Legender

No player photo found.
6
Santiago
Bernabéu
Pos:Spiss
Høyde/Vekt:/
Født:8. juni 1895
Periode:1911 - 1928
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Santiago Bernabéu Yeste vokste opp i den lille landsbyen Almansa i regionen Castilla La-Mancha, og unge Santiago fattet tidlig interessen for fotball. Som femåring flyttet han med sine foreldre og seks søsken til Madrid, og Santiago begynte å spille for det lokale fotballaget Madrid CF, laget som den dag i dag heter Real Madrid Club de Fútbol. Unggutten ble en trofast supporter og var til stede da Real Madrid som vi kjenner det i dag offisielt ble stiftet i 1902, på samme måte som at han var på plass da Real Madrid vant sitt første trofé da Athletic Club ble slått i Copa del Rey-finalen tre år senere.

Etter å ha spilt en periode for det lille lokale laget Gimnástica Española, bestemte unge Bernabéu seg for å dra på prøvespill hos favorittlaget som 14-åring i 1909. Som liten gutt syntes Santiago at det artigste var å spille keeper, og det var også denne posisjonen han prøvespilte som for Real Madrid, men brødrene hans så talentet han hadde foran mål og hans ene bror, Marcelo, som spilte i Real Madrid på dette tidspunktet skal visstnok ha sagt følgende: «Enten så spiller du spiss, eller så spiller du ikke». Løsningen ble at Santiago Bernabéu byttet posisjon fra keeper til spiss, og etterhvert gikk han raskt gradene i klubben.

Real Madrid

Som 18-åring fikk Santiago Bernabéu sin offisielle debut for Real Madrid i 1913, men allerede i 1912 hadde Bernabéu fått muligheten i en vennskapskamp mellom Real Madrid og English Sports Club, da scoret han den avgjørende 2-1-scoringen som sikret til Los Blancos. Santiago Bernabéu ble raskt en av stjernene på laget som på den tiden gikk under navnet Madrid Club de Fútbol, og i 1918 ble spanjolen lagets kaptein som 23-åring. Ettersom LaLiga som vi kjenner det i dag ikke ble grunnlagt før i 1929 så ble det spilt betydelig færre kamper på denne tiden, og det var ikke noe nasjonalt seriesystem. Derfor spilte Santiago Bernabéu og Real Madrid Copa del Rey, samt regionale turneringer.

Santiago Bernabéu spilte hele sin aktive karriere i Real Madrid, med unntak av 1920/21-sesongen. Denne perioden og historien er mindre kjent, men på dette tidspunktet hadde faktisk Bernabéu en kort periode for laget som i dag heter Atlético Madrid. Det var vennskapet mellom tidligere Real Madrid-spiller, Julián Ruete og Santiago Bernabéu som gjorde at sistnevnte hadde sin periode hos byrivalen, for Ruete var nemlig Athletic Club de Madrids klubbpresident på dette tidspunktet. Men på grunn av regelverket til det spanske fotballforbundet på dette tidspunktet så rakk aldri Santiago Bernabéu å spille en offisiell kamp for Athletic Club de Madrid, og etter kort tid returnerte han til Real Madrid.

Mot slutten av hans karriere spilte ikke Santiago Bernabéu like mye, ettersom unge spillere kom inn i laget og ble foretrukket fremfor spissen fra Almansa. I 1928 la Santiago Bernabéu skoene på hylla etter 16 sesonger i Real Madrid, og han kunne se tilbake på 79 offisielle kamper og 68 scoringer. Det blir dog sagt at om man skulle regnet med vennskapskamper og uoffisielle kamper så scoret Santiago Bernabéu over 200 mål med Real Madrid-logoen på brystet. I tillegg vant Santiago Bernabéu den spanske cupen en gang som Real Madrid-spiller, i tillegg til at han var med å vinne ni regionale turneringer.

Etter karrieren

Til tross for at Santiago Bernabéu hadde en lang og innholdsrik karriere på banen for Real Madrid så er han mest kjent for hans arbeid utenfor banen for klubben i hans hjerte. Etter at han hang skoene på hylla så fortsatte som altmuligmann for klubben, før han så gikk videre til roller som assistenttrener, sportsdirektør og hovedtrener. I tillegg så brukte han tiden etter at han la opp på å utdanne seg som advokat, selv om fikk jobbet i dette yrket. i 1929 fikk han jobben som sekretær for Real Madrid-styret, dette var en stilling han hadde frem til 1935. Etter den spanske borgerkrigen ble Santiago Bernabéu igjen en del av Real Madrid-styret, og klubben sto i en kritisk situasjon: de aller fleste spillerne var borte, man hadde ikke stadion og man hadde heller ikke noe lokaler hvor klubbens administrasjon kunne høre til.

15. september 1943 ble Santiago Bernabéu valgt som president av Real Madrid, og den nye presidentens mål var å bygge en ny stadion, forbedre klubbens økonomi og profesjonalisere driften av klubben. I 1944 kjøpte Real Madrid eiendommen, som tidligere hadde vært i klubbens eie, og 14. desember 1947 sto nye «Nuevo Estadio de Chamartín» klar, med en kapasitet på over 70.000 tilskuere. Stadion bærer i dag navnet Estadio Santiago Bernabéu, navnet den har hatt siden 4. januar 1955. De neste årene begynte Bernabéu å søke etter spillere for å bringe sportslig suksess til den spanske hovedstaden, men vendepunktet ble hendelsen som kalles for «gullbryllupet». Real Madrid skulle feire sitt 50-årsjubileum, og hadde invitert det colombianske storlaget Millonarios til oppvisningskamp på Santiago Bernabéu 6. mars 1952.

Colombianerne vant kampen 4-2, og det var en spiller som hadde imponert Santiago Bernabéu veldig: Alfredo Di Stéfano. Klubbpresidenten skal ha sagt: «Jeg vil ha denne spilleren, koste hva det koste vil. Denne argentineren må spille for Real Madrid«. Etter en dramatisk drakamp mellom Real Madrid og Barcelona, skrev Alfredo Di Stéfano under for Real Madrid i februar 1953. Med spissen som den store stjernen Real Madrid et av verdens beste lag. Fra 1950 til 1965 vant Real Madrid ni LaLiga-titler, men det mest imponerende var de fem strake titlene Los Blancos vant i Europacupen fra 1955 til 1960. Real Madrid ble et av verdens mest suksessfulle klubber, og arkitekten bak det hele var klubbpresidenten som aldri ga opp håpet og som reddet klubben fra ruinene.

I 1978 fikk Santiago Bernabéu påvist lungekreft, og beskjeden fra legene var at han hadde få måneder igjen å leve. Han fikk beskjed om å holde seg i ro, men med hovedpersonen selv fortsatte med sine arbeidsoppgaver som Real Madrid-president. På hans siste arbeidsdag møtte over 120.000 mennesker opp på Estadio Santiago Bernabéu, for å hylle klubbpresidenten. Gråt og hyllest gikk om hverandre, og på hans aller siste styremøte som Real Madrid-president har det blitt beskrevet som om Santiago Bernabéu «hadde døden malt i ansiktet». 82-åringen klarte knapt å stå oppreist, og styret slet med å holde tårene tilbake.

Santiago Bernabéu gikk bort 2. juni 1978 i Madrid, 82 år gammel.

Meritter for Real Madrid

1 Copa del Rey

9 Regionale mesterskap