han interessen til Real Madrid. Dette endte med at han ble hentet til Real Madrid Castilla i 1969, her spilte spanjolen i to sesonger før han formelt sett ble en del av Real Madrids førstelag.

Real Madrid

Da han ble hentet opp til førstelaget så hadde Real Madrid en plan for utviklingen til den 21 år gamle spanjolen. I jakten på spilletid skulle han lånes ut, og han ble først lånt ut til Castellón hvor han slet med skader. I den påfølgende sesongen ble han lånt ut til Córdoba, før et nytt utlån til Castellón ventet. I 1973 kom Del Bosque tilbake til klubben, og Real Madrid var strålende fornøyde med utviklingen han hadde hatt. Dermed ble han en del av førstelaget til Real Madrid på permanent basis, og hans offisielle debut for Real Madrid kom den 9. september 1973, i en 1-1-kamp mot Granada på bortebane.

Siden debuten så var Vicente del Bosque en viktig del av Real Madrids startellever over de neste elleve sesongene. I hans første sesong var han med på å vinne Copa del Rey med Real Madrid, da han spilte hele kampen da Real Madrid vant 4-0 i finalen mot Barcelona 28. juni 1974. Den sesongen hadde Los Blancos tapt hele 5-0 mot Barcelona i LaLiga, men i cupfinalen fikk de sin revansj mot et Barcelona-lag med blant annet Johan Cruyff og feide de av banen. Den påfølgende sesongen var han med på å vinne sitt første LaLiga-trofé i Real Madrid-drakten, da Los Blancos vant Laliga 12 poeng foran Real Zaragoza.

Del Bosques største nedtur som Real Madrid-spiller kom nok i 1981, da Real Madrid jaktet på Europacup-trofeet som de ikke hadde vunnet siden 1966. Del Bosque spilte 90 minutter i begge semifinalene mot Inter, samt finalen mot Liverpool. I finalen som ble spilt på Parc des Princes vant Liverpool 1-0 etter en sen scoring av Alan Kennedy, og Real Madrids håp om å sikre seg det syvende Europacup-trofeet falt i grus. Tre år etter finalen hang Vicente del Bosque skoene på hylla, etter elleve sesonger i Real Madrid. Midtbanespilleren spilte totalt 339 offisielle kamper for Real Madrid og scoret 25 mål, i tillegg til at han vant ni trofeer som Real Madrid-spiller.

Landslaget

Vicente del Bosque fikk sin landslagsdebut 17. april 1975, i en EM-kvalifiseringskamp mot Romania som endte 1-1. Midtbanespilleren spilte for Spania under EM i 1980, der startet Spanias gruppespill-kamp mot Belgia, som belgierne vant 2-1. Denne EM-kampen ble også hans siste oppgjør med flagget på brystet, og Vicente del Bosque endte til slutt opp med totalt 18 landskamper for Spania. Midtbanespilleren scoret et mål på sine 18 kamper for Spania, denne scoringen fant sted i en EM-kvalifiseringskamp mot Kypros 13. desember 1978, en kamp hvor Vicente del Bosque også bar kapteinsbindet.

Etter karrieren

Etter at Vicente del Bosque la opp som fotballspiller i 1984 så begynte han å studere mot å bli fotballtrener. I 1987 tok Del Bosque over Real Madrid Castilla, en jobb han hadde frem til 1990. Etter dette hadde Del Bosque jobben som akademi-leder i Real Madrid, før han 8. mars 1994 fikk jobben som Real Madrid-sjef. Etter at Benito Floro hadde fått sparken så ble Del Bosque hentet inn på midlertidig basis, og han fikk jobben med å lede Real Madrid ut 1993/94-sesongen. Hans debut som Real Madrid-manager kom i oppgjøret mot Rayo Vallecano 12. mars 1994, en kamp Los Blancos vant 5-2. Den sesongen endte Los Blancos på fjerdeplass på tabellen, og Del Bosque fikk ikke fortsette i jobben som Real Madrid-trener og gikk dermed tilbake til jobben som akademisjef.

Vicente del Bosque var også løsningen da Jorge Valdano, som kom til klubben sommeren 1994, fikk sparken i 1996. Den gang fikk Del Bosque lede Real Madrid i to kamper, som begge endte med seier, før klubben ansatte Arseno Iglesias på permanent basis. Sommeren 1999 fikk imidlertid Vicente del Bosque jobben som Real Madrid-manager på permanent basis, og han ledet Real Madrid til umiddelbar suksess. I hans første sesong ledet han Real Madrid til sin åttende Champions League-tittel, i tillegg til at han ga tillit til en ung keeper med navn Iker Casillas. I den påfølgende sesongen under hans ledelse vant Real Madrid sin 27. ligatittel.

I 2001/02-sesongen ledet han Real Madrid til nok en Champions League-tittel, samme året som han ledet Los Blancos til seier i den interkontinentale cupen, i dag kjent som FIFA Club World Cup. I den påfølgende sesongen ledet han Real Madrid til nok en LaLiga-tittel, og det ble derfor dårlig mottatt av fansen at Florentino Pérez ikke valgte å forlenge Del Bosques kontrakt som Real Madrid-manager, og sommeren 2003 forlot han klubben. I forkant av 2004/05-sesongen tok spanjolen over den tyrkiske storklubben Besiktas, men etter en skuffende sesong fikk han sparken i Istanbul-klubben. I juni 2007 fikk Del Bosque jobben som sportsdirektør i Cádiz, men han forlot tidlig stillingen etter at Arturo Baldasano, mannen som hadde overtalt Vicente del Bosque om å komme til klubben, forlot sin stilling.

17. juli 2008 ble det bekreftet at Vicente del Bosque skulle ta over det spanske landslaget etter at Luis Aragonés ga seg etter EM-triumfen i Sveits og Østerrike. Hans debut kom i en 3-0-seier mot Danmark i en vennskapskamp 20. august 2008. Del Bosque ledet Spania til VM-sluttspillet i Sør-Afrika i 2010, der han skulle skrive spansk fotballhistorie. Spania gjorde et fantastisk mesterskap og etter en nervepirrende finale der Andrés Iniesta scoret i sluttminuttene, vant Spania sitt første VM noen sinne. To år senere klarte Spania å forsvare sin EM-tittel fra fire år tidligere, da de slo Italia hele 4-0 i finalen mot Italia. Da ble Vicente del Bosque kun den andre treneren i historien til å vinne VM, etterfulgt av EMm

Det var store forventninger til Spania i forkant av VM i 2014, men et Spania i generasjonsskifte skuffet stort under mesterskapet i Brasil og røk ut i gruppespillet. Legender som Iker Casillas, Xavi, David Villa og Xabi Alonso spilte alle sitt siste mesterskap med flagget på brystet, og Del Bosque fikk stor kritikk for å ikke ha klart å fornye det spanske landslaget. Del Bosque fortsatte i jobben som landslagssjef frem til 2016, da et nytt EM ventet. Her tok han valget om å vrake Iker Casillas til fordel for David de Gea, men også i dette mesterskapet skuffet La Roja, som røk ut mot Italia i åttendelsfinalen. 4. juli 2016 ble det annonsert at Vicente del Bosque var ferdig som landslagssjef etter en samtale med fotballpresident Ángel María Villar. 7. august samme år annonserte Del Bosque at han var ferdig som trener på toppnivå.

Meritter for Real Madrid

7 LaLiga (2 som trener)

4 Copa del Rey

2 Champions League (som trener)

1 Supercopa de España (som trener)

1 Interkontinental cup (som trener)

1 UEFA Super Cup (som trener)